Chilin, limetin ja korianterin makuyhdistelmä on ehkä maailman paras. Se muodostaa kivijalan monille meksikolaisille ruuille, kuten erilaisille salsoille ja toimii mausteena muun muassa carne asadassa ja quacamolessa.
Mutta noiden kanssa ei tarvitse rajoittua pelkästään perinteisiin meksikolaisiin ruokiin. Jos noita kolmea käyttää vähän tutummissa kotimaisissa resepteissä, saa niihin mukavan tuulahduksen meksikolaisuutta. Ja kuten tässä blogissa on tullut jo varmasti useaan kertaan selville, meksikolainen makumaailma on maailman paras.
Tätä lähestymistapaa käytin sitten tällä kertaa lohen kanssa. Tämä resepti on vähän mukailtu Hans Välimäen Välimäki -kirjan limettilohireseptiä, johon sitten itse sävelsin tuon korianterikermaviilikastikkeen. Helppoa ja hyvää, ja loistavaa näin kesäsin uusien perunoiden kanssa.
Chilillä ja limetillä graavattua lohta sekä korianterikermaviilikastiketta
800 g (kotimaista villi)lohta
40 g suolaa
2 tl tulista chilikastiketta (esimerkiksi habanerotabasco)
2 tl tequilaa
1 limetti
1 rkl öljyä paistamiseen
Korianterikermaviilikastike
1 prk kermaviiliä (200 g)
1 dl hienoksi silputtua korianteria
1 tl sinappia
1/2 limetin mehu
suolaa ja mustapippuria
Lisäksi
uusia perunoita
Leikkaa lohesta nahka pois. Nypi mahdolliset ruodot pinseteillä.
Sekoita suola, chilikastike ja tequila sekaisin kulhossa. Levitä suolaseos tasaisesti lohen pinnalle. Leikkaa limetti ohuiksi suikaleiksi ja levitä ne tasaisesti lohen päälle. Kääri lohi tiukasti kelmuun ja laita jääkaappiin marinoitumaan yön yli tai vähintään 4-5 tunniksi.
Tee kastike: Sekoita ainesosat kulhossa keskenään ja sekoita. Tarkista maku ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna tekeytyä noin puolen tunnin ajan jääkaapissa.
Ota lohi pois jääkaapista. Poista limetit ja huuhtele suolat pois lohen pinnalta. Kuivaa lohi talouspaperilla.
Lämmitä öljy savuavan kuumaksi paistinpannulla. Paista lohta kuumalla lämmöllä ensin pintapuolelta minuutti ja sen jälkeen alapuolelta minuutti. Lohi saa jäädä reilusti mediumiksi.
Nosta lohi pois paistinpannulta, leikkaa neljään osaan ja tarjoile korianterikermaviilikastikkeen ja uusien perunoiden kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti