torstai 28. huhtikuuta 2011

Matua Marlborough Pinot Noir 2009

Tässä on yksi tämän kevään puhutuimmista punaviineistä, jota ei Alkosta taida varaamatta onnistua saamaan ilman hyvää onnea. Tällä hetkellä Alkossa on muutamia pulloja ympäri Suomen, eli myymäläsiirrolla taitaa onnistua saamaan jos myymäläsaldot pitävät paikkaansa. Koko tämän hössötyksen aloitti oma rakas helsinkiläinen propagandapläjäyksemme Helsingin Sanomat antaessaan tälle viinille suht harvinaiset viisi tähteä Pinot Noir pruuvissaan.

Helsingin Sanomien arvioissa on usein se vikana, että ne eivät ole objektiivisia (siis niin pitkälle kuin henkilökohtaiset arvostelut voivat olla), vaan monesti arvioiden taustalta havaitsee toimittajan poliittisen agendan. Joku voi tietysti väittää, että sokkona tehdyssä viinimaistelussa tämä on mahdotonta, mutta silloin tämä joku ei vain ole riittävän vainoharhainen.

Tuon voittaneen viinin, Matua Marlborough Pinot Noir 2009:n, tuottaja on Uusi Seelantilainen Matua, jonka perusti veljekset Bill and Ross Spence vuonna 1973. Yritin löytää tästä viinistä lisää tietoa Matuan nettisivuilta, mutta en löytänyt. Tiedä olisiko sitten Alko ostanut lähes koko erän, jolloin siitä ei muuta tietoa ole. Alkon mukaan rypäleet ovat useilta eri palstoilta Marlboroughsta.

Työkaverini avustuksella sain hankittua itselleni yhden pullon tätä ja korkkasin tämän New York Timesin ohjeen mukaan tehtyjen porsaan ribsien pariksi. Väriltään viini on punaviiniksi todella vaalea ja läpikuultava, jota voisi melkein luulla todella tummaksi roséksi. Tuoksu on marjaisen notkea, jossa voi aistia selkeiten vadelmaa ja mustikkaa, mutta taustalla myös hiukan karpaloa. Marjaisuus toistuu myös notkean tanniinisessa ja keskitäyteläisessä maussa, ja erityisesti jälkimaussa havaitsee voimakkaan puolukan, sekä myös pippuria.

Vaikka Pinot Noir pruuvissa olikin täysin käsittämättömästi annettu Cono Surille neljä tähteä, niin ei Hesari väärässä ollut tätä kehuessaan. Vaikka kuinka haluaisin teilata tämän, niin siitä vaan ei pääse yli, että Matua Marlborough Pinot Noir 2009 on varsin laadukas ja miellyttävä Pinot Noir ja kun hintakin on pinotille suhteellisen alhainen on tämän hinta-laatusuhde todella korkea. En ehkä viittä tähteä tälle itse antaisi, mutta ehdottomasti voin kehua. Jos tätä sattuu A-marketissa näkemään, niin kannattaa yksi tai kaksikin pulloa hamstrata.

Alkon linkki: http://www.alko.fi/tuotteet/fi/466327

PS. Hesarin vallasta viinin myynnissä muuten kertoo myös se kun äsken kävin Arkadian Alkossa niin sekä vaaleiden, että rosekuohuviinien ykkönen oli loppu. Tuota vaaleiden kuohuviinien toiseksi tullutta halvinta samppanjaa oli yhä hyllyssä, mutta se ei ole hirveän hyvää. Parempaa juomaa wapuksi olisi esimerkiksi tämä tai tämä.

2 kommenttia:

  1. Mä en jotenki päässy tämän viinin kanssa sinuiksi. Olen eri mieltä Hesarin ja koko maailman kanssa ja antaisin tälle vain kolme tähteä eli mielummin juo kuin turpaansa ottaa.

    VastaaPoista
  2. Erinomainen viini.

    VastaaPoista