torstai 15. joulukuuta 2011

Giant Steps/Innocent Bystander winery (Yarra Valley osa 1)


Meidän surf & wine tourin ensimmäinen viinietappi kohdistui Melbournen lähellä sijaitsevaan Yarra Valleyhin, joka on Barossan, McLaren Valen ja Hunter Valleyn lisäksi yksi Australian tunnetuimmista viinialueista. Ensimmäiset viinitilat alueelle perustettiin jo vuonna 1838, mutta vuonna 1937 laman ja huonojen luonnonolojen johdosta viinitilat muutettiin laitumiksi. Yarran toinen kukoistuskausi alkoi vuonna 1963 kun ensimmäinen uuden sukupolven viinitila perustettiin ja sen jälkeen 70-, 80- ja 90-luvuilla lukuisia uusia viinitiloja perustettiin alueelle.

Me saavuimme alueelle maanantaina myöhään iltapäivällä, joten ensimmäisenä päivänä emme voineet kovin pitkälle lähteä leirintäalueestamme. Onneksi Yarran keskuksen Healesvillen keskustassa oli myös yksi tiloista, Giant Steps/Innocent Bystander, jolla oli tiloissaan myös ravintola (sekä kahvinpaahtimo ja leipomo, eli kaikki mitä australialainen hipsteri tarvitsee saman katon alla).

Maistelimme sekä heidän chardonnay, että pinot noir linjansa läpi. Pinot noir ja chardonnay ovat siis molemmat ne rypälelajikkeet, joista Yarrassa pääosin kasvatetaan viileämmän burgundimaisen ilmastonsa johdosta.

Chardonnayta oli maisteltavana Giant Stepsin kolme erilaista yhden viinitarhan lajiketta vuodelta 2010. Ensimmäinen Sexton vineyard oli australialaiseen chardonnay tyyliin erittäin agressiivisen sitruunaisen hapokas, jossa toinen dominoiva elementti oli yrttinen tammisuus. Toinen, tarraford vineyard, oli edeltävää pehmeämpi tammisuudessa mutta silti melko aggressiivinen. Kolmas, arthurs creek, vei viineistä voiton ollen miellyttävän kukkea ja leveä varsinkin chardonnayksi.

Silti australialainen todella agressiivinen sitruunainen hapokkuus ja tammitus olivat itselleni kaikissa viineissä vähän liikaa, enkä varsinaisesti innostunut yhdestäkään. Olisin kaivannut enemmän chablis-tyylistä mineraalisuutta ja hillitympää lähestymistapaa, mutta se ei taida olla tämän maan tapa.


Punaviineissä meille tuotiin yksi halvemman linjan Innocent Bystander pinot noir sekä kaksi Giant Stepsin pinot noiria, samoilta Sexton- ja Tarraford vineyardeja. Tuoksultaan Innocent Bystander Pinot Noir oli miellyttävän vadelmainen, jossa taustalla oli myös yllättävää tupakkaa. Maku taas oli melkoinen pettymys tuoden mieleen jotkut italiassa tarjotut halvat hiukan hapokkaat pöytäviinit. Ehkä niistä ne parhaimmat, mutta silti. Giant Stepsin Sexton vineyard jatkoi samalla linjalla, tosin ollen jo melko huippuluokan pöytäviiniä, mutta silti Tarraford vineyard oli poikkesi tästä linjasta hiukan, ollen vähemmän hedelmäinen ja enemmän puolukkainen, tanniininen, hapokas ja rodukkaampi. Siltikään viini ei mikään huippu ollut ja jäi loppupeleissä vähän ohueksi.

Mutta vaikkeivat Giant Stepsin viinit loistaneetkaan, oli ravintolan ruoka aivan mahtavaa. Tilasimme vaimoni kanssa molemmat paikan luomu sourdough taikinaan tehdyt pizzat, joista itse otin tulisella makkaralla päällystetyn ja vaimoni kurpitsalla ja fetalla päällystetyn. Pizzan täytteet olivat mahtavia, mutta mikä teki pizzasta aivan upean oli juuri tuo sourdough pohja, joka on ehdottomasti yksi parhaista pizzapohjista mitä olen kohdannut. Pohja oli rapea ja juuri oikealla tavalla kuohkea ja sitkeä ja sen hiukan hapan maku korosti mahtavasti muita pizzan makuja.


Otin vielä jälkkäriksi vuohenmaitoon tehdyn juustokakun, jossa oli mukana mansikoita ja pistaaseja. Mansikat ja pistaasithan ovat klassinen yhdistelmä ja toimi tälläkin kertaa moitteettomasti. En tiedä miten vuohenmaidon käyttö vaikutti juustokakun juustoon, mutta ainakin se oli mahtavan tuhdin täyteläinen.


Jälkkäriviiniksi paikka myi omaa moscatoaan, eli 5,5% kuohuvaa vaaleanpunaista viiniä, joka omalla tavallaan nousi meidän mielestä tämän paikan helmeksi. Mikään viininteon taidonnäyte se ei varmasti ollut, minkä paikka itsekkin varmasti tiedosti myydessään sitä suoraan hanasta suurista räikeän vaaleanpunaisista tynnyreistä. Lähtökohdistaan huolimatta Innocent Bystander Moscato oli varsin hyvä raikkaan makea ja ruusuinen viini, jota me sitten ostimme yhden pikkupullon joulun jälkiruuan pariksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti