keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

Simpukat kermaisessa chipotle-pekoniliemessäExpatistan mukaan Sydney on 36% kalliimpi kuin Helsinki. Tietynlainen "vittu täällä on kallista" -fiilis onkin tässä viimeiset puoli vuotta ollut, mutta toisaalta onhan Helsinkikin kallis. Kuitenkaan konkreettista dataa minulla asiasta ei ollut ennen kuin löysin tuon sivun pari päivää sitten. Sivun luvut näyttävät ainakin Sydneyn osalta pitävän paikkaansa samoin kuin muistikuvani Helsingin hintatasosta.

Työttömänä ollessani kalleutta kompensoimaan oppi melko hyvin luottamaan tarjouksiin ja varsinkin hedelmien ja vihannesten osalta tarjoukset seuraavat mukavasti kausia. Silloin kun mangot maksavat $1 kappaleelta ovat ne myös parhaimmillaan. Vaikka nyt molemmat minä ja vaimoni olemme töissä, jäi tuosta parin kuukauden köyhäilystä piheys päälle. Näin ollen monesti kaupassa käydessä etsii niitä parhaita tarjouksia ja rakentaa ruuat sen mukaan.

Pari viikkoa sitten käydessäni Sydneyn Fish Marketilla huomasin myös simpukoiden olevan poikkeuksellisen halpoja. $5,99 kilolta ja mikä parasta, ne saa itse noukkia altaasta pussiin jolloin voi varmistua kaikkien olevan ehjiä ja eläviä. Tästä johtuen olen jo pariin otteeseen lyhyen ajan sisällä tehnyt simpukoita.

Ensimmäistä kertaa kun tein simpukoita tein niihin habanerokastikkeen, jossa yritin saada habaneron makean ja kukkaisen maun olemaan sopivalla tasalla tasapainossa tulisuuden kanssa. Kastike oli ihan hyvä, muttei täysin onnistunut. Nyt toisella kertaa kokeilin käyttää voimakkaan savuista ja vähän miedompaa chilikastiketta ja liemi onnistui täydellisesti.

Otsikosta poiketen käytin chilikastikkeena Australialaisen The Chilli Factoryn Fiery Frillneck Hiss Hot Smokey Chilli Tomato Saucea. Chipotlen pitäisi kuitenkin olla maualtaan lähellä tätä. Toisaalta voin myös suositella Chilli Factoryn tuotteita lämpimästi jos joku haluaa niitä tilata. Heidän tulisemman pään chilikastikkeet ovat parhaimpia kuunosooseja, mitä itse olen maistanut. Oma suosikkini on Turbo Supercharge habanerotahna.Chilikastikkeen lisäksi käytin kastikkeeseen sipulia, valkosipulia ja savuisuutta korostamaan pekonia. Nesteenä valkoviiniä ja kermaa sekä hiukan tomaattipyreetä. Lisukkeeksi simpukoille ostin leipää sekä tein hiukan rouillea, jonka samankaltaiset maut toimivat hyvin tämän kastikkeen kanssa. Siihen myös tulee pitkälti samoja aineksia.Tämä ohje on sopiva kahdelle pääruuaksi, tai neljälle alkuruuaksi. Juomaksi sopii olut tai riesling.

Simpukat kermaisessa chipotle-pekoniliemessä

1 kg sinisimpukoita

3 viipaletta pekonia silputtuna hienoksi
1/2 sipuli silputtuna hienoksi
2 valkosipulin kynttä silputtuna
1 rkl tomaattipyreetä
1-2 rkl chilikastiketta
1,5 dl valkoviiniä
1 dl kuohukermaa
suolaa ja pippuria

Lisäksi
vaaleaa leipää
(rouillea)

Puhdista simpukat ja raaputa niiden parrat pois. Poista kaikki simpukat, joiden kuoret ovat rikki ja jotka eivät ole täysin kiinni, eivätkä sulkeude kopauttaessa.

Kuumenna suuressa kannellisessa kattilassa pekonisilppua, kunnes siitä alkaa irtoamaan rasva. Lisää silputtu sipuli ja valkosipuli ja kuulota keskilämmöllä muutaman minuutin ajan. Lisää seokseen tomaattipyree ja chilikastike. Jatka kuulottamista 2 minuuttia.

Kaada joukkoon valkoviini ja kiehauta. Lisää kuohukerma ja kiehauta uudelleen. Tarkista maku ja lisää suolaa ja pippuria, sekä tarvittaessa lisää chilikastiketta.

Nosta lämpö täysille, ja kun kastike kiehuu voimakkaasti kaada puhdistetut sinisimpukat joukkoon. Peitä kattila kannella ja anna simpukoiden höyrystyä kiehuvassa liemessä kolmen minuutin ajan. Voit ravistaa kattilaa pariin otteeseen. Simpukoiden tulisi olla avautuneita.

Nosta simpukat syviin astioihin. Poista joukosta ne simpukat, jotka eivät ole avautuneet. Kaada päälle kattilan pohjalla oleva liemi. Tarjoile leivän (ja rouillen) kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti