tiistai 22. helmikuuta 2011

Tommasi Ripasso Valpolicella 2008

Yksi parhaita puolia näissä viiniarvioiden väsäämisessä on, että samalla tulee etsittyä vähän lisää tietoa juodusta viinistä ja samalla oma viinitietous kasvaa. Esimerkiksi tämänkin pullon ostaessani en oikeastaan tiennyt Ripassosta muuta kuin, että ne tulevat Pohjois-Italiasta. Nyt taas pienen google mapsin, wikipedian ja muutaman muun sivun tutkailun jälkeen tiedän, että:

1) Ripassot tulevat Valpolicellan viinialueelta, joka sijaitsee Veronassa Garda-järven itäpuolella.

2) Alueen käytetyin rypäle on Corvina, jonka maussa yleensä on kevyttä hedelmäisyyttä ja (karvas)mantelia. Muita käytettyjä rypäleitä on muun muassa molinara ja rondinella.

3) Ripasso tarkoittaa suurinpiirtein "uudelleen käytettyä" ja nimi tulee siitä, että se käytetään uudelleen käyttämällä Valpolicellan kuuluisimman viinin tekoon, amaroneen, käytettyjä rypäleitä. Näin viiniin saadaan tukevampi runko ja enemmän tanniineja.

4) Ensimmäistä kaupallista Ripassoa alettiin tekemään vasta 1980 -luvulla.

Olen tainnut ennen tätä Tommasin ripassoa juoda muutamaa muutakin ripassoa, mutta niistä minulla ei ole mitään muistikuvia. Eivät ne ainakaan erityisen pahoja olleet. Join tämän osso buccon kanssa, joka myös tulee noilta seuduilta ja yhdistelmä olikin varsin miellyttävä.

Väriltään Tommasi Ripasso oli tumman punainen, hiukan läpikuultava ja tasaisen värinen. Tuoksussa oli mielenkiintoinen mustien- ja punaisten viinimarjojen sekoitus, jossa myös taustalla maakellarisia tanniineja. Maku oli rusinainen, jopa hiukan makea varsinkin jälkimaultaan, pippurinen, notkea ja pehmeän tanniininen.

Kaikenkaikkiaan todella hyvä Italialainen viini. Pitää ehdottomasti kokeilla enemmänkin näitä ripassoja ja jos rahat riittää nii miksei myös amaronea, joka on kuitenkin tämän alueen ykkösviini.

Alkon linkki: http://www.alko.fi/tuotteet/fi/429567

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti