Aiemmin tänä kesänä kirjoitin babyribseistä. Tällä kertaa hiukan perinteisempi resepti.
Monissa lukemissani ohjeissa ribsit käsketään ensin keittämään jossain mausteliemessä, jonka jälkeen ribseihin pelkästään grillataan pinta bbq-kastikkeen kera. Minun mielestäni tämä on väärin. Kokeilinkin tällaista reseptiä kerran, ja lopputulos oli melko keskinkertainen. Maistui keitetylle lihalle, ja keitetty liha ei todellakaan maistu grillatulle!
Ymmärrän kyllä, että näiden grillaaminen vaatii hiukan enemmän vaivannäköä ja koska jokainen grilli on erilainen, vaatii ribsien grillaaminen oman grillin tuntemusta. Tärkeintä on kuitenkin pitää grilliä mahdollisimman miedolla lämmöllä ja antaa näiden käristyä hitaasti. Lisäksi ribsit nimellä myydään vähän kaikkea erilaista possun kylkeä, on yleispätevän ohjeen antaminen vaikeaa. Omasta mielestäni ribseillä kuitenkin tarkoitetaan niitä possun kylkiluita, joista on suurin osa lihasta ja läskistä leikattu myös pois. Eli kun ribsiä puristaa kummaltakin puolelta, pitäisi tuntea luu ja lihaa on vain luiden välissä.
Tämä resepti on omissa parvekegrillailuissani ja muutaman reseptin yhdistelmästä muodostunut. Erilaisia bbq-kastikkeita on myös lukuisia. Tämä on viime kesän (4/2009) Glorian Ruuasta ja Viinistä, joka on varsin toimiva. Muitakin voi käyttää jos on löytänyt mieleisensä.
Perinteiset BBQ-ribsit
2 kg porsaan ribsejä
1 annos BBQ-kastiketta
(suolaa)
Laita ribsit isoon astiaan ja valele noin puolet BBQ-kastikkeesta ribsien ympärille. Laita ribsit marinoitumaan jääkaappiin vähintään 2 tunniksi. Mielummin pidemmäksi aikaa. Kääntele lihoja muutaman kerran marinoitumisen aikana. Ota lihat huoneenlämpöön noin 1h ennen grillaamista. Grillaa ribsejä pienellä lämmöllä käännellen ja sivellen pinnalle lisää BBQ-kastiketta sopivin väliajoin. Liha on valmista kun se alkaa hiukan vetäytyä luiden ympäriltä. Tähän menee todennäköisesti vähintään 20 minuuttia. Kun lihat ovat valmiita, siirrä ne vielä hetkeksi kannelliseen astiaan. Sivele pinnalle vielä lisää BBQ-kastiketta ja laita astiaan kansi päälle ja anna ribsien vetäytyä hetken aikaa. Voit myös tässä vaiheessa lisätä niihin hiukan suolaa, jos haluat ribseistä suolaisempia.
BBQ kastike
3 dl sokeria sisältävää kolajuomaa
1/2 dl soijaa
1/2 dl puna- tai sherryviinietikkaa
1/2 dl chiliketsuppia
2 rkl Worchestershire kastiketta
1 tl kuivattua tinjamia
Sekoita ainesosat kattilaan ja keitä keskilämmöllä kokoon, kunnes kastike on sopivan paksua. Jäähdytä.
Lisukkeeksi näille tein grillattua bataattia ja maissia, sekä tsatsikia. Kun viimepostauksessa puhuin lähiruuasta, muodostui tämänkin aterian lisukkeiden suhteen ongelmia alkuperämaiden kanssa. Maissit olivat israelista ja bataatitkaan eivät tainneet olla suomalaisia. Suomalaisia bataatteja (ikävä kyllä) ei yleensä saa, ja jos saa niin vihanneskauppiaani mukaan vasta syksyllä jolloin grillikausi alkaa olla jo ohi. Vaikka kuinka yrittää pysyä lähiruuassa, niin välillä on mukava kesäisin kokata muunkin kuin perunan, kurkun, tomaatin ja kesäkurpitsan kanssa. Tämän ruuan kanssa niistä ei olisi saanut niin osuvia lisäkkeitä.
Summa summarum, annos oli herkullinen. Kuitenkin verrattuna aikaisemmin postaamaani baby-ribs annokseen jää tämä kakkoseksi. Vaikka nämä olivatkin herkullisia, ei makeahkot BBQ-tyyliset ribsit koskaan ole olleet minun mielestäni suolaisempien ribsien veroisia. Seuraavan kerran kuin grillaan ribsejä, niin teen ne todennäköisesti juuri kuivaa mausteseosta käyttäen.
Mutta tuleeko seuraavaa kertaa??!! Parveke-grillatessani, tuli oveni taakse alakerran naapurin asukki, joka ilmoitti tuohtuneen sävyyn kuinka heidän olohuone on täynnä savua! Naapureillani on tapana mussuttaa joka toisesta asiasta, muunmoassa vaimoni korkokenkien käytöstä rappukäytävässä. Tällä kertaa kuitenkin oli valitus ihan aiheellinen. Mitä teen? Onko tässä parvekegrillaajan urani loppu,? Joudunko muuttamaan ihanasta Kalliosta jonnekkin vitun Espooseen omakotitaloon, jotta saan jatkaa ruokaharrastustani rajoittamatta?
Ehkä en kuitenkaan! Insinöörinä huomasin, että jos säädän lasitetun parvekkeen ikkunoiden, parvekkeen oven ja talon muiden ikkunoiden aukioloastetta sopivasti, siirtyy veto parvekkeelta sisäänpäin kohti asuntoa ja täältä taas keittiön kautta ikkunoista ja liesituulettimen kautta ulos. Näin ollen grillilihan käry ei menekkään parvekkeelta ulos naapureiden asuntoon. Raportoin tämän tuloksista huomenna, kun joudun ottamaan parvekegrillini taas käyttöön.
Näis oli kyllä enemmän järsittävää, eli just parhaita.
VastaaPoista