lauantai 1. kesäkuuta 2013

Passionhedelmäpavlova



Pavlova on Australian kansallisjälkiruoka, joka on nimetty venäläisen balettitanssija Anna Pavlovan mukaan. Tarinan mukaan Anna Pavlovan ollessa kiertueella ausseissa 1920 luvulla syntyi myös tämä jälkiruoka kunnianosoituksena hänen höyhenenkeveydelleen; pehmeä ja ilmava marenkikakku, joka on päällystetty kermavaahdolla ja hedelmillä.

Niin, paitsi viimeaikoina tutkijat ovat löytäneet todisteita, että jälkiruoka onkin itseasiassa Uudesta Seelannista, josta Australialaiset ovat vaan sen sikamaisesti omineet. Ei ole ensimmäinen kerta.

Uusi Seelantilaisuudestaan huolimatta, pavlova on yksi maailman parhaista jälkiruuista. Se on myös helppo valmistaa suurimmaksi osaksi etukäteen, näin ollen sopiva esimerkiksi illalliskutsuille. Voin lähes taata vieraiden kiitokset.

Maailman toiseksi paras pavlova on kuningatarpavlova, jonka voi tehdä ainoastaan suomen kesässä silloin kuin mustikat, mansikat ja vadelmat ovat kaudessa samaan aikaan.

Mailman paras pavlova taas tulee tässä, ja se ei ole onneksi noin vuodenaikariippuvainen. Tämä passionhedelmäpavlova on australialaisen kokin Neil Perryn käsialaa, jota tosin itse muokkasin hiukan omiin tarkoituksiini sopivaksi ja tein reseptin vähän pienempänä. Alkuperäinen on jokatauksessa täällä.

Ohje on kuudelle.

Passionhedelmäpavlova

Marenki
6 kananmunan valkuaista
300 grammaa sokeria
2 tl maissijauhoja
2 tl valkoviinietikkaa
1 tl vaniljauutetta
ripaus suolaa

Passionhedelmäcurd
3 kananmunan keltuaista
60 ml passionhedelmän lihaa (noin 3 passionhedelmää)
75 grammaa sokeria
35 grammaa suolatonta voita
1 tl limetin mehua

Päällys
3 dl kuohukermaa
2 tl sokeria
1/2 tl vaniljauutetta
4 rkl passionhedelmäcurdia

Koristeluun
3 passionhedelmää

Kuumenna uuni 200 C asteeseen. Vatkaa kananmunan valkuaiset ja ripaus suolaa sähkövatkaimella kulhossa kunnes valkuaiset muodostavat pehmeän vaahdon. Lisää kolmasosa sokerista ja jatka vatkaamista lisäten sokeria vähän kerrallaan, kunnes valkuaiset muodostavat kovan vaahdon. Voit tarkistaa tämän kääntämällä kulhon varovasti ylöslaisin. Vaahdon pitäisi pysyä kulhossa.

Kääntele maissijauhot, valkoviinietikka ja vaniljauute vaahdon joukkoon.

Nosta vaahto lusikalla leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille jättäen reunat hiukan keskusta korkeammaksi.

Laske uunin lämpötila 160 C asteeseen ja paista marenkia uunissa noin 25-35 minuuttia, kunnes se on kypsynyt sisältä ja hiukan ruskistunut ulkopuolelta (itse katsoin, että marenki ei ollut vielä riittävän kypsä sisältä joten laskin lämmön 100 C asteeseen ja annoin sen olla uunissa vielä noin 20 minuuttia). Ota uunista lämpö pois mutta jätä marenki uuniin odottamaan vielä 10 minuutiksi. Nosta huoneenlämpöön ja anna jäähtyä vähintään tunnin ajan.

Marengin odottaessa tee passionhedelmäcurd. Vatkaa keltuaiset kulhossa sekaisin. Laita voi, sokeri ja passionhedelmät pieneen kasariin ja kuumenna matalalla lämmöllä välillä sekoittaen kunnes voi on sulanut ja sokeri liuennut. Sekoita kolmasosa passionhedelmäseoksesta keltuaisten joukkoon ja vatkaa sekaisin. Siirrä seos takaisin kasariin ja kuumenna jatkuvasti vatkaten, kunnes seos saostuu. Noin 3-5 minuuttia. Ota pois lämmöltä, sekoita joukkoon limetin mehu ja siivilöi curd erilliseen astiaan. Anna jäähtyä 10 minuuttia ja siirrä jääkaappiin kelmulla peitettynä vähintään tunniksi.

Hiukan ennen tarjoilua, vatkaa kerma, sokeri ja vaniljauute keskenään. Kääntele passionhedelmäcurd joukkoon. Nosta kermavaahto lusikalla marengin keskustan päälle palloiksi. Koristele passionhedelmän lihalla. Tarjoa heti.

1 kommentti:

  1. waah, ei voi muutaku nauttia tästä blogista. Suukin on ihan märkä kun näitä reseptejä lukee ja varsinkin kuvat.

    VastaaPoista