torstai 10. maaliskuuta 2011

Täytetty karitsan paahtopaisti ja maailman paras perunalisäke

Viikonloppuna teki mieli kokkailla lammasta pitkästä aikaan. Edeltävän kerran taisin tehdä lammasta viime pääsiäisenä, eli ihan liian kauan aikaa sitten. Lammas on kuitenkin ihan helvetin hyvää ja yksi parhaista puolista siinä on, että se sopii loistavasti monien yrttisten ja hedelmäisten uuden maailman viinien pariksi.

Lampaan ja porkkanien resepti on Glorian ja Ruuan Viinin numerosta 8/2006. Itse käytin karitsan paahtopaistin sijaan yhtä 350 g painavaa sisäpaistia, sillä en löytänyt kuin Uusi Seelantilaista paahtopaistia, mutta sisäpaistia oli kotimaisena (taino Ahvenanmaalaisena, kai se on kotimaista?).

Todella hyvää, eikä yhtään villasukkaista. Ohje on noin 2-3 hengelle.

Täytetty karitsan paahtopaisti


2 lampaan paahtopaistia
vajaa 1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1 rkl voita tai öljyä

Täyte
1/2 dl mustia oliiveja
2 rkl hienonnettua persiljaa
1 tl tuoretta timjamia

Tee paahtopaisteihin syvä tasku terävällä veitsellä. Aloita paistin kapeasta päästä, jotta täyte pysyy hyvin lihan sisällä. Voit samalla poistaa suurimmat kalvot.

Hienonna täytteen ainekset mahdollisimman hienoksi hakkelukseksi ja sekoita joukkoon hiukan suolaa ja mustapippuria.

Lusikoi täyte paistien sisään ja sulje tikulla.

ruskista paistit pannussa kauttaaltaan. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 10-20 minuuttia sen mukaan, haluatko jättää paistin sisältä punaisiksi vai kypsentää ne läpikypsiksi.

Kiedo paistit hetkeksi folioon ja anna vetäytyä. Tarjoa mausteisten porkkanoiden, punaviinikastikkeen ja rosmariinijuustoperunoiden kanssa.

Mausteiset porkkanat

2-3 isoa porkkanaa
suolaa
1 rkl öljyä
1/4 tl juustokuminaa
1/4 tl korianteria
1 rkl silputtua persiljaa
2 rkl silputtua minttua

Kuori porkkanat ja paloittele ne reiluiksi lohkoiksi. Keitä napakan kypsiksi suolalla maustetussa vedessä ja valuta lävikössä.

Kuumenna öljy kattilassa ja lisää juustokumina ja korianteri. Kuumenna mausteet ja lisää porkkanat. Kääntele porkkanoita mausteöljyssä.

Nosta porkkanat tarjoiluastiaan. Sirottele hienonnettu persilja ja minttu päälle.

Punaviinikastike

1 pieni salottisipuli silputtuna
1 dl portviiniä
1/2 dl punaviinietikkaa
5 dl lihalientä
1 tl voita
suolaa
pippuria

Laita salottisipuli, portviini ja punaviinietikka kattilaan. Keitä kokoon kunnes jäljellä on noin 1/3 nesteestä.

Lisää lihaliemi ja jatka kokoon keittämistä, kunnes jäljellä on noin 1/4 ja kastike on sopivan paksuista. Siivilöi puhtaaseen kattilaan ja kiillota kastike vatkaamalla voi joukkoon.

Mausta suolalla ja pippurilla.

Lampaan kanssa tarjosin ehkä parasta perunalisäkettä minkä tiedän. Ohje on Glorian Ruuan ja Viinin numerosta 6/2007, ja olen tehnyt tätä jo useamman kerran eri liharuokien kumppaniksi. Ohjeen nimi oli alunperin muistaakseni juustoinen perunagratiini, mutta rosmariinijuustoperunat on mielestäni kuvaavampi nimi. Ainoa huono puoli tässä on se, että tämä saattaa viedä hyvyydellään fokuksen pääraaka-aineen ulkopuolelle. Onhan tämä kuitenkin lisäke.

Toisin kuin paahtopaistin ohje, tämä ohje on neljälle. Tästä riittää myös kuudelle jos tarjoaa muuta ruokaa paljon.

Rosmariinijuustoperunat

600 g perunoita
100 g kovaa vuohenjuustoa
1 rkl silputtua tuoretta rosmariinia
1 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
2 dl kermaa

Kuori ja viipaloi perunat. Jos kypsennät gratiinin isossa vuoassa, jätä viipaleet kokonaisiksi. Jos käytät annosvuokia, leikkaa viipaleet vielä neljään osaan. Murenna vuohenjuusto.

Lado vuokaan perunaviipaleita, murennettua vuohenjuustoa ja silputtua rosmariinia kerroksittain.

Mausta kerma suolalla ja pippurilla ja kaada vuokaan. Kypsennä isoa vuokaa 50-60 minuuttia ja pikkuvuokia 40 minuuttia 200-asteisessa uunissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti