lauantai 5. toukokuuta 2012

Pannulla paistettu pizza


Aina välillä innostun tekemään pizzaa kotona. Ongelma vaan on, että kuten kaikessa yksinkertaisessa, oma vaatimustasoni on täysin mahdoton. Vaikka lopputulos onkin ollut ihan hyvä, en ole ollut kotitekoisiin pizzoihin täysin tyytyväinen. En ole koskaan saanut pohjasta oikealla tavalla rapeaa ja notkeaa. Näin ollen kaiken kattava kirjoitus kotona tehdyn pizzan hienouksista on jäänyt kirjoittamatta.

Nyt otin hiukan erilaisen lähestymistavan. Sen sijaan, että yritän uunissa erilaisilla kikoilla imitoida napolilaista puulämmitteistä uunia paistoin simppelisti känkyn paistinpannulla. Tuloksena oli ehkä paras itsetekemäni pizza. Erilainen, mutta silti paras. Tietyllä tavalla tämä muistuttaa enemmän pizzan ja naanleivän sekoitusta.


Tässäkin pizzassa tietyt perussäännöt on tärkeä pitää mielessä. Ensiksi hyvä juuri sopivan hapan ja suolainen tomaattikastike on ensisijaisen tärkeä. Toiseksi täytteiden kanssa kannattaa pitää järki kädessä. Tomaattikastikkeen ja (puhveli) mozzarellan lisäksi vain yksi tai kaksi lisätäytettä riittää kunhan ne ovat huippulaatuisia.

Käytännössä mikä tahansa toimii. Ilmakuivattu kinkku basilikan lehtien kanssa on ilmiselvä klassikko. Samoin salami. Rosmariini ja tulinen raaka-makkara on oma suosikkitäytteeni, mutta tässä pizzassa se ei toimisi, koska makkara saattaisi jäädä raa-aksi.

Oikeastaan täytteeksi käy melkein mikä tahansa paitsi valmiit "pizzasuikaleet". Jumalat suuttuvat, jos niillä raiskaa pizzansa.

Pannulla paistettu pizza (2 kappaletta)

pizzataikinaa
tomaattikastiketta
1 pallo puhvelimozzarellaa
4 viipaletta parmankinkkua
basilikan lehtiä
öljyä paistamiseen

Jaa pizzataikina kahteen osaan. Kaulitse tai painele käsin siitä kaksi pannulle mahtuvaa pizzapohjaa. Jätä niiden reunat muuta osaa paksummiksi. Anna taikinan vielä nousta levitettynä noin 15 minuuttia.

Jos sinulla on kaksi pannua paista molemmat pizzat yhtä aikaa tai yhdellä pannulla yksi kerrallaan.

Kuumenna pannulla runsaasti öljyä ja nosta pizzapohja pannulle. Paista ensin toisella puolin keskilämmöllä, kunnes se on hiukan ruskistunut. Käännä pizza toisin päin ja laita päälle tomaattikastiketta, parmankinkkua, mozzarellaa ja muutama basilikan lehdet. Paista toista puolta, kunnes pohja on ruskistunut ja rapea ja juusto on hiukan sulanut.

Nosta lautaselle ja tarjoa.

Pizzataikina
2 dl vehnäjauhoja
1 dl täysjyvävehnäjauhoja
3-4 grammaa kuivahiivaa (voi käyttää myös tuorehiivaa, mutta sitä ei saa Australiasta)
1,5 dl kädenlämpöistä vettä
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä

Sekoita jauhot ja suola keskenään. Sekoita erillisessä astiassa kädenlämpöinen vesi, sokeri ja hiiva. Anna hiivan kehittyä muutama minuutti. Sekoita vesi jauhojen joukkoon ja lisää öljy. Vaivaa taikinaa vähintään kymmenen minuuttia kunnes se on joustava taikina. Anna sen nousta noin 1-2 tunnin ajan.

Tomaattikastike
400 gramman tölkki italialaisia kuorittuja tomaatteja
1 valkosipulin kynsi silputtuna
2 rkl silputtua basilikaa
1 rkl oliiviöljyä
suolaa
pippuria

Laita kuoritut tomaatit, silputtu valkosipuli, basilika ja oliiviöljy pieneen kasariin. Kiehauta ja anna hautua noin puoli tuntia. Mausta suolalla ja pippurilla. Pidä lämpimänä.

5 kommenttia:

  1. hauska idea, toimisikohan myös ruispohjan kanssa?

    VastaaPoista
  2. Uunissa saa rapeen pohjan, niin että laitat oliiviöjyä pellille.

    Toimii...

    VastaaPoista
  3. Luka: En ole koskaan kokeillut ruispohjaa niin vaikea sanoa. Toisaalta en näe syytä miksi ei toimisi.

    Anonyymi: Pitääpä kokeilla tuota. Monesti olen valellut uunipizzojen reunat öljyllä, jolloin niistä tulee mukavan rapsakat.

    VastaaPoista
  4. Tämähän oli asiallisen oloinen blogitus...jos et pahastu niin lisään blogisi omani suosituksiin.

    VastaaPoista
  5. Kiitos. Laitoin sinunkin blogin lukulistalle :)

    VastaaPoista