tiistai 12. huhtikuuta 2011

Paistetut kampasimpukat ja kukkakaalikuskus


Välillä tulee aina dissattua Hans Välimäkeä milloin siitä, että Chez Dominique ruuat ovat linjattomia tai milloin taas Top Chef tuomaroinnista mutta samalla unohtuu se, että Hans on ehkä Suomen paras keittokirjailija ja vaikuttanut omaankin ruuanlaittooni todella paljon. Itse olen hankkinut on hänen best of "Välimäki" kirjan sekä uusimman "Ruokaa Ranskasta Hansin tapaan" kirjan, jotka molemmat ovat olleet todella käytettyjä opuksia.

Tuossa best of kirjassa on yksi osio, johon on koottu Chez Dominiquen reseptejä. Ne kaikki ovat suht työläitä, niin en ole tarttunut niistä kuin yhteen aiemmin. Nyt kuitenkin kun Hulluilla Päivillä oli tarjouksessa pakastettuja kampasimpukoita, päätin kokeilla yhtä helpoimmista.

Paistetut kampasimpukat ja kukkakaalikuskus


Paistetut kampasimpukat
4-8 käsin sukellettua kampasimpukkaa
1 dl kuohukermaa
suolaa ja valkopippuria
kirkastettua voita paistamiseen
0,5 dl beurre montea
Vaniljaöljyä
hasselpähkinävaahtoa

Puhdista kampasimpukat ja kuivaa ne. Kaada kerma pellille ja asettele simpukat päälle. Mausta ne suolalla ja valkopippurilla.

Paista simpukat kermapuli alaspäin kirkastetussa voissa kohtalaisen kovalla lämmöllä, kunnes ne saavat kauniin värin. Käännä simpukat, jotta ne saavat väriä toisellekin pulelle.

Voitele simpukat beurre montella ja kypsennä ne loppuun salamanterissa.

Asettele kampasimpukat lautaselle ja sipaise viereen hieman vaniljaöljyä ja hasselpähkinävaahtoa. Tarjoa kukkakaalikuskusin kera. Koristele friteeratulla mustajuurella ja rucolakrassilla.

Kukkakaalikuskus
1 salottisipuli pilkottuna
3 tl currya
50 g voita
puolikas kukkakaalia

1 rkl kaltattuja tomaattikuutioita
1 rkl ruohosipulisilppua
sitruunamehua
suolaa, pippuria

Hauduta sipulia currylla ja suolalla maustetussa voisssa. Lisää kukkakaali ja hauduta, kunnes kukkakaali on al dente.

Valuta siivilässä ylimääräinen neste pois ja soseuta kukkakaali yleiskoneessa, kunnes se muistuttaa rakenteeltaan kuskusia.

Lisää kukkakaalin sekaan tomaatit ja urohosipuli. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla.

Beurre monte
1 rkl vettä
200g voita
suolaa
puolikkaan sitruunan mehu
pippuria
rakuunaa
ruohosipulia

Kiehauta vesi. Lisää voi voimakkaasti sekoittaen veteen pieninä kuutioina. Mausta. Tarkista maku ja tarjoa.

Hasselpähkinävaahto
1 dl maitoa
1 dl kermaa
0,5 dl hasselpähkinäöljyä
valkoviinietikkaa
suolaa

Yhdistä maito, kerma ja öljy. Kiehauta seos ja hauduta noin viisi minuuttia. Mausta suolalla ja etikalla. Vaahdota sauvasekoittimella.

Vaniljaöljy
1 dl rypsiöljyä
puolikas vaniljatanko halkaistuna

Yhdistä ainekset kattilassa ja lämmitä 60-asteiseksi. Anna jäähtyä. Poista tanko ja raavi siemenet öljyn sekaan.

Tästä tuli todella hyvä alkuruoka jossa maut olivat hienosti tasapainossa. Varsinkin tuo kukkakaalicouscous oli todella hyvää ja muutkin maut tukivat toisiaan. Tuo vaahto minulla ei onnistunut oikein hyvin, kun jostain syystä en saanut tuota kermaa millään vaahtoutumaan. Tästä syystä annoksesta ei sitten tullut ihan niin hienon näköinen kuin siitä olisi voinut saada.

Muutenkin täytyy antaa hiukan kritiikkiä myös tuon ohjeen epäselkeydestä. Kun tekee näin monimutkaisia ruokia, niin olisi hienoa jos asiat olisi Heston Blumenthalin tavoin selitetty perinpohjaisesti, sekä myös syyt tietyille tekotavoille. Esimerkiksi miksi kampasimpukoita pitää pitää pellillä, jossa on 1 dl kermaa? Nuo Chez Dominique ohjeet vaikuttavat enemmän kirjoitetuilta ammattikeittiölle. Tätä seikkaa tosin Hans myös itse kritisoi kirjastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti