lauantai 27. huhtikuuta 2013

Salmiakkikohokas



Salmiakinystävät, Keittiönatsi esittelee: Paras. Jälkiruoka. Ikinä! Suussasulava ilmava kohokas joka on maustettu suolaisella salmiakilla. Jos pidät salmiakista, tee tämä jälkiruoka!

Ausseistakin saa salmiakkia kunhan vaan tietää paikat mistä saa. Täällä Bondi Beachillä, missä itse asun on Nordic Fusion jossa myydään sisustussälän ohessa muun muassa turkinpippureita, salmiakkia makumaasta, sekä tietysti kallen mätitahnaa. Tämän lisäksi Ikea on alkanut myymään irtokarkkia. Pohjoismainen kulttuuri-imperialismi leviää, ja hyvä niin. Enää kaipaisi muutamaa viikinkilaivaa ajamaan kitisevät britit täältä helvettiin.

Ohje on sama perusresepti millä olen aikaisemminkin tehnyt kohokkaita. Ensiksi tehdään leipurinkerma sekä siirappi, jonka tein sulattamalla turkinpippureita tilkkaseen vettä. Sitten juuri ennen paistamista sekoitetaan leipurinkerma ja siirappi keskenään ja käännellään ne kovaan valkuaisvaahtoon.

(Yksi idea, minkä sain tämän jälkkärin tekemisen jälkeen, on vuorata kohokasvuoka sokerin sijaan turkinpippurimurskalla, mutta en tiedä miten tämä vaikuttaa kohoamiseen.)

Kohokas onnistui taas täydellisesti heti ensiyrittämällä. Tällä kertää vähän arvelutti, kun tässä asunnossa on käytössä todella epämääräisesti toimiva kaasu-uuni. Tästäkin huolimatta kohokkaat alkoivat nousta komeasti ja lopputulos oli herkullinen. Joten, jos vielä kuvittelet, että kohokkaat ovat vaikeita, Pohjois Korean McDonaldsin jonossa on vielä tilaa...

Salmiakkikohokas


6 kananmunan valkuaista
3/4 dl sokeria
6 rkl leipurinkermaa
4 rkl salmiakkisiirappia
1 tl raastettua sitruunankuorta
voita ja sokeria vuokien voiteluun

Koristeluun
hiukan salmiakkisiirappia

Tee salmiakkisiirappi ja leipurin kerma etukäteen. Nämä voi tehdä hyvissä ajoin ja säilyttää jääkaapissa.

Lämmitä uuni 175 C asteeseen. Voitele kohokasvuoat pullasudilla. Kaada hiukan sokeria ensimmäiseen astiaan ja pyöritä päällystääksesi sisukset kokonaan sokerilla. Kaada jäljelle jäänyt sokeri seuraavaan astiaan ja toista operaatio. Jos sokeri loppuu kesken, lisää sitä.

Sekoita 6 rkl leipurinkermaa, 4 rkl salmiakkisiirappia ja sitruunankuori keskenään.

Vatkaa kananmunan valkuaiset kunnes ne vaahtoutuvat hiukan. Lisää sokeri ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Kääntele viskikolalla maustettu leipurinkerma valkuaisvaahdon joukkoon.

Jaa kohokasmassa neljään kohokasvuokaan. Tasoita kohokasvuoan pinta täysin tasaiseksi lastan tai veitsen avulla. Leikkaa veitsen avulla kohokasmassan ylin reuna noin 1/2 cm syvyydeltä irti vuoan reunasta. Laita annokset uuniin ja pidä niitä siellä kunnes kohokkaat ovat kohonneet ja pinta hiukan tummunut. Noin 11-12 minuuttia. Älä avaa uunin luukkua kypsymisen aikana.

Kun kohokkaat ovat valmiit nosta ne pois uunista ja koristele jäljelle jääneellä salmiakkisiirapilla. Tarjoa heti.

Salmiakkisiirappi
pussillinen turkinpippureita
3 rkl vettä

Laita turkinpippurit kattilaan ja lisää vesi. Kiehauta pienellä lämmöllä välillä sekoittaen, kunnes kaikki karkit ovat liunneet. Lisää tarvittaessa varovasti lisää vettä. Kaada kulhoon odottamaan ja säilytä jääkaapissa.

Leipurin kerma
2 kananmunan keltuaista
42 g sokeria
15 g jauhoja
1 1/3 dl maitoa
1/2 halkaistu vaniljatanko
hiukan voita

Vatkaa keltuaiset kolmasosan sokerin (14 g) kanssa tasaiseksi hiukan kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot joukkoon.

Kiehauta kasarissa maito, loput sokerista (28 g) ja halkaistu vaniljatanko. Heti kun maito alkaa kiehua, kaada kolmasosa maidosta kananmunaseoksen joukkoon jatkuvasti vatkaten. Kaada kananmunaseos lopun maidon joukkoon kattilaan. Lämmitä miedolla lämmöllä jatkuvasti sekoittaen, kunnes seos alkaa kiehua. Jatka sekoittamista ja anna kuplia 2 minuutin ajan.

Siirrä seos kulhoon ja ripottele pinnalle hiukan voita, estääksesi kuoren muodostumisen. Säilytä jääkaapissa.

3 kommenttia:

  1. Ihan pakko kokeilla. Ja mahtavaa että keittiönatsi on taas herännyt henkiin oman keittiön myötä. Onnea uudelle kodille!
    t. iso-sis

    VastaaPoista
  2. Kiitos. Katsotaan nyt kuinka pitkäaikaisesti jaksoin herätä, mutta nyt on tosiaan viimeaikoina tullut tehtyä paljon enemmän ruokaa kotona.

    VastaaPoista