perjantai 30. syyskuuta 2011

Chateau Ste Michelle Syrah 2007

Vaikka Alkon yhdysvaltalaisten viinien valikoima onkin huono, löytyy sieltä onneksi muutama todella laadukas viini. Tässä yksi niistä, jonka ostin myyjän suosituksesta villisian pariksi.

Viinin tuottanut Chateau Ste Michelle on Washingtonin osavaltion vanhin viinitila. Mahdollisesti hämätäkseen hyökkääviä brittejä, Washingtonin osavaltio sijaitsee kuitenkin täysin toisella puolella maata kuin Yhdysvaltain pääkaupunki Washingtonin, eli osavaltio sijaitsee Kalifornian tavoin länsirannikolla.

Kuva täältä.
Chateau Ste Michelle on perustettu vuonna 1912 nimellä American Wine Company, jonka jälkeen muutaman fuusion ja muutoksen jälkeen nimi muutettiin vuonna 1972 Chateau Ste Michelleksi. Tila on erityisen tunnettu rieslingeistään ja on myös suurin rieslingin tuottaja Yhdysvalloissa.

Tilan Syrah tulee Washingtonin Columbian laaksosta, jonka viinien sanotaan olevan maaperän ja ilmastonsa vuoksi sekoitus hedelmäisiä kalifornialaisia viinejä ja perinteisempiä eurooppalaisia. Myös Alkon myyjä sanoi tämän viinin olevan enemmän eurooppalaistyylinen, kuin uuden maailman hilloiset "shirazit". Syrah'n lisäksi tässä viinissä on käytetty myös 1% viognieriä.

Vuosi 2007 oli washingtonin osavaltiossa alkuun lämmin, jota seurasi hyvät sadonkorjuu olosuhteet. Sadonkorjuun jälkeen viiniä on käytetty 7-8 päivää, josta 80% on kierrättämällä mehua rypälemassan kanssa. Tällä tekniikalla viinin hedelmäisyys yleensä korostuu, ja samaa tekniikkaa on käytettiin muun muassa aiemmin arvostelemassani Arboleda Carmeneressa. Käymisen jälkeen viiniä kypsytettiin amerikkalaisissa ja ranskalaisissa tammitynnyreissä 18 kuukautta.

Ulkonäöltään Chateau Ste Michelle Syrah on melko tasaista ja standardin punaviineisän tumman punaista. Vähän niinkuin melkein kaikki punaviinit. En nyt tiedä onko näiden punaviinien värien arvioimisessa hirveästi järkeä, mutta tehdään nyt niin kun niin kuuluu tehdä. Onhan aina pari poikkeusta, jotka ovat vähän vaaleampia tai violetimpia.

Tuoksu oli voimakkaan vaniljainen, jossa taustalla mustia viinimarjoja, sekä kevyesti tammea. Ennenkaikkea tuoksu oli tyylikkään pehmeä ja tasapainoinen. Maultaan viini oli hiukan tanniininen, kevyen mansikkainen ja runsas vanilja toistui maussa, vaikkakin hillitymmin kuin tuoksussa. Jälkimaku oli keskipitkä ja siinä oli pippuria ja syrahmaiseen tyyliin myös mausteita. Tietyllä tavalla tämän viinin maku toi mieleen jotkut yhdysvaltalaiset zinfandelit syrah'n sijaan juuri tuon vaniljaisuuden ja omalaatuisen marjaisuuden vuoksi.

Tämä viini nyt ei ihan täyttänyt odotuksiani tyylikkäästä eurooppalaistyylisestä syrah'sta. Amerikkalaisuus puski tästä läpi kuin George W. Bushin kielioppivirheistä. Mutta, koska minua ei Alkon viinien hankkijan tavoin amerikkalaisuus häiritse, niin pidin silti tästä viinistä todella paljon. Tämä ei ollut monien shiraz-serkkujensa kaltainen yksiulotteinen hilloinen marjamehu, vaan tässä oli taustalla myös hieno rakenne ja tanniinisuus. Villisian kanssa tämä oli todella hyvä yhdistelmä ja myös monien muiden hiukan riistaisampien ruokien kanssa tämä toimii varmasti. Uskon tämän viinin olevan monien mieleen.

Alkon linkki: http://www.alko.fi/tuotteet/fi/405797

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti