keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Din Tai FungOnko mitään pahempaa kuin ketjuravintolat? Nuo S-ryhmän varjelemat geneeriset läävät, joissa ruoka on puolivalmisteista kasattua mättöä ja joiden voitot katoavat irstasporvareiden ja maakuntakorruption taskuun. Ketjuravintolat tuntuvat edustavan kaikkea sitä, mitä ruokakulttuurissa on ylipäänsä vikana. Ruokaa, joka on tehty voittojen eikä maun vuoksi.

Näin siis Suomessa.

Täällä Australiassa taas tuntuu, että monilla parhaimmista ravintoloista on järjestään useampi piste. Rockpoolilla, Bill'sillä, Chat Thailla ja niin edespäin. Aluksi tämä tuntui minustakin vähän valjulta, kun tiesi ettei ravintola ole täysin ainutlaatuinen. Pikkuhiljaa tähän kuitenkin tottui ruuan, ilmapiirin ja pavelun ollessa moitteetonta. Nämä ravintolat ovat loistavia esimerkkejä siitä, että ketjuravintolakin voi olla aito.

Edellä mainitut paikat ovat kuitenkin erittäin paikallisia ja haaroja on ollut vain muutama, mutta yksi Sydneyn parhaista kiinalaisista ravintoloista, Din Tai Fung, on monikansallinen yritys, jolla on ravintoloita muun muassa Kiinassa, Yhdysvalloissa, Japanissa, Thaimaassa ja täällä Sydneyssä. Ja tämänkaltaiseksi ravintolaksi poikkeuksellisesti, kaksi ketjun Hong Kongin ravintoloista on saanut yhdet Michelin tähdet.Ensimmäinen avattu Din Tai Fung oli Taipeissa, eli puhdasverinen kiinalainen ravintola Din Tai Fung ei ole. Näin siis silloin, kun Kiinalla tarkoitetaan Kiinan kansantasavaltaa, eikä Kiinan tasavaltaa, eli Taiwania. Fiksu arvaa noiden valtioiden nimistä, kummassa kansalla on oikeasti valtaa.Din Tai Fungin erikoisuus on erilaiset höyrytetyt nyytit, eli xiaolongbaot, joissa on yleensä sisällä kasviksia, rapuja tai porsaanlihaa sekä maukasta lientä, joka saa nyytit hyllymään hauskasti kun niitä heiluttaa. Nyytit tarjotaan tyylikkäästi pienissä bambukoreissa. Lisukkeiksi nyyteille ruokalistalla on erilaisia pieniä annoksia, kuten nuudeleita erilaisissa liemissä, wontoneja, kasviksia ja paistettua riisiä.Laatuunsa nähden hinnat Din Tai Fungissa ovat erittäin kohtuulliset. Xiaolongbaojen hinnat vaihtelevat $10-$15 välillä ja lisukkeiden hinnat ovat samaa luokkaa. Kahdelle hengelle sopivan illallisen, setin nyyttejä, pari lisuketta ja viiniä tai bisseä, saa alle $50:lla.

Todennäköisesti pitääkseen hinnat alhaalla koko ravintola pyörii McDonaldsmaisen tehokkaaksi hiotulla prosessilla. Pienet aasialaiset tarjoilijat vahtivat haukkamaisesti salia ollen valmiita ottamaan tilauksia tai hakemaan käytetyt astiat pois. Tilaukset kirjoitetaan kuitille jotka viedään pois ruuan saapuessa pöytään. Lasisen seinän takana kokit väsertävät hengityssuojat naamalla nyyttejä robottimaisesti. Kaikesta tästä tulee hiukan kylmä olo, mutta toisaalta kaikki ravintolassa toimii täysin moitteettomasti. Din Tai Fung ei myöskään ota Chat Thain tavoin varauksia vastaan, vaan pöydän saadakseen joutuu jonottaamaan.

Din Tai Fung on ensimmäinen kiinalainen ravintola, jonka ruuasti olen aidosti pitänyt. Tähän asti kaikki kiinalainen ruoka mitä olen syönyt, on ollut jollain tapaa tunkkaista. Joko uppopaistettua tai sitten soijaista epämääräistä pöperöä. Tiedättehän, kinkkimättöä. Din Tai Fungissa taas maut ovat erittäin puhtaita ja raikkaita. Nyyttien täytteet ovat tyylikkäästi maustettuja ja niiden sisältämä liemi on herkullista. Lisukkeet ovat ajatuksella tehtyjä ja kauniin näköisiä. Omat suosikkini niistä ovat olleet pavut porsaanlihan kanssa sekä tuliset nuudelit ja wontonit. Vaikea sanoa onko tämä ihan yhden Michelin tähden arvoista. Din Tai Fungin nyyteistä on melko pitkä matka esimerkiksi Luomon tyyliseen molekyyligastronomiaan. Sitä ei voi kuitenkaan kiistää, etteikö Din Tai Fungin ruoka olisi ehdottoman herkullista. Varsinkin kiinalaiseksi ruuaksi.

Mutta, eipä tämä ollutkaan kiinalaista vaan taiwanilaista. Voi olla, että aidosti hyvä ruoka ei kukoista diktatuurissa.

3 kommenttia:

  1. Nokian työpaikkaruokalassa oli kanssa noita nyyttejä, nom nom. ;)

    VastaaPoista
  2. Oi, Din Tai Fung on ihana ja ruoka niin herkullista! Kävin siellä pari kertaa viime maaliskuussa kun olin Sydneyssä. Jono oli joka kerta kova, mutta ehdottomasti sen arvoinen!

    VastaaPoista
  3. Tuo jonottaminen tuntuu olevan täällä melko yleistä suosituimmissa paikoissa. Din Tai Fungissa onneksi ei ole arkisin tarvinnut 20 minuuttia pidempään jonottaa ja lisäksi ulkona on lämmittimet ja sinne voi ostaa sisältä jo bisseä odottelujuomaksi.

    VastaaPoista