keskiviikko 14. syyskuuta 2011

Meinklang Gruener Veltliner 2010

Kun puhutaan itävaltalaisista viineistä, on grüner veltliner monien mielestä se ykkösrypäle. Esimerkiksi muutenkin Itävaltalaisista viineistä pitävän Essi Avellanin suosikki on juurikin grüner veltliner.

Grüner veltlineriä kasvatetaan Itävallan lisäksi Tsekeissä ja Slovakiassa, mutta erityisesti Itävaltalaisissa viineissä se on tullut tunnetuksi. Sen sanotaan sopivan erityisen hyvin ruuan pariksi. Riippuen kasvatuspaikasta, se on yleensä joko rieslingin tapaan mineraalinen ja puhdas tai sitten tasangoilla enemmänkin sitruksinen ja persikkainen, sekä mausteikas.

Itse en ole tainnut kovin montaa grüener veltlineriä juoda, mutta nyt ostin tämän Meinklang Gruener Veltliner 2010 luomuviinin, joka tulee Itävallan Slovakian rajalla sijaitsevasta Burgenlandista. Viinin tuottaja Meinklang on täysin biodynaaminen viinitila ja tilalla kasvaa viinin lisäksi myös kasviksia, viljaa ja karjaa. Etiketti on myös hieno, siinä on lehmä.

Ulkonäöltään tämä viini oli valkoviiniksi melko keskikeltaista. Tuoksussa on luumuja, apprikoosia, kukkia sekä hiven hunajaista makeutta . Maku oli hapokkaahko, kevyen tamminen, sekä hiukan mausteinen ja greippinen. Suutuntuma viinissä oli hiukan pirskahteleva. Ennenkaikkea tätä viiniä voi kuitenkin kuvata sanalla pleksiibeli, eli tämä oli todella helposti juotavaa (eli siis pleksattavaa). Varsinkin ruuan kanssa ihmettelin kun lasini vaan tuntui tyhjenevän sitä mukaa kun sinne kaadoin lisää.

Ylipäänsä Meinklang Gruener Veltliner oli varsin hyvää ja hintalaatusuhde on kohdallaan, mutta tämä oli myös ehkä hiukan liian helppoa. Pientä terää ja kulmikkuutta olisin kaivannut, jotta tästä olisi saanut juodessa vähän paremman otteen. Loistava ruokaviini jokatapauksessa.

Alkon linkki: http://www.alko.fi/tuotteet/fi/505247

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti