sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Helppo kasviscurry



Pahoittelut viimeaikaisesta hiljaiselosta. Viimeiset kolme viikkoa vietin Uudessa Seelannissa erinäisten eräjormailuaktiviteettien parissa jossa huonon Internetin ja ajanpuutteen vuoksi en kerennyt kirjoittamaan mitään. Kajakoinnin, metsässä kompuroinnin ja jäätiköllä rymyämisen lisäksi kerkesi siellä onneksi myös harrastamaan oluita, viinitiloja ja pientä gastronomiaa joten kirjoitan matkaraportin toivottavasti lähipäivinä. Samoin jotain läppää seuraa surf & wine tourin viimehetkistä Barossassa ja McLaren Valessa.

Näkymä huoneen parvekkeelta

Tällä hetkellä oleilen taas Sydneyssä, jonne asetumme nyt vaimoni kanssa hiukan pidemmäksi aikaa. Talo, jossa asumme on ekokommuuniksi muutettu vanha viktoriaaninen kaupunkiasunto "Sydneyn Kalliossa" Redfernissä. Eli poikkeuksellisesti Sydneyksi täällä harrastetaan kierrätystä, talon takapihalla on kaksi häkkikanalasta "pelastettua" kanaa ja vuokraisäntä on kunnostautunut joogaopettajana, dokumenttiohjaajana ja drag queeninä.

Merkittävin rajoitus talossa on kuitenkin se, että lihansyönti on kiellettyä. Tästä johtuen seuraava kuukausi ainakin tulee olemaan melko kasvispainotteinen varsinkin, kun niin kauan kuin töitä ei ole, ei ole varaa syödä ravintoloissakaan. Mutta kun lihaa ei tarvitse ostaa, säästyy rahaakin mukavasti. Joten toistaiseksi blogini tulee olemaan erittäin sopiva kaikille elämästä irtaantuneille kasvissyöjähipeille. Jätätte vaan lukematta historiasta pekoneesi, ankkaneesi ja siansorkka reseptit niin hyvin menee.

Tämänlaisia julisteita on keittiö täynnä

Ensimmäinen täällä tekemäni kasvisruoka oli melko yksinkertainen kasviscurry. Aiemmin olen tehnyt curryihin mausteseokset itse morttelissa, mutta nyt käytin vain valmista curryjauhetta kivimorttelini ollessa laatikossa Suomessa. Kasviksina käytin kaupasta löytyviä halpoja kauden raaka-aineita, eli perunoita, vihreitä papuja ja kesäkurpitsaa. Ne voi varmasti myös korvata myös jollain muilla, kuten esimerkiksi paprikalla tai munakoisolla.

Luulen, että selviän tästä kasvisruokakaudesta melko hyvin. Tavoitteena olisi ainakin kehittää täydellinen kasvishampurilainen. Ja jos joskus lihanhimo yltyy liian suureksi, voinhan aina käydä Burger Kingissä imaisemassa tuplawhopperin. Sitä seuraava paha olo on yleensä myös oiva keino kasvattaa motivaatiota kasvisdieettiin.

Kasviscurry

2 perunaa kuutioina
1 iso tai 2 pientä kesäkurpitsaa kuutioina
kourallinen vihreitä papuja
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä silputtuna
1 chilipalko (esimerkiksi jalapeno, habanero tai punainen chili) silputtuna
peukalon pään kokoinen pala inkivääriä raastettuna
4 tl curryjauhetta
1 dl vettä
2 dl kermaa
suolaa
mustapippuria
1 rkl öljyä

Lisäksi
riisiä
(raitaa ja naanleipää)

Kuumenna öljy paistinpannussa. Lisää pannuun sipuli, valkosipuli, inkivääri, chili ja 2 tl curryjauhetta. Kuulota kasviksia ja mausteita muutaman minuutin ajan. Lisää pannuun perunakuutiot ja jatka kuulottamista miedolla lämmöllä 10 minuutin ajan. Lisää pannuun loput kasvikset ja jatka paistamista parin minuutin ajan.

Lisää pannulle 1 dl vettä, anna sen kiehahtaa. Hauduta kasviksia, kunnes puolet vedestä on haihtunut. Lisää kerma ja jatka hauduttamista, kunnes perunat ovat kypsiä.

Tarjoile riisin (ja raidan ja naanleivän) kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti