torstai 8. heinäkuuta 2010

Biru onegai shimas (Japani osa III)

Tässä vielä loppuun muutama hajanainen kuva lisää matkalla syödyistä ruuista.

Bentobox. Japanilaiset söivät lounaaksi usein tällaisissa laatikoissa olevia kylmiä annoksia. Varsinkin rautatieasemilla näitä myytiin ja paikalliset salarymanit sitten imuroivat näitä junassa. Seurasin esimerkkiä.

Soba-nuudeleita ja tempuraa. Soba-nuudelit on tattarijauhoista tehtyjä ohuita nuudeleita. Näitä, sekä venhästä tehtyjä udon-nuudeleita, tuli syötyä pari kertaa lounaaksi. Annoksen herkullisuus oli suoraan verrannollinen liemen herkullisuuteen.

Sushia tottakai tuli myös syötyä. Paljon. Sekä perinteisemmissä ravintoloissa, kuten myös arkisemmissa Kaiten-sushi liukuhihna baareissa. Sushin taso oli todella korkea. Ravintoloissa sushi-menun hinta vaihteli 20-200 euron välillä. Itse keskityimme hiukan halvempiin mestoihin. Kaiten-sushi paikoissa yleensä yksi lautanen, joka sisälsi 2 nigiriä maksoi noin euron. Halpaa ja hyvää.


Okonomiyaki (omnomnomyaki). Jotkut kutsuvat tätä ruokaa Japanilaiseksi pizzaksi, mutta pannukakku on ehkä lähempänä totuutta. Kananmunista, jauhoista ja erilaisista täytteistä tehty piirakka, joka päällystetään okonomiyaki kastikkeella, majoneesilla ja kuivatuilla tonnikala hiutaleilla. Täytteenä tässä meidän syömässä okonomiyakissa oli ainakin pekonia, katkarapuja ja savukinkkua. Mahtavaa!

Yhteenvetona voi todeta, että Japanissa syödään paljon kalaa ja makupaletti on aika erilainen suomalaiseen suuhun verrattuna. Kermaa ja voita esimerkiksi ei näkynyt lähes ollenkaan. Joissain ruuissa maut olivat todella hienovaraisia ja niihin täytyi todella keskittyä, kun taas jotkut maut olivat erittäin vahvoja ja pahimmillaan jopa epämielyttäviä. Hiukan heikommilla makuhermoilla varustetulle ruuat voivat osittain olla shokki. Pahamaineista nattoa en uskaltanut kokeilla.

Kuitenkin kaikenkaikkiaan erittäin positiivinen kokemus jäi lähes kaikesta. Lisäksi pidin Japanilaisten tavasta juoda olutta lähes kaikkien ruokien kanssa, ja se sopikin monien kalaruokien kanssa erinomaisesti. Sakea lukuunottamatta viiniä näki harvemmin tarjolla ja en usko, että se olisi niin hyvin ruokien kanssa sopinutkaan. Samppanja ehkä just ja just, mutta ottaen huomioon Japanin uskomattoman kovan hintatason alkoholijuomien suhteen (olut 7-10e), ei budjetti olisi tähän riittänyt.


Omnomnom. Sayanara!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti