tiistai 23. elokuuta 2011

Moët & Chandon Rosé Impérial

Olen jo ehtinyt valittaa, kuinka monet bulkki (non vintage) samppanjat ovat alkanut maistumaan liian tylsiltä. Toisaalta taas vuosikertakama tuppaa olemaan sen verran kallista, ettei nekään oikein nappaa. Onneksi on myös kolmas vaihtoehto, rosé samppanja.

Kuva täältä.
Toisin, kuin monet luulevat, rosé samppanjan punainen väri ei johdu siitä, että sen valmistuksessa on käytetty punaviinirypäleitä. Onhan niissä toki käytetty pinot noiria, mutta niin on myös yleensä normaalissa samppanjassakin eikä se ole vaaleanpunaista. Tämän sijaan vaaleanpunainen väri on saatu aikaan yksinkertaisesti lisäämällä samppanjan sekaan hiukan punaviiniä. Tämä saattaa kuulostaa hiukan huijaukselta, mutta toisaalta samppanjametodi ei ole hirvittävän hienovarainen tapa tehdä viiniä, niin mielestäni tuo sopii siihen oikein hyvin.

On tietysti olemassa myös rosé samppanjaa, joka on tehty niin sanotulla saigneé metodilla, eli punaisten rypäleiden kuoret ovat saaneet liota rypälemehussa, mutta tämä metodi on melko epävarma josta syystä se ei ole kovin käytetty.

Hirvittävän montaa rosé samppanjaa en ole juonut ja monet niistä ovat Alkossa hirvittävän hintaisia. Esimerkiksi tämä Moët & Chandonin Rosé Impérial on täysin ylihintainen 50,30 euron hintaan. Tästä syystä itse ostinkin tämän pullon Frankfurtin lentokentältä, jossa hinta taisi olla noin 35 euroa.

Koska rose samppanja on hiukan aromikkaampaa ja vahvemman makuista kuin normaali samppanja, sopii se siksi hyvin sellaisten ruokien pariksi, minkä kanssa normaali samppanja jäisi liian ohueksi. Itse korkkasin tämän hummerin kumppaniksi.

Väriltään Moêtin Rosé oli tumman norjalaisen lohen punaista ja runsaskuplaista. Tuoksu oli kevyt, hapokas ja hiukan samppanjaisen paahtoleipäinen. Maku oli hapan, paahtoleipäinen sekä hiukan aromikkaan punaviineisä, joka korostui erityisesti greippisessä jälkimaussa.

Vähän ehkä makukuvaus jäi oheuksi. Aikaisemmilla kerroilla maistoin tästä huomattavasti enemmän marjaisuutta, mutta nyt oli vaikea keskittyä samppanjaan hummeria syödessä. Hyvää tämä silti oli ja varsinkin sopi loistavasti hummerin pariksi. Alkosta tätä en ostaisi, mutta jos tax freestä tai jostain nettikaupasta löytyy halvalla on tämä hyvä hankinta rosé samppanjaksi.

Alkon linkki: http://www.alko.fi/tuotteet/fi/589057

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti