keskiviikko 31. elokuuta 2011

Kanttarelli-sipulipiirakka


Tänään se sitten alkoi, syksy. Vaikka termisesti kesä taitaa jatkua vielä parin viikon ajan, niin ei se hirveästi lohduta täällä kylmässä ja harmaassa vedenpaisumuksessa.

Nyt voikin haikeana muistella kaikkia niitä kesäisiä ruokia, mitä tuli aivan liian vähän syötyä kesän aikana. Mansikoita, vadelmia, tuoreita kasviksia, parsaa, raparperia ja niin edespäin. Vaikka kaikkien noiden kanssa tuli useamman kerran herkuteltua, tuntuu se silti liian vähältä.

Onneksi ennen talven pulakautta pientä lohtua tuo ehkä suurin kasvisperäinen kausiherkku näin syksyisin, eli sienet. Tällä hetkellä parhaimmillaan tuntuu olevan kanttarellit ja teinkin näistä arki-iltoja piristämään piirakan.

Reseptin otin vähän modattuna aiemmin blogaamastani sipulipiirakkareseptistä, jota vähän modasin sopimaan paremmin sienipiirakalle.

Lopputulos oli aivan mahtava. Tämän kun nauttii hyvän valkoviinin tai oluen kera niin syysvitutus helpottaa välittömästi. Lisäksi jos malttaa säilyttää tästä edes pienen palan, niin tämä on seuraavana päivänä vielä parempaa.

Kanttarelli-sipulipiirakka

Pohja
3 3/4 dl vehnäjauhoja
150 g pehmennyttä voita
1 kananmuna
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
1 rkl maitoa

Täyte
400 g sipulia viipalaina
1 l kanttarelleja silputtuna
1+1 rkl voita
1+1 rkl öljyä
1 1/2 rkl vehnäjauhoja
2 kanamunaa
1 prk (120 g) ranskankermaa
50 g koskenlaskijaa kuutioina
1 tl suolaa
1/2 tl jauhettua muskottia
1 dl raastettua maukasta juustoa (esim. comtéa tai parmesaania)
1 rkl voita

Lisäksi
4 dl kuivattuja herneitä

Tee ensiksi pohja: Laita kuivat aineet tehosekoittimeen ja lisää voi kolmessa erässä kuutioina, ajaen seoksen voin lisäämisen välillä tasaiseksi sykäyksittäin. Lisää kananmuna ja vatkaa seos nopeasti tasaiseksi. Lisää maito. Pyöritä taikina palloksi ja kääri kelmuun. Säilytä jääkaapissa tunnin ajan.

Tee seuraavaksi täyte: Kuori ja lohko sipulit. Kuullota sipuleita 1 rkl voita ja 1 rkl öljyä seoksessa miedolla lämmöllä silloin tällöin sekoitellen, kunnes sipuli on pehmeää ja kullankeltaista, noin 1 tunti. Mitä pidempään haudutat, sitä maukkaampia sipuleista tulee.

Laita loput voi 1 rkl voita ja 1 rkl öljyä paistinpannuun ja kuulota kanttarelleja kunnes niistä alkaa vesi irtoamaan. Lisää kanttarellien joukkoon haudutettu sipuli ja koskenlaskija. Anna hautua kunnes juusto on sulanut. Ripottele jauhot seokseen ja sekoita hyvin. Anna jauhojen kypsyä muutama minuutti. Siirrä seos jäähtymään.

Painele taikina jauhotetuin käsin piirakkavuoan (Ø n. 23 cm) pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Peitä piiraspohja leivinpaperilla ja nosta kuivatut herneet paperin päälle. Esipaista pohjaa uunissa 8 minuuttia. Poista herneet ja paperi ja jatka paistamista 2-4 minuuttia.

Viimeistele täyte: Yhdistä kananmunat, ranskankerma ja mausteet keskenään. Lisää sipulit, (pekoni) ja puolet juustoraasteesta joukkoon. Kaada seos esipaistetulle piirakkapohjalle.

Ripottele loput juustoraasteesta päälle. Lisää voi pieninä nokareina piirakan pinnalle.

Paista piirasta uunin keskitasossa noin 25 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt ja kaunniin kullanruskea.

6 kommenttia:

  1. näyttääpä ihanalta. jos appipuoli menee metsään voisi kokeilla!

    VastaaPoista
  2. Mä hankin omat sieneni ihan torilta. Metsään meno tuntuu ajatuksena vielä liian pelottavalta, mutta toisaalta näyttää, että se olisi ainoa tapa saada herkkutatteja :)

    VastaaPoista
  3. Keskustan stockan herkussa oli eilen vihannesosastolla tuoreita herkkutatteja myynnissä. Mietin vaan, että kuinkahan matoisia mahtoivat olla. Myytiin kokonaisina, eihän siinä voi asiaa edes tarkistaa. Hinta ei jäänyt mieleen, mutta tuppaavat kyllä usein olemaan aika hinnoissaan.

    VastaaPoista
  4. Uudessa glorian ruuassa ja viinissä oli hyviä tattiohjeita niin voisin käydä tsekkaamassa nuo tatit. Jos näyttää huonolta niin vaihdan tatit varmaankin kanttarelleihin.

    VastaaPoista