tiistai 7. helmikuuta 2012

Friteeratut jalapenot


Rakastan friteerattuja jalapenoja, mutta kuten kaikki kuuluisat rakkaustarinat on tämäkin vastoinkäymisiä täynnä.

Ensiksi lähes kaikkien Helsingin texmex-ravintoloiden friteeratut jalapenot ovat olleet samaa shittiä mitä pirkan pakastevastaavat ovat ja tulisuudeltaan ne ovat vastanneet suurinpiirtein etikkaisia paprikoita. Cantina Westillä oli pientä yritystä varsinkin tulisuuden puolesta, mutta heidän leivitys oli ihan liian runsas ja pullainen. Ne kuitenkin tarjosivat jo vähän suuntaa siitä millaisia näiden pitäisi parhaimmillaan olla.

Näin ollen haaveilin mahdollisuudesta tehdä niitä kotona, jolloin saisin niistä juuri sellaisia kuin haluan. Ongelmaksi vain tuli saatavuus. Jalapenoja ei saa suomesta mistään ja silloin taas kun niitä sai, ei niitä ollut mitään järkeä ostaa. Kilohinta oli jossain sisäfileen tienoilla ja koska jalapenot ovat varsin painavia chilejä saattoi setti jalapenoja maksaa helposti 10-20 euroa.

Näin ollen kun täällä näin paikallisen K-kaupan Colesin hedelmätiskillä muhkean näköisiä ja tulisia jalapenoja $16/kg hintaan tiesin tilaisuuteni koittaneen.

Täydelliset friteeratut jalapenot muodostuvat jalapenojen lisäksi kahdesta muusta elementistä. Juustotäytteestä, jonka tulee olla erittäin juustoinen ja maukas jotta se pystyy puskemaan tulisuuden läpi ja friteerauksesta, jonka pitää olla juuston tavoin voimakkaan makuista, mutta myös sopivan jämäkkää, jotta se pitää jalapenon koossa.


Juustotäytetteeseen käytin kypsytettyä cheddaria raasteena, johon lisäsin valkosipulia ja mustapippuria. Leivitykseen käytin astetta jämäkämpää tempurataikinaa, johon oluen sijaan laitoin valkoviiniä ja maustoin sen runsaahkolla suolalla ja mustapippurilla. Valkoviinin sijaan jokin todella humalainen ja voimakas ale voisi toimia myös, mutta täältä sellaisia ei niin helposti löydä.

Lopputuloksena olikin helposti parhaimmat ikinä syömäni friteeratut jalapenot. MUTTA on huomattava etteivät ne olleet vielä täydelliset. Ensimmäisenä ongelmana oli juustotäytteen pienoinen vetäytyminen jolloin jalapenojen sisälle jäi myös tyhjää. Toinen ongelma oli, ettei leivitys ollut riittävän jämäkkä ja aiheutti hiukan ongelmia syödessä jalapenojen hajoillessa. Mutta, pienillä korjausliikkeillä nämä ongelmat saa varmasti korjattua ja jo tällaisenaan nämä olivat aivan upeita.

Friteeratut jalapenot

12 jalapenoa
350 g voimakasta cheddaria raasteena
3 valkosipulin kynttä silputtuna
mustapippuria

Leivitykseen
1 kananmuna
2 dl valkoviiniä (tai voimakasta ja humaloitua alea)
140 grammaa siivilöityjä vehnäjauhoja
suolaa ja pippuria

Lisäksi
öljyä uppopaistamiseen
korianteriranskankermadippiä

Sekoita juustoraaste ja valkosipulisilppu keskenään. Mausta seos mustapippurilla.

Leikkaa jalapenoihin yksi pitkittäinen viilto ja varovasti sen kautta kaiva siemenet pois. Muista jättää jalapenojen varsi tallelle. Survo varovasti juustotäyte jalapenojen sisälle. Yritä saada jalapenot niin täyteen raastetta kuin mahdollista.

Tee leivitystaikina. Laita taikinan ainekset kulhoon ja vatkaa ne sekaisin. Lisää suolaa ja mustapippuria. Tarkista maku. Leivityksen pitäisi olla voimakkaan makuinen ja sopivan suolainen. Lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.

Kuumenna öljy kattilassa 180 asteiseksi. Pyöräytä jalapenoja yksi kerrallaan varresta kiinni pitäen leivitystaikinassa niin, että ne ovat kokonaan taikinan peitossa ja nosta ne samantien kuumaan öljyyn. Paista jalapenoja öljyssä kunnes ne ovat kauniin kullan ruskeita. Nosta ne valumaan ylimääräinen öljyn talouspaperin päälle.

Tarjoile jalapenot korianteriranskankermadipin kanssa.

Korianteriranskankermadippi
1 prk ranskankermaa
1/2 limetin mehu
noin 2 rkl korianterisilppua

Sekoita ainesosat keskenään. Tarkista maku ja lisää jotain tarvittaessa. Säilytä kylmässä tarjoiluun asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti