lauantai 4. helmikuuta 2012

Muutakin kuin Fostersia


Yksi Australian tunnetuimmista ikoneista Euroopassa on kenguruliikennemerkin ja Sydneyn Oopperatalon lisäksi varmasti Fosters olut. Totuus kuitenkin on, että täällä sitä ei juo kukaan. Suosituin Australialainen olutbrändi taas taitaa olla Victoria Bitter, jolla tosin on bitterin kanssa yhtä paljon tekemistä kuin rehellisellä ihmisellä keskustapuolueen kanssa. VB on samanlaista mitätöntä massalageria, mitä jokaisesta maailman maasta löytyy.

Australian olutskene ei muutenkaan ole moniin muihin valkoisen miehen maihin verrattuna mitenkään kummoinen ja pahiten sitä rajoittaa bissen törkeä hinta. Pullokaupassa keskimäärin yksittäiskappaleet ovat kolmen dolsun luokkaa, tosin jos olutta ostaa isommissa 24 pullon slabeissä hinta parhaimmillaan lähenee puoltatoista australian dollaria. Tästä on kiitos Australian alkoholiverotuksen, joka suosii isompien määrien ostamista kerralla.

Kuitenkin tilanne ei ole täysin toivoton ja täällä on myös muutamia loistavia pienpanimoita ja kohtalaisia pubeja, jotka ymmärtävät paremman oluen päälle. Panimoista paras on ehkä Sydneyn Manlyssa sijaitseva panimoravintolana myös toimiva Murray's Craft Brewing Co ja muita mainitsemisen arvoisia on Little Creatures, Moo Brew/Moorilla Estate ja Mountain Goat.

Myös James Squire on panimoista mainitsemisen arvoinen. Ei ehkä laatunsa, mutta levikkinsä vuoksi ja James Squiren oluet ovat monesti niitä, mihin joutuu tyytymään kun haluaa hyvää olutta ja valikoima ei ole laaja. Lähes jokaisesta pubista ja bottleshopista aina löytyy James Squiren Pale Alea tai mäihällä jopa IPAa.


Pubeista taas Ratebeer on arvioinut Sydneyn parhaaksi The Local Taphouse nimisen pubin, joka sijaitsee kätevästi noin 2 kilometrin päässä Darlinghurstin kaupunginosassa. Siellä olen kerennyt käymään jo kahdesti ja luulen, että siitä saattaa tulla oma kantapaikkani.

Hanoja The Local Taphousessa on 20, joista 18 on oluille ja 2 siidereille. Pääosin Australialaisia pienpanimo-oluita, joskin miedon puoleisia. Erityisen maininnan arvoisia ovat kuitenkin olleet herkullisen humaloitu Murray's Icon 2 IPA ja tuhti Moo Brew Imperial Stout. Hinnat ovat yleensä 5-6 dollaria 0,31 litraa ja 9-10 dollaria pint. Pullopuolelta löytyy Aussioluiden lisäksi muun muassa Nögne Ö:tä, Mikkelleriä ja Brewdogia mutta hinnatkin ovat luokkaa 30 dollaria per pullo.


Ruokapuoli on myös mainio ja listalla on erilaisia pubiklassikoita, kuten hampurilaisia, fish & chipsejä ja pizzaa. Tähän mennessä kaikki mitä siellä olen syönyt on ollut moitteettoman herkullista ja varsinkin vaimoni syömä mausteinen lammas-vuohenjuustohampurilainen oli mahtava.


Parhaisiin olutravintoloihin, kuten Pikkulintuun tai Tukholman Akkuratiin ja Oliver Twistiin verrattuna jää The Local Taphouse jälkeen. Valikoima ei ole ihan riittävän erikoistunut ja varsinkin vahvempien oluiden lista on liian suppea. Lisäksi oluiden reittaamiselle on liikaa häiriötekijöitä, kuten kovalla soivaa musiikkia ja naisia juomassa valkoviiniä. Oikeissa paatuneiden oluthipstereiden pyhinvaelluspaikoissahan musiikkia ei soiteta ja ainoat naiset ovat viereisen korttelin elähtäneet pubiruusut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti