keskiviikko 9. marraskuuta 2011

Fondue


Saimme vaimoni kanssa ystäviltämme muutama vuosi sitten valmistujaislahjaksi fonduepadan. Aina näin talven lähestyessä on ollut mukava kaivaa se esille, korkata valkoviinipullo ja laittaa juustot keittymään. Tällainen pöytämallinen fonduepata on siitäkin mukava, että ruuanlaitto tosiaankin hoituu rennosti pöydän ääressä.

Lisukkeeksi fondueen kuuluu perinteisesti leivänpaloja, jotka ovatkin melko ehdottomia, mutta myös muita hyviä lisukkeita on. Itse olen dipannut fondueen muun muassa suolakurkkuja, lohkoperunoita, omenoita, makkaroita ja lihapullia. Muitakin vaihtoehtoja varmasti on.

Koska fondue on varsin seurallinen ruoka, liittyy siihen tietysti myös leivänpalan pudottamisesta seuraava rangaistus. Perinteisestihän leivän pudottanut "joutuu" suutelemaan vierustoveriaan, mutta omasta mielestäni sopivampi oikea rangaistus voisi olla esimerkiksi snapsilasillinen kirschiä tai varpaan pois leikkaaminen.


Fondue

1 valkosipulinkynsi
1,5 dl kuivaa valkoviiniä
275 g gruyereä raastettuna
275 g emmentalia raastettuna
1 tl sitruunamehua
1 rkl maissitärkkelystä
4 rkl kirsch-kirsikkaviinaa
ripaus valkopippuria
ripaus cayennepippuaria
ripaus muskottipähkinää

Hiero pannun sisäpinta halkaistulla valkosipulinkynnellä. Kaada pannuun viini sekä sitruunamehu ja kuumenna kunnes se lähes kiehuu. Lisää juustoraastetta vähän kerrallaan kunnes se sulaa.

Sekoita kirsch ja maissitärkkelys keskenään ja kaada pataan. Sekoita kunnes seoksesta tulee tasaista. Mausta mustapippurilla, cayennepippurilla ja muskottipähkinällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti