keskiviikko 22. joulukuuta 2010

Jouluvalmisteluja (habanerosinappi ja thaimaalaisittain maustettu silli)


Pari yötä jouluaattoon jäljellä joka tarkoittaa, että jouluruokien valmistamisen joutui aloittamaan jo eilen. Itse en kovin perinteisistä jouluruuista yleensä välitä mutta huomasin, että tänä vuonna jostain syystä teki mieli tehdä kokeilla joitain vähän perinteisempiä. Mietin jopa ykkösinhokkini lanttulaatikon tekoa, kun uusimmassa Glorian Ruuassa ja Viinissä oli siihen ohje ja Paavo Turtiainen sanoi sitä vielä suosikkiruuakseen. Kuitenkin nopeat flashbackit lapsuuden joulun lanttulaatikon lemusta palautti mielen oikeille urilleen ja vaihdoin lantut bataatteihin.

Toinen perinteinen joulun herkku, mistä en ole erityisemmin välittänyt on silli. Kuitenkin tässä samaisessa uusimmassa Ruuassa ja Viinissä oli ohje thaimaalaisittain maustetuille silakoille ja ajattelin kokeilla tätä marinaadia sillille. Käytännössä ohje mukailee lasimestarin silli -reseptiä, mutta maustaa sen eksoottisemmin. Koska nämä ovat ehtineet olla jääkaapissa vasta yhden päivän, en tiedä vielä millaisia näistä tulee.

Thaimaalaisittain maustettu silli

400 g suolattua sillifileetä (noin 4 kokonaista filettä)
30 g:n pala inkivääriä
1 sitruunaruoho
1 punainen chili
2 dl vettä
1 dl sokeria
4-6 kaffirlimetin lehteä
1 tl korianterinsiemeniä
1/2 tl suolaa
1 limetin mehu
1 dl riisiviinietikkaa
1/2 punasipulia
1 porkkana

Jos silli on liian suolaista liota niitä vedessä noin tunnin ajan.

Kuori ja viipaloi inkivääri. Poista sitruunaruohon uloin kuorikerros. Leikkaa sitruunaruoho kahteen osaan ja leikkaa palat vielä puoliksi. Halkaise chili ja poista siemenet.

Mittaa vesi, sokeri, limetinlehdet, chili, inkivääri, sitruunaruoho, korianterinsiemenet ja suola kattilaan. Keitä lientä miedolla lämmöllä 3-4 minuuttia. Jäähdytä liemi.

Lisää limetinmehu ja riiviinietikka liemeen.

Kuori ja leikkaa punasipuli renkaiksi. Kuori ja leikkaa porkkana ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa silli 1,5 cm paksuiksi viipaleiksi.

Laita sillipalat puhtaaseen lasipurkkiin vuorotellen sipuli- ja porkkanaviipaleiden kanssa. Kaada mausteliemi päälle. Sulje purkki ja pane silakat jääkaappiin maustumaan 2 vuorokaudeksi. Silakat säilyvät jääkaapissa noin 10 päivää.


Vaikke perinteiset laatikot ja rosollit minulle jouluisin maistunut, oli kinkku silti suurta herkkuani. Tänä jouluna en kuitenkaan paista kinkkua, vaan teen uudestaan toissa jouluna tekemääni uunissa öljyssä haudutettua possunkylkeä.

Kinkun, kuten myös tuon kyljen pariksi, sopii todella hyvin makea ja kermainen sinappi. Aikaisempina vuosina olen tehnyt itse melko perinteistä konjakilla (tai oikeastaan jaloviinalla) maustettua sinappia. Tänä vuonna halusin kokeilla maustaa tuon kuitenkin eri tavalla ja kehittelin habanero sinapin. Mielestäni tuosta tuli varsin onnistunutta, mutta tuo saattaa jakaa hiukan mielipiteitä niiden kesken jotka eivät yhtä suuria chilin ystäviä ole.

Habanerosinappi

1 habanero-chili
1,5 dl sinappijauhetta (esimerkiksi Colemans)
1,5 dl sokeria
2 dl kuohukermaa
1 kananmuna
1/2 tl etikkaista chilikastiketta (esimerkiksi Tabasco)
1/2 tl limettimehua
2 rkl tequilaa

Laita uunin grillivastus päälle. Halkaise habanero ja poista siemenet lusikalla. Leikkaa molemmat puolikkaat kolmeksi suikaleeksi. Siirrä uuniin grillivastuksen alle ja anna paistua kunnes ne alkavat hiukan mustua. Noin 10 minuuttia. Ota pois uunista ja anna jäähtyä.

Silppua habanerosuikaleet hienoksi silpuksi. Sekoita sinappijauhe, habanerosilppu ja sokeri kattilassa. Lisää kuohukerma ja kananmuna ja keitä jatkuvasti sekoittaen kunnes sinappi kiehahtaa ja sakenee. Anna jäähtyä jonkin aikaa ja sekoita joukkoon chilikastike, limettimehu ja tequila.

Kaada sinappi puhtaisiin ja mieluiten kiehuvalla vedellä steriloituihin lasipurkkeihin. Siirrä sinappi maustumaan jääkaappiin pariksi päivää.

Sinappi säilyy hyvänä muutaman viikon ajan jääkaapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti