torstai 2. helmikuuta 2012

Lakritsavaahto ja valkoviinisiirapissa marinoidut mansikat


Asioita mitä maastamuuttajat Suomesta yleensä kaipaavat on ruisleipä ja salmiakki. Minä luulen, että ilman ruisleipää selviän varmasti, sillä aloin olla Suomessa jo kurkkuani myöten täynnä niitä kaikkia kuivia ja kovia känttyjä mitä ruisleipänä Suomessa pääosin myytiin. Hyvääkin ruisleipää tietysti oli, kunhan vaan tiesi mistä sitä ostaa. Salmiakin kanssa voi olla vaikeampaa.

Vaimoni onneksi osti Helsinki vantaalta melko hyvän kokoelman salmiakkia. Tax Free kokoiset pussit Panttereita sekä Halvan ja Fazerin Salmiakkia. Tällä hetkellä jäljellä on enää yksi rasia Fazerin salmiakkia, jota nyt säästellään heikkoa hetkeä varten.

Kuitenkin moniin ulkomaihin verrattuna Australian karkkiskene on varsin hyvä ja täältä saa parhaimmillaan jopa irtokarkkeja, joskin melko kämäisiä sellaisia. Hedelmäkarkkien ja suklaan lisäksi tarjolla on myös paljon lakritsaa, joista uskallan sanoa, että ne ovat jopa parempia kuin Suomen vastaavat. Jopa Porvoon ja Keuruun. Täällä lakritsaa myydään erilaisten "natural" brändien alla tyylikkäissä pusseissa ja lakritsakarkit ovat uskomattoman pehmeitä ja maukkaita. Niistä teinkin sitten hääpäiväksi jälkkärin.

Lakritsivaahdon ohje on alunperin jostain Hesarista, jossa se taisi olla tarjottu mustapippurisorbetin kanssa. Itse en ohjetta löytänyt enää netistä, joten jouduin vetämään ohjeen ulkomuistista. Näiden kanssa tarjosin mansikoita, joita marinoin hetken aikaa valkoviinisiirapissa ja sen jälkeen päällystin mustapippurilla. Kokonaisuutena tämä oli todella herkullinen.

Lakritsavaahto ja valkoviinisiirapissa marinoidut mansikat

200 g lakritsaa + muutama koristeluun
2 dl kuohukermaa
2 rkl sokeria
250 g mascarponea

Lisäksi
valkoviinisiirapissa marinoituja mansikoita

Pilko lakritsat pieniksi paloiksi. Laita ne pieneen kasariin 1 dl:n vettä kanssa. Kiehauta seos jatkuvasti hämmentäen, kunnes lakritsapalat sulavat tasaiseksi mönjäksi. Jos seoksesta uhkaa tulla liian kuivaa, lisää vettä 1/2 dl kerrallaan. Lakritsat sulavat melko huonosti, joten tämä vaihe vaatii kärsivällisyyttä. Anna jäähtyä.

Vatkaa kerma sokerin kanssa vaahdoksi. Sekoita lakritsamönjä mascarponen kanssa sekaisin ja kääntele varovasti kermavaahdon joukkoon.

Annostele vaahto neljään kuppiin ja koristele paloitelluilla lakritsanpaloilla sekä valkoviinisiirapissa marinoiduilla mansikoilla.

Valkoviinisiirapissa marinoidut mansikat
20 mansikkaa
1 dl valkoviiniä
1 dl sokeria
mustapippuria

Laita valkoviini ja sokeri pieneen kasariin. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kasaan, kunnes jäljellä on juoksevaa siirappia. Jäähdytä.

Leikkaa mansikat koosta riippuen kahteen tai neljään osaan. Nosta mansikat noin 15 minuutiksi siirappiin marinoitunaan. Ripottele päälle mustapippuria.

2 kommenttia:

  1. Moikka,

    Terveisenä pyryisestä ja järkyttävän kylmästä Helsingistä lähetän tuoreimmassa Glorian ruoka&viini -lehdessä olleen Lakritsilla maustetun Crema Catalanan ohjeen. Kokeiltu on ja maukkaaksi todettu. Ja täyttäväksi!

    (ohje on kuudelle)
    3 dl täys- tai kevytmaitoa
    1 dl kuohukermaa
    80 g lakuja
    1/4 tl jauhettua neilikkaa
    4 kananmunankeltuaista
    1 1/2 dl sokeria
    2 rkl maissitärkkelysjauhoa
    1 dl kuohukermaa

    Pinnalle:
    n. 3/4 dl sokeria
    n. 3/4 dl ruokosokeria

    Maito, kerma ja paloitellut lakut kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi samalla sekoittaen. Siirrä kattila pois levyltä ja anna lakujen sulaa rauhassa kannen alla parisen tuntia.
    Sen jälkeen siivilöi lakumaito, kaada takaisin kattilaan ja mausta neilikalla.
    Vatkaa keltuaiset ja sokeri kevyeksi vaahdoksi. Kuumenna lakumaitoa hieman ja vatkaa keltuaisvaahto joukkoon.
    Sekoita maissijauho ja 1 dl kermaa kupissa ja kaada seos kattilaan. Kiehauta vanukas matalalla lämmöllä koko ajan sekoittaen.
    Kaada vanukas pieniin annosvuokiin, jossa ne kypsennetään kiehuvassa vesihauteessa 135-asteisessa uunissa noin tunnin ajan.
    Sen jälkeen tunnin jäähdyttely huoneenlämmössä + vähintään kolme tuntia jääkaapissa.
    Annen tarjoilua viimeistele annokset ripottelemalla sokerit päälle ja paahtamalla ruskeaksi kaasupolttimella (tai uunin grillivastuksen alla).

    terkuin Your dear sister

    VastaaPoista
  2. Kiitti reseptistä. Ilman G:n ruokia ja viinejä on ollut vähän vaikeaa täällä. Tosin kausien ollessa täysin päinvastaisia ne saattais olla vähän outoja myös. Tällä hetkellä täällä kauppojen hintoja katsoessa on kaudessa melonit, pavut ja ehkä päärynät ja avokaadot. Kirsikat ja mangot meni jo vähän aikaa sit.

    VastaaPoista