Keskiolut, tuo hippivuonna 1969 elintarvikeliikkeisiin vapautettu alle 4,7% alkoholia sisältävä olut on taas viime päivinä ollut ykköspuheenaihe. Pahin kohu on vähän jo laantunut, kun lehdet tuntuvat keskittyvän Jussi Halla-Ahon möläytyksiin, mutta itse päätin ottaa aiheen esille kun huomasin Kampin K-kaupasta löytyvän mahtavan uutuuden vähän edullisempien oluiden luokasta. Jos kolmosolut tapetaan maitokaupasta, niin poistuu tämäkin uutuus todennäköisesti myynnistä täysin.
Vielä vähän aikaa sitten luulin, että suomessa pikkuhiljaa ilmapiiri etenisi kohti 4,7% Berliinin muurin murtamista ja 5,7% vahvuiset oluet, tai mahdollisesti jopa viinit vapautettaisiin monopolista. Kun nyt katsoo mitä muutama valtaa pitävä riemuidiootti on aiheesta sanonut, vaikuttaa tämä melko kaukaiselta haaveelta.
Päivi Räsäseltä tätä nyt voi odottaakkin. Kun ajattelutyön hoitaa päänsisäinen taikaolio ja yli 1000 vuotta sitten kirjoitettu homo- ja naisvihainen satukirja, niin ei ole ihmekkään, että ulosanti on vähän epämääräistä.
Myöskään akateemisesti täysin kestämättömän selvityksen asiasta tehneeltä THL:n pääjohtaja Pekka Puskalta tämä ei ole mitenkään omituinen kannanotto. Kun heppu istuu samaan aikaan Alkon hallituksessa varapuheenjohtajana, on melko selvä mikä oma etu on. Jos keskiketterä kielletään maitokaupoissa, lähes kaikki olutmyynti siirtyy Alkon tiskeille (ja tietysti vielä enemmissä määrin Tallinnan laivoille). Yhä suuremmat voitot tehottomalle monopolille.
Maria Guzenina-Richardsonin vaatimusta tästä SDP:n peruspalveluministerinä vähän ihmettelen. Mutta toisaalta sopiihan tämä kepulaissosiaalidemokraattisen illuminaatin (tähän kuuluu siis käytännössä koko eduskunta oppositiota myöten) tavoitteisiin. Kun jossain muualla joku voisi kuvitella sosiaalidemokratian tarkoittavan työtä tekevän luokan oikeuksien puolustamista mahdollisimman avoimen demokratian kautta, tarkoittaa se suomessa holhoavan isoveliyhteiskunnan ja byrokratiakoneiston ylläpitoa.
Eihän tietysti keppanan myyntioikeutta maitokaupoilta tulla oikeasti poistamaan. Jos jotain tehdään, niin verotusta kiristetään ja mainoksissa ei yhäkään saa kertoa totuutta. Oikeat agendat kuitenkin ovat todennäköisesti jossain ihan muualla. Kun tyhmä kansa keskittyy puolustamaan meille niin rakasta III veroluokan oluen myyntivapautta, voi Arkadianmäen zombiearmeija samaan aikaan ajaa huomaamatta läpi muutoksia perustuslakiin, lisätä kansalaisten valvontaa, loukata yksityisyyttä yhä röyhkeämmin ja tehdä muita 1984 henkisiä muutoksia. Ja vallan kolmijaon vahtikoiraa, mediaa, ei voisi vähempää kiinnostaa.
Mutta, koska meillä on sentään mahdollisuus vapaaseen kepardiin niin muistetaan myös, että niiden joukosta löytyy muutamia varsin hyviä ja halvempia (alle 3 euroa) sessio-oluita. Kiitos näistä kuuluu vähän suuremmille pienpanimoille, joiden onkin pakko panostaa tähän alle 4,7% luokkkaan.
Keisari Elowehnä III
Keisari oluet ovat Nokialaisen Nokian panimon oluita. Elowehnä III on 4,7% vahvuinen vehnäolut. Ulkonäöltään elowehnä on samean vaalean ruskeaa ja siinä on pitsinen melko nopeasti haihtuva vaahto. Tuoksu on vehnäoluille tyypilliseen tyyliin banaanisen makea, mutta myös mukavan humaloitu. Banaanin ja kevyen kuivahkon ja nurmikkoisen humalan yhdistelmä toistuu myös maussa täydentäen toisiaan hyvin.Jälkimaku on hiukan teollisen oloinen, joten joitain kompromissejä todennäköisesti tässä on tehty, että hinta ja prosentit saadaan pidettyä alhaalla. Tästä huolimatta Elowehnä on erittäin tyylikäs vehnäolut. Tällä hetkellä ehkä toiseksi paras tämän hintaluokan olut.
Keisari Luomu
Keisari Luomu on tuon samaisen panimon suodattamaton 4,5% vahvuinen Pils. Olut on samean vaalean ruskea ja vaahto on runsas ja pitsinen. Tuoksu on pilsmäiseen tyyliin napakan kitkerästi humaloitu, jossa taustalla makeahkoja maltaita pehmentämässä. Maku on näin miedoksi lagertyyliseksi olueksi yllättävän täyteläinen, ja pilsiksi tässä oluessa on yllättävän luumuinen ja banaaninen hiivainen maku, joka tuo osittain mieleen belgialet tai vehnäoluet. Hallitseva elementti on kuitenkin pils tyyppinen kuiva ja kitkerä humala.Oikein hyvä pils ja vaikkei sen tyypiset oluet olekkaan suosikkioluitani, miellytti tämä minua paljon. Sopii kuitenkin paremmin ehkä ruuan pariksi, kuin suurten määrien nauttimiseen.
Laitilan Kukko Ale
Ja tässä sitten tämä kirjoituksen inspiroima Laitilan uutuus, joka on selkeästi paras näistä kaikista. Kukko Ale on 4,3% vahvuinen ale, eli pintahiiva olut, jossa on käytetty austraalialaista galaxy humalaa, sekä pale ale ja vaaleita, punaisia ja tummia karamellimaltaita.Ulkonäöltään olut on läpikuultavaa ja punaisen ruskeaa keskipaksulla pitsisellä vaahdolla. Tuoksu on hedelmäisen humaloitu, jossa erityisesti ananas tuoksuu ja sekoittuu toffeiseen maltaisuuteen. Tuoksu on kuitenkin melko ohuehko ja hiukan lagerimaisen tunkkainen. Maku on pehmeän humaloitu hiukan britti- ja jenkkityylin väliltä. Suutuntuma on vaahtoavan täyteläinen.
Kaikenkaikkiaan erittäin mallikas olut. Parempiakin samantyylisiä on, esimerkiksi Huvilan Pale Ale, mutta tässä hinta- ja prosenttiluokassa Kukko Ale on tämän hetken paras olut. Laitila on panostanut viime aikoina voimakkaasti myös Tallinnan laivojen myyntiin. Tätä kun saisi 24 kappaleen keisseinä, niin siinä olisi loistava tuote jolla nakertaa kansanterveyttä omalta osaltaan.
Lisäksi kannattaa myös muistaa Malmgårdin/Huvilan, Prykmestarin ja esimerkiksi Nögne Ö:n miedommat oluet. Niistä löytyy muutamia todella hyviä bissejä. Ne tietty menevät hinnaltaan jo lähemmäs neljää tai viittä euroa, mutta toisaalta ovat myös noita yllämainittuja parempia.
(Huomasitteko muuten, en käyttänyt kertaakaan samaa sanaa kebutziinolle. Rakkaalla lapsella on monta nimeä...)
Aamen.
VastaaPoistaLaitilan Kievari Humalainen on kanssa varsin kelpo maitokauppa-IPA. Ja juurikin noi VASP:n virittelyt on mieleeni, Swartch etenkin. Mä olen viime aikoina yrittänyt suunnata ostovoimaani kotimaisten pienpanimoitten suuntaan, mutta tuntuu just tasan yhtä hyödylliseltä ko yritys järjelliseen keskusteluun Räsäskän kanssa:(
Me Kruununhaassa ostetaan K-market Herkkukulmasta Brooklyn Breweryn aina yhtä virkistävää American Alea. Suomalaisista mauista pitää mainita Malmgårdin herkut ja aika ajoin hyllyssä oleva Stallhagenin "slow"-bisse.
VastaaPoistaToi Kukon punainen pitää ehdottomasti ottaa kokeiluun. Kiitos jälleen kerran erinomaisesta blogautuksesta!
Oman suosikkini maitokauppaoluista on tällä hetkellä Huvilan Pale Ale mutta pitääpä tsekkaa toi Laitilan Kievari Humalainen. Vaikuttaa todella mielenkiintoiselta ja sen hintakaan ei näytä olevan tölkkiversiona paha.
VastaaPoistaVakkasuomen ja Stallhagenin tuotteet on paria poikkeusta lukuunottamatta mulle tuntemattomia, mutta pitää oikeastaan ottaa korjaus tuohon. Nyt kun parina viime päivänä tuli haettua bisset Alkon sijaan K-kaupasta, niin huomas kuinka hyviä oluita sieltäkin löytyi.
Jännä muutenkin huomata, kuinka juuri kotimaiset pienpanimot loistavat tuossa alle 4,7% kategoriassa. Toisaalta voi vaan miettiä miten paljon enempään ne pystyisivät esimerkiksi yhdellä tilavuusprosentilla enemmän. Voisi olla mahdollisuuksia kansainvälisille markkinoillekkin.
Hyvä kirjoitus. Alkon monopoli on ehkä tehoton, mutta väitteen todistamisen kannalta siinäkin kohdassa voisi olla viite tai pari.
VastaaPoistaOma suosikki suomalaisista maitokaupan kiisseleistä on Laitilan Retale ja ehkä VASPin Suvi silloin kun sitä on valikoimissa.
..kansainvälisistä markkinoista puheen ollen:
VastaaPoistaSATW the circle of beer
Koska pidän ruokablogia enkä kirjoita tieteellisiä artikkeleita, en kaikille angstisille heitoilleni jaksa hakea viitteitä :)
VastaaPoistaKuitenkin kysyttäessä voin yrittää antaa lisäselvitystä asiasta. Voi olla, että huomaan olevani myös väärässä.
Alkon tapauksessa onneksi näin ei ole.
Taloustieteellisestä näkökulmasta monopolit ovat määritelmällisesti tehottomia, kun yksi tekijä pystyy määräämään hinnan tarjontaa rajoittamalla. Tämä ei ole kuluttajan näkökulmasta tehokasta. Viitteitä tähän mulla ei ole Wikipediaa parempaa, mutta tämä kuuluu kansantalouden perusteisiin ja sama asia selviää mistä tahansa oppikirjasta.
Alkon tapaisissa valtion monopoleissa asia ei tietenkään ole iha niin yksioikoinen. Tästä asiasta voisin kirjoittaa pitkänkin analyysin, mutta muutamia Alkon ongelmia tässä mainitakseni niin tulonsiirrot haja-asutusseuduille, piiloverotus voittojen kautta, pohjoismaisen balttiaan ulottuvan viinaralliin kannustaminen, kotimaisen panimo- ja alkoholiyrittäjyyden vapaan kilpailun rajoittaminen ja ylipäänsä tehokkaan toiminnan insentiivien puuttuminen kilpailun puuttuessa.
Tuo Laitilan Retalekkin vaikuttaa tosi hyvältä. Pitää alkaa enemmän juomaan näitä kotimaisia maitokauppaoluita. Rahaakin menisi vähemmän.
Monopolit on toki teoreettisesti tehottomia. Analyysissä olisi silti hyvä erottaa Alkon toiminta alkoholilainsäädännöstä, johon monet mainitsemasi epäkohdat viittaavat. Vaikka en erityisesti nykyistä politiikkaa kannatakaan, mainittakoon, että tyypillisesti sama olut maksaa maitokaupassa enemmän kuin Alkossa. Päällekkäistä valikoimaa on onneksi melko vähän, mutta Urquell ja Sol ainakin.
VastaaPoistaRetaletta taitaa saada nykysin tölkissäkin.
Tottahan tuo on. Kun etsii syytä sille, miksi olut (Orval) joka maksaa lähtömaassa vähän päälle euron, 2,45 euroa (22,70 SEK) systembolagetissa voi maksaa Alkossa 4,28 euroa, niin joutuu etsimään syitä myös monopolin tehottomuuden ulkopuolelta. Yksi tekijä näille kuitenkin on Alkon itse määräämä kiinteä 1,7 katekerroin oluille. Alkon sivuilta löytää hyvän hintalaskurin, josta voi käydä katsomassa miten tuo hinnoittelu muodostuu.
VastaaPoistaOn totta, että monet oluet ovat yllättävän kalliita myös maitokaupoissa, mutta toisaalta alle 4,7 % erikoisoluet ovat melkoinen niche maitokaupoille ja oluen juojille, niin en usko että kovin pienellä katteella niitä kannattaakaan myydä.