maanantai 24. toukokuuta 2010

Porsaan baby ribsit, salsa verdeä ja Pétalos 2007



Hankin viime kesänä naapureideni iloksi parvekkeelle pienen Weberin kaasugrillin. Monissa taloyhtiöissä parvekegrillaus on kielletty mutta omassani ei, joten ajattelin hyväksikäyttää tätä aukkoa säännöissä. Ehkäpä muutama kerta kesässä ei liikaa häiritse. Yksi naapureistani tuli jopa tiedustelemaan minkälainen grilli minulla on ja kehui ruuasta tulevia tuoksuja.

Suosikki grillilihaani on porsas, ja erityisesti sen kylkiluut, joten hain Reinin lihasta 2 kappaletta porsaan baby-ribs rivistöjä ja valmistin ne seuraavalla ohjeella.

Porsaan baby ribsit

2 kpl porsaan baby ribsejä (noin 1kg)
4 tl kokonaisia mustapippureita
4 tl sormisuolaa
2 tl fariinisokeria
1 tl paprikajauhetta
1/2 tl chilijauhetta

Ota liha ulos jääkaapista pari tuntia ennen grillausta. Laita mausteet, sokeri ja suola mortteliin ja jauha tasaiseksi seokseksi. Hiero mausteseos lihan pintaan ja laita ribsit grilliin. Grillaa aluksi ribseihin kuumalla liekillä hyvä pinta. Tämän jälkeen pienennä liekki pienimmälle ja annoin lihan olla grillissa kunnes se on läpikypsää. Vähintään 20 minuuttia. Liha on hyvää siinä vaiheessa kun se alkaa "vetäytyä" irti luista. Ota liha pois grillistä, ja anna vetäytyä muutama minuutti folioon käärittynä ennen tarjoilua. Leikkaa noin 4 kylkiluun kokoisiksi rivistöiksi ja kasaa lautaselle.


Tästä ohjeesta (2 ribsiä yhteensä noin 1kg) saa runsaan annoksen kahdelle. Jos on paljon lisukkeita niin riittää myös kolmelle. Jos on lihaisampia kylkiä, niin grillausaikaa kannattaa pidentää. Lihan kanssa tarjosin salsa verde -kastiketta, joka on mielestäni ehkä paras kastike grillatulle lihalle. Kastikkeeseen on useita erilaisia ohjeita, mutta tässä yksi hyvä Glorian Ruuan ja Viinin numerosta 2/2010.


Salsa verde -yrttikastike

4 valkosipulinkynttä
3 dl hienonnettua lehtipersiljaa (noin 2 ruukkua)
3 dl hienonnettua basilikaa (noin 2 ruukkua)
1/2 dl hienonnettua minttua
2 rkl kapriksia
4 pikkusuolakurkkua
4 anjovisfileetä
1 rkl dijoninsinappia
3 rkl punaviinietikkaa
n. 1 dl oliiviöljyä
1 tl (sormi) suolaa
n. 1 tl mustapippuria myllystä

Mittaa kaikki ainekset kulhoon tai tehosekoittimeen. Pyöräytä karkeahkoksi tahnaksi sauvasekoittimella tai anna tehosekoittimen käydä, kunnes rakenne on sopiva.

Itse tein tästä ohjeesta puolikkaan kahdelle syöjälle. Korvasin myös pikkusuolakurkut puolikkaalla normaalilla suolakurkulla.

Kaiken kaikkiaan herkullinen annos. Lisukkeena toimi uuniperunat yrtti-parmesaani-täytteellä, jotka eivät olleet niin onnistuneita. Paremmin olisi sopinut esimerkiksi grillatut vihannekset. Ehkäpä seuraavalla kerralla.

Viininä toimi Espanjasta Bierzon alueelta tuleva Pétalos 2007, josta alkoon (http://www.alko.fi/tuotteet/fi/460497) on näköjään kerennyt jo tulla seuraava vuosikerta. Yksi suosikkiviineistäni loistavalla hinta-laatusuhteella. Väriltään syvän punainen, joka vivahtaa melkein violettiin. Maussa tummia marjoja, mausteita, sekä mielenkiintoisen säväyksen viinille antavaa ruutia. Vaikkei varsinainen possuviini olekkaan, niin sopi tähän mausteiseen annokseen erittäin hyvin ja toimii muutenkin grillatun ruuan kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti