torstai 7. huhtikuuta 2011

Viskillä maustettu pekaanipähkinä-suklaapiiras


Olen aina pitänyt lähes kaikista amerikkalaisen keittiön antimista ja muutenkin arvostanut suuresti sitä makumaailmaa mitä sielläpäin kohtaa. Näin päätinkin tarttua yhteen amerikan etelävaltioiden klassikoista ja tein sitä jälkiruuaksi.

Olin vähän epäillyt alunperin voiko piirakka, jossa ei ole mitään kermaista eikä hapanta olla hyvä, mutta olisi pitänyt vaan luottaa amerikkalaisiin (siis ruoka-asioissa, ei esimerkiksi valtion velan hallinnassa). Maku oli juuri sellainen, kuin jenkeiltä voi odottaa, eli överi, mutta herkullisella tavalla. Miksi tehdä mitään hienostunutta, kun voi samantien tykittää täyslaidallisen kaikille eri makunystyröille! Makukirjo varsinkin tuon viskin ja tumman suklaan kanssa ei ehkä ole perheen pienimmille mieleen, mutta toimii aikuiseen makuun erittäin hyvin. Taino mistä minä tiedän mistä lapset pitävät.

Tämä piirakka on oikeastaan yksi erityinen versio pekaanipiirakasta, eli "Derby Pie", joka on nimetty Kentuckyn hevoskilpailujen Derbyn mukaan. Otin reseptin Glorian ruuan ja viinin numerosta 8/2008, mutta New York timesin piirakkaohjeissa oli myös ohje perinteisimmälle pekaanipiirakalle jota varmasti kokeilen joskus. Vaikka maussa ei ollut tuossa Ruuan ja Viinin versiossa mitään vikaa, niin pähkinät valuivat täytteen pohjalle, joten täytyy kokeilla josko ne pysyisivät jollain toisella reseptillä paremmin pinnalla saaden aikaan kauniimman piirakan.

Viskillä maustettu pekaanipähkinä-suklaapiiras (12 palaa)

Taikina
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1/4 tl suolaa
2 rkl sokeria
125 g kylmää voita
n. 1 1/2 rkl kylmää vettä

Pekaanipähkinä-suklaa-viskitäyte
4 dl pekaanipähkinöitä
150 g tummaa suklaata (70%)
4 kananmunaa
1 1/2 rkl maissitärkkelysjauhoa
50 g voita
1 1/2 dl tummaa siirappia
1/2 dl viskiä (esim. Bourbom)
2 tl vanilja-aromia (Dr. Oetker)
1/4 tl suolaa

Sekoita vehnäjauhot, suola ja sokeri kulhossa. Kuutioi voi kulhoon, ja nypi seos sormin tasaiseksi. Lisää vettä pienissä erissä, kunnes saat muotoiltua taikinasta kiinteän pallon. Älä vaivaa taikinaa. Painele taikina piirakkavuoan (Ø 26 cm) pohjalle ja reunoille.

Pane uuni kuumenemaan 160 asteeseen. Tee täyte: Paloittele 1 dl pekaanipähkinöitä karkeaksi. Jätä loput pähkinät koristeeksi. Ripottele pähkinärouhe pohjalle.

Rouhi suklaa karkeaksi. Ripottele suklaa pähkinöiden päälle. Sulata voi ja anna sen jäähtyä. Vaahdota kananmunat, sokeri ja maissitärkkelys löysäksi vaahdoksi yleiskoneella tai sähkövatkaimella. Lisää voisula, siirappi, viski, vanilja-aromi ja suola. Vatkaa tasaiseksi. Kaada seos vuokaan pähkinöiden ja suklaarouheen päälle. Asettele kokonaiset pähkinät täytteen pinnalle.

Paista torttua uunin alatasossa noin 50 minuuttia, kunnes se on hyytynyt. Peitä torttu leivinpaperilla paistamisen aikana, jos sen pinta alkaa tummua. Tarjoa torttu lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.

Vuohenjuustopiirakkareseptin yhteydessä mainitut kikat voitaikinan tekemiseen pätevät tässäkin. Lisäksi toisin kuin ohje väittää, tämä on vielä parempaa seuraavana päivänä ja kylmänä, vaikka tuoreenakin tämä on älyttömän hyvää.

2 kommenttia:

  1. Ne pähkinät saat pysymään paremmin pinnalla kun pyöräytät ne kevyesti jauhoissa, eivät valu pohjalle ...

    VastaaPoista
  2. Ohhoh, kiitos vinkistä. Tein tämän piirakan itseasiassa uudestaan vapuksi isompaan vuokaan ja silloin ne pysyivät vähän paremmin, mutta pitää kokeilla tuota temppua seuraavan kerran.

    VastaaPoista