perjantai 18. helmikuuta 2011

Vadelmasorbettia ja salmiakkikastiketta


Tämä on yksi omia reseptikokeilujani, tosi ei nyt mitenkään hirvittävän omaperäinen sellainen, mutta todella potentiaalinen silti. Marjaisan vadelman ja salmiakin kombinaatio on kuitenki todella toimiva, mutta tässä jälkkärissä niiden suhteet ja maut eivät ole vielä aivan tasapainossa. Ensiksi käyttämäni turkinpippurit ovat liian makeita ja pippurisia, jolloin vadelmasorbetti jäi hiukan salmiakin jalkoihin. Kastiketta pitäisi olla joko paljon vähemmän tai sen pitäisi olla paljon kevyempää. Nyt se oli myöskin näillä ainesmäärillä liian paksua. Turkinpippurien sijaan ajattelin käyttää seuraavalla kerralla salmiakkiufoja. Toiseksi reseptin melko voimakkaan hapokkaat sorbetti ja salmiakki kaipaavat taustalle jonkin pehmentävän ja kermaisen elementin. Kokeilin nyt tuota omenasabayonia siihen tarkoitukseen, mutta en ollut siihenkään 100% tyytyväinen. Yksi vaihtoehto olisi tietty vaihtaa vadelmasorbetti vadelmajäätelöön, jolloin tuo ongelma ratkeaa. Sorbetin resepti on hesarin sivuilta ja siitäkään ei tullut ihan sellaista kuin olisin toivonut. No, saa nähdä miten jatkokehitän tätä.

Kaikesta valituksesta huolimatta tämä oli todella hyvää ja siksi tämän julkaisenkin tänne. Vaatimustaso omille tekeleille, varsinkin kun resepti on isoilta osin oma, on vaan niin älyttömän korkea, että sitä ei ihan helpolla täytetä.

Vadelmasorbettia ja salmiakkikastiketta


2 pussia turkinpippureita (300 g)
1/2 sitruunan mehu
3 rkl vettä

Lisäksi
vadelmasorbettia
omenasabayonia

Murskaa turkinpippurit morttelissa. Ota 4 rkl murskaa talteen sorbetin alustaa varten.

Laita loput turkinpippurit kattilaan ja lisää sitruunan mehu ja vesi. Kiehauta kunnes turkinpippurit ovat sulaneet kastikkeeksi. Nosta sivuun ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Nosta jokaisen lautasen keskelle 1 rkl turkinpippurimurskaa ohueksi kiekoksi. Lusikoi tämän ympärille salmiakkikastiketta ja nosta kastikkeen päälle muutamia tippoja omenasabayonia. Lopuksi pyöritä sorbetista pallo ja nosta se turkinpippurimurskan päälle.

Vadelmasorbetti

2 dl vadelmasosetta
1 dl vettä
5-6 rkl sokeria
2 valkuaista

Sekoita vadelmasoseen joukkoon vesi ja sokeri. Nosta seos pakastimeen 1-2 tunniksi. Sekoita seosta muutaman kerran pakastumisen aikana.

Vaahdota valkuaiset ja sekoita ne kohmeiseen marjaseokseen.

Nosta astia uudelleen pakastimeen ja anna pakastua 3-4 tuntia.

Nosta astia pakastimesta noin puoli tuntia ennen tarjoilua.

Omenasabayon

2 kananmunan keltuaista
0,6 dl omenamehua
26 g sokeria

Vatkaa keltuaisia ja sokeria kulhossa parin minuutin ajan. Kuumenna omenamehu kiehuvaksi, nosta pois liedeltä ja kaada nin puolet mehusta keltuaisvaahdon joukkoon.

Kaada keltuaisvaahto kattilaan ja lämmitä sitä varovaisesti pienellä lämmöllä jatkuvasti vatkaten, kunnes seos se sakenee paksuksi vaahdoksi.


Pari vinkkiä muuten sorbetin/jäätelön käsittelyyn. Ensiksi kannattaa antaa sen sulaa hiukan, kuten ohje sanookin. Sen jälkeen siinä vaiheessa kun sen annostelee niin kun ensin pyörittää pallon joko kahdella lusikalla tai jäätelökauhalla, ja lämmittää lusikkaa kämmentä vasten irtoaa sen paljon nätimmin lusikasta. Varsinkin tuon vadelmasorbetin kanssa tuo meinasi muodostua ongelmaksi.

Toinen hyvä tarjoiluvinkki jäätelölle on aina laittaa jäätelöpallo jonkin alustan päälle, esimerkiksi keksin, tai piirakan tai tässä tapauksessa turkinpippurimurun. Näin esimerkiksi tehdään lähes aina huippuravintoloissa. Kun jäätelö ei ole suorassa kosketuksessa lautaseen, se ei sula niin nopeasti ja leviä ympäri lautasta.

2 kommenttia:

  1. Sorbetin rakenne pysyy muuten ehkä vähäsen parempana (ei sula niin nopsaan) jos veden ja sokerin keittää ensiksi vähän siirappimaisemmaksi (vettä tarvitaan vähän enemmän kun osa haihtuu) ja jäähdyttää ennen marjojen lisäystä.
    Entäs jos sabayonin tekisikin salmiakkikossuun?
    Mielenkiinnolla jatkokehittelyn tuloksia odotellen!:)

    VastaaPoista
  2. Joo. Pitää varmaan vähän vähän kokeilla eri kikkoja. Monissa resepteissähän käytetään glukoosia sorbettiresepteissä, joten sitäkin pitäisi kokeilla. Toi salmiakkikossusabayon on ihan loistava idea, melkein omana jälkkärinäänkin :D

    VastaaPoista