Kuva täältä. |
Mutta onneksi Ranskassa on Alsace. Vaikka se nykyään onkin Ranskaa, on sen historiallisest saksalaisvaikutteet niin voimakkaat, että 39% väestöstä puhuu vielä Elsassia, erästä saksan kielen murteista. Ja arvatkaa mikä on heidän perinneruokansa? Hapankaali ja makkara. Näin ollen Ranska-antipatiani eivät oikeastaan koske Alsacea, ja muutenkin muistan noilta reissulta Pohjois-Ranskan olleen huomattavasti etelää miellyttävämpää aluetta.
Alsacesta tulee myös todella hyvää viiniä. Erityisesti rieslingiä ja gewurztramineria. Saksalaisiin viineihin minun on ollut vielä hiukan vaikea päästä sisään, mutta Alsacen tyyliset kuivat rieslingit ovat lähes poikkeuksetta aina olleet vähintään "ihan hyvä" tasoa. Yleensä paljon tätä parempia. Näin ollen jos olen sokkona joutunut jonkun viinin valkoviinin valitsemaan, on tämä alue yleensä ollut kaikkein varmin valinta.
Sokkona valitsin tämänkin vuonna 1957 perustetun Alsacelaisen viinikommuuni Pfaffenheimin Black Tien vuodelta 2008, joka on sekoitus pinot grisiä (60%) ja rieslingiä (40%). Väriltään black tie on keskitumman keltainen ja hiukan vihertävä. Tuoksussa havaitsee päällimmäisenä tyylikkään tasapainoisesti klassisia rieslingin aromeja, mineraaleja, omenaa, raikasta hapokkuutta, ja taustalla taas hunajaa, nurmikkoa ja pinot grisille ominaista kukkeutta. Maku on raikas, hapokas ja leveä, jossa huomaa muun muassa mineraaleja, sitrusta, greippiä, sekä hunajaa.
Join tätä ensiksi parsan kanssa, jonka kanssa tämä ei oikein toiminut makujen laimentuessa. Mutta sen jälkeen paistetun ahvenen ja beurre blancin kanssa Black Tie oli aivan loistavaa, kuten myös pelkiltään juotuja. Lisäksi kun tämä hiukan lämpeni ja sai hengittää, maku parani entisestään. Voisin veikata tämän optimi tarjoilulämpötilaksi lähemmäs 10 astetta. Vaimoni piti tästä myös vielä itseäni enemmän. Yksi parhaista tämän vuoden puolella juomistani valkoviineistä.
Alkon linkki (tilausvalikoima): http://www.alko.fi/tuotteet/fi/931967
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti