Itse tykkään aina ennen kuin lähden jollekin matkalle kokeilla omia taitojani kyseisen maan ruuasta. Näin saan vähän paremman kuvan siitä, miten kohdemaassa ruokaa tehdään ja mistä raaka-aineista. Tämän jälkeen imen itseeni vaikutteita kohdemaassa syödessä, on minulla jo jonkinlaiset perustiedot ja tiedän mitä voisin tehdä myös paremmin.
Sushin tekeminen on tullut minulle jo tutuksi monen vuoden ajan ja onkin suurta herkkuani. Tällä kertaa kuitenkin halusin tehdä jotain muuta. Alkuruuaksi tein Siitakeramenia ja pääruuaksi Japanilaista seesamilohta. Nämä molemmat ohjeet on Glorian Ruuasta ja Viinistä. En tiedä kuinka autenttisen japanilaisia nämä ovat, mutta molemmista tuli erittäin onnistuneita.
Siitakeramen (Glorian Ruoka ja Viini 1/2009)
200 g siitakesieniä
2 valkosipulinkynttä
n. 3 cm:n pala inkivääriä
3 tl seesamiöljyä
1 l kanalientä
5 dl kombu dashi -lientä
2 rkl sakea
2 tl sokeria
3/4 dl (vähäsuolaista) soijaa
300 g ramen-nuudeleita
Lisäksi
3 hienonnettua kevätsipulia
1 suikaloitu nori-merileväarkki
valkopippuria myllystä
Viipaloi siitakkeet. Kuori ja hinonna valkosipulit ja inkivääri. Kuulota niitä pannussa seesamiöljyssä muutama minuutti. Lisää sienet pannuun ja jatka paistamista kunnes sienet saavat hieman väriä pintaansa. Lisää kanaliemi ja kombu dashi -liemi pannuun. Anna kiehahtaa. Mausta seos sakella, sokerilla ja soijalla.
Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta vesi pois, ja nosta nuudelit tarjoilukulhoihin. Kaada päälle kuuma ramen-liemi. Koristele hienonnetuilla kevätsipuleilla ja merileväsuikaleilla. Rouhi hieman valkopippuria keiton pinnalle.
Mukava alkuruoka, tästä saisi ehkä hiukan yksinkertaistamalla hyvää arkiruokaa. Ruokajuomaksi ostin Alkosta Okunomatsu Junmai Ginjo sakea. Aivan kammottavaa! Toivottavasti Japanissa sake on parempaa, sillä tuohon kiljuun en enää koske.
Seuraavaksi pääruoka.
Lohi oli aivan upea pääruoka. En hirveästi pidä kypsästä kalasta, mutta marinoituna ja sisältä hiukan punaiseksi jätettynä tämä ruoka toimi äärettömän hyvin. Lisukkeet myös täydensivät loistavasti. Jos ruoka on tällaista Japanissa, ei minulla ole hirveästi valitettavaa.Japanilainen seesamilohi (Glorian Ruoka ja Viini 2/2010)
Seesamilohi
800 g lohta fileenä
3 rkl mustia seesaminsiemeniä
2 tl seesaminsiemenöljyä
Marinadi
1 dl japanilaista soijakastiketta
1/2 dl sitruunamehua
1/2 dl makeaa teriyaki-kastiketta
1/2 dl seesaminsiemenöljyä
3 rkl sokeria
Lisäksi
Wasabikastiketta
Valmista ensin marinadi sekoittamalla ainekset suuressa kulhossa.
Nypi lohesta ruodot ja poista nahka. Leikkaa lohi annospaloiksi. Nosta lohipalat makeaan soijakastikkeeseen marinoitumaan ja laita lohi jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi. Marinoi lohta mieluusti vaikka yön yli, jolloin maku syvenee. Jos marinointiaika on lyhyt, kääntele lohipaloja välillä.
Paahda seesaminsiemeniä kuivassa kuumassa paistinpannnussa 1-2 minuuttia. Liikuttele siemeniä, että ne eivät pala. Siirrä siemenet lautaselle.
Nosta lohipalat soijakastikkeesta. Pyyhi kalan pinta kuivaksi talouspaperilla, jotta marinadi ei pala paistettaessa.
Kuumenna öljy paistinpannussa. Paista lohipalat kypsiksi matalassa lämmössä, muutama minuutti molemmin puolin. Lohi saa jäädä sisältä hieman punertavaksi. Jos haluat täysin läpikypsää lohta, lisää paistoaikaa hieman.
Ripottele paahdetut seesaminsiemenet lohipaloille. Tarjoa seesamilohi paistettujen papujen ja siitakesienten sekä wasabikastikkeen kanssa.
Paistetut pavut ja siitakesienet
1 pss (250 g) tuoreita vihreitä papuja
1 rs (100 g) siitakesieniä
2 tl seesaminsiemenöljyä
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
Leikkaa pavuista kannat. Hauduta papuja poreilelevassa vedessä 7 minuuttia. Jäähdytä pavut juoksevan kylmän veden alla. Näin niiden väri säilyy kirkkaana. Valuta pavut.
Viipaloi sienet. Kuumenna öljy kasarissa. Lisää sienet ja paista niitä muutama minuutti. Lisää pavut. Mausta suolalla ja pippurilla. Kääntele kasviksia hetki ja tarjoa heti.
Wasabikastike
2 tl wasabitahnaa
1/2 limetin mehua
Sekoita wasabitahna ja limetin mehu keskenään. Tarjoa paistetun kalan kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti