maanantai 7. marraskuuta 2011

Klassinen sorsapaisti


Urgh, maanantait. Tänään on maailman hirveimmän viikonpäivän maailman hirvein ilmentymä. Kun koko viikonlopun käyttää humpaten ja univelkaa keräten, niin maanantaina se sen kostaa. Jälkiviisaasti sitä nyt miettii, että olisi voinut ostaa Chouffe Houblon Dobbelen IPA Tripelin sijaan jonkun vähän pienemmän ja miedomman oluen, että olisi voinut olla ostamatta sen viskipaukun jotta jo valmiiksi täyteen mahaan mahtuisi lisää olutta ja, että DTM:n Halloweenbileistäkin olisi voinut lähteä ennen valomerkkiä. Nimittäin nyt kaikki on paskaa ja valoa tunnelin päässä ei näy.

Ainoa lohtu tänään onkin ollut evääksi jättämäni sorsapaistin tähteet. Isosiskoni ja hänen miehensä olivat eilen meillä käymässä ja ruokaa oli tarjottava, joten vaimoni ehdotuksesta ostimme kaksi kokonaista sorsaa Reinin Lihasta. Koskaan aiemmin en ollut sorsia valmistanut, enkä oikeastaan syönytkään, joten oli jännittävä nähdä millaista tästä tulisi.

Etsin netistä ja Glorian Ruuasta ja Viinistä eri reseptejä ja aika moni ehdotti sorsan paistamista uunissa jonkinlaisessa liemessä. Soitin myös äitille ja kysyin miten hän on sorsan tehnyt ja samantyyppistä lähestymistapaa hänkin kannatti. Hän painotti kastikeen merkitystä ja sanoi, että on tärkeää laittaa siihen paljon kermaa.

Koin tämän lähestymistavan hyväksi ja vieraiden onneksi sorsa kastikkeineen onnistui jopa odotettuakin paremmin. Sorsan liha oli todella hyvää. Makua voisi kuvailla riistaisaksi ankaksi. Siinä vaiheessa kun tuli aika leikata nämä meinasi vähän mennä sormi suuhun, mutta leikkasin sitten vaan brutaalisti saksilla reilusta linnut neljään osaan. Ensiksi pitkittäin puoliksi ja sitten koipi ja rintalihapuolet omiksi osikseen.

Klassinen sorsapaisti

2 kokonaista patavalmista sorsaa
1 sipuli viipaloituna
1 porkkana viipaloituna
1/2 litraa riistalientä
pari persiljan vartta
suolaa ja pippuria
voita ja öljyä paistamiseen

Kastikkeeseen
1 dl kermaa
2 tl sinihomejuustoa
2 rkl punaherukkahyytelöä
(2 rkl maizena suurustetta)

Ota sorsat huoneenlämpöön puoli tuntia ennen paistamista. Suolaa ja pippuroi ne runsaasti molemmin puolin ja hiero sorsan sisäpuolelle myös suolaa. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Kuumenna voin ja öljyn sekoitus paistinpannussa ja paista sorsat rasvassa molemmin puolin, kunnes niiden nahka ruskistuu. Nosta sorsat uunivuokaan ja deglaseeraa pannu riistaliemellä. Kaada myös liemi uunivuokaan ja lisää sinne kasvikset sekä persilja. Paista sorsaa uunissa 1,5 tuntia.

Ota sorsat pois uunista ja kääri ne folioon vetäytymään puoleksi tunniksi. Siivilöi kastike erilliseen kattilaan ja kuori siitä enin rasva pois. Keitä kastiketta kokoon puolen tunnin ajan. Lisää siihen sinihomejuusto, punaherukkahyytelö, kerma ja kiehauta. Jos haluat kastikkeesta paksumman, suurusta se halutessasi maizenalla.

Ota linnut pois foliosta ja leikkaa molemmat linnut saksilla neljään osaan ensin pitkittäin ja sitten poikittain rintalihat erilleen koivista. Tarjoa kastikkeen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti