tiistai 1. marraskuuta 2011

Lisää hyvää olutta maitokaupoista

Aikaisempi kirjoitukseni maitokauppavahvuisista oluista keräsi jonkin verran kommentteja, joissa otettiin kantaa Alkon asemaan, kuten myös annettiin vinkkejä muista hyvistä miedoista halvemmista oluista. Näistä vinkeistä innostuneena otinkin kokeiluun pari uutta Laitilan Kievari -tuoteperheen bisseä.

Tuon kirjoituksen jälkeen oma oluenkulutukseni on yhä enenevissä määrin siirtynyt maitokauppaoluisiin. Vaikka Alkon oluet ovatkin parhaimmillaan monta kertaluokkaa parempia, on olut minulle pääasiassa kulutustavaraa. Jokaisen oluen ei tarvitse olla osa syvällistä maistelutuokiota, sillä joskus on kiva vain kaataa kurkkuun hyvää mallasjuomaa sen syvempiä fiilistelemättä. Sama myös pätee viineihin.

Tästä syystä olen yhä enemmän sitä mieltä, että vahvemmat oluet ja viinit pitäisi tulla maitokauppoihin. Hyvä olut ja viini ovat olennainen osa ruokakulttuuria ja elintarvikkeita. Siksi niitä pitäisi saada samasta paikasta mistä muutkin ruuat hankkii. Rajoittamalla niiden myynti tehottomaan (kyllä, se on yhä mielestäni tehoton) ja markkinoita vääristävään monopoliin ei edistä kenenkään muun asiaa kuin kepulaissosiaalidemokraattisen illuminaatin.

Laitilan Kievari Humalainen
Kuva täältä.
Laitilan Kievari Humalainen on brittiläistyylisesti humaloitu IPA, jossa katkeroita on 61 EBUa. Maltaina oluessa on käytetty pale- cara pale- ja munich-maltaita ja humalina käytetty muun muassa perinteisiä englantilaisia Fuggles, Bramling Cross, East Kent Golding ja saksalaista Magnum humalia, sekä kuivahumalointiin brittiläistä First Goldia.

Ulkonäöltään olut on kirkas ja melko perus lagermaisen pronssihtava. Vaahto on keskipaksu. Tuoksu muistuttaa myös melko paljon Pils-tyylisiä oluita humalointinsa puolesta, kuitenkin brittiläisellä vivahteella jossa taustalla on hiukan karamellista mallasta. Maku on raikkaan humaloitu, jossa on sitrusmaisia ja greippisiä aromeita mutta maku on selkeän britti-IPA tyylinen, eli amerikkalaisiin serkkuihinsa nähden se on tunkkaisempi ja vähemmän aromikas. Oluen mietoudesta johtuen mallasrunko jää myös melko ohueksi.

Hyvä olut Laitilan Kievari Humalainen on, mutta maun puolesta häviää saman panimon Kukko Alella, jossa humalointi on omaan makuuni paljon miellyttävämpi. Lisäksi vahvuusrajoitus tulee tämän tyylisessä oluessa vastaan ja huomaa, kuinka se kaipaisi taustalleen vahvempaa mallasrunkoa pehmentämään makua. Se vaan toisi mukanaan lisää pahamaineista kuningas alkoholia.

Laitilan Kievari Schwartz
Kuva täältä.
Laitilan Kievari Schwartz on saksalaistyylinen schwartzbier, eli tumma paahteinen pohjahiivaolut, toisinsanoen lager. EBUja (katkeroa) oluessa on 10.

Väriltään Kievari Schwartz on nimensä mukaan lähes täysin musta ja siinä on paksuhko vaahto. Tuoksu on maltainen, jossa on taustalla kuivaa hiivaa ja paahdettua kahvia. Maku on miellyttävän pehmeä muistuttaen lagertyyliin tehtyjä balttiporttereita. Maku on sopivan paahteisen ja siinä on taustalla miellyttävä lakritsainen makeutta.

Kievari Schwartz oli todella hyvä. Yksi parhaista alle kolmen euron maitokauppaoluista. Hirvittävästi en ole schwartzbierejä juonut, joten ennen tyylikuvausta olisin voinut veikata tätä balttialaiseksi pohjahiivaportteriksi, jota maku muistuttaa. Mutta toisin kuin humalaisessa, tässä ei prosenttirajoitus tunnu olleen rajoittava tekijä vaan olut pysyy tasapainoisena loppuun asti. Tämä noussee Kukko Alen rinnalle yhdeksi suosikikseni sessio-oluista.

Kohta kuitenkin alkaa oluenjuojillakin joulu, kun Alkon jouluoluet tulevat myyntiin. Reittausblogissa on jo julkaistu lista ja lyhyet kommentit niistä. Vaikkei tämän vuoden lista ihan vedä vertoja viimevuoden vastaavaan, on siellä tänäkin vuonna muutama maksaa kutkuttava uutuus sekä joitain hyvä vanhoja tuttavia. Omat suosikkini ovat ainakin Westmallen Dubbel, Nøgne Ø:n Underlig Jul, N'Ice Chouffe ja Malmgård Arctic Circle Ale. Luulen, että näistä tulee tehtyä jonkinlainen arviopostaus ennen joulua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti