keskiviikko 7. syyskuuta 2011

Arboleda Carmenère 2008

Chileläisiä punaviinejä pidetään yleensä täyteläisinä, helppoina ja edullisina. Eikä syyttä, sellaisia ne usein ovat. Kun olen etsinyt illanistujaisiin jotain viiniä, joka varmasti uppoaa kaikille eikä ole kovin kallista, olen yleensä kääntynyt monesti Chileläisten viinien pariin. Chileläiset 9-15 euron viinit harvemmin yllättävät, muttei niihin myöskään yleensä pety, joten ne ovat olleet helppo valinta.

Toisaalta taas kaksi ehkä parasta punaviiniä, mitä olen juonut on Chilestä. Ensimmäinen oli Wine Spectatorin vuoden 2008 parhaaksi viiniksi valittu Casa Lapostolle Clos Apalta Colchagua Valley 2005. Uskomattoman moniulotteinen viini, jonka jälkimaku vain jatkui ja jatkui.

Toinen oli Brasiliassa ravintola D.O.M:issa pääruuan kanssa sommelierin minulle suosittelema Seña. Sekin oli aivan upea ja vaikka se olikin tyypilliseen chileläiseen tapaan melkoinen marjapommi, löytyi siitä myös upea tanniinirakenne ja useita eri tasoja makuja.

Paska puoli noissa molemmissa on, että 9-15 eurolla saa vain lasillisen molempia. Clos Apaltasta taisin maksaa 56 euroa ja Señaa saa tällä hetkellä Alkon tilausvalikoimasta 79,90 euron hintaan.

Näin ollen köyhän on tyydyttävä halvempiin. Kun etsin viiniä Etelä-Amerikkalaisen erikoisuuden, picanhan pariksi niin käännyin sitten juuri noihin keskihintaisten Etelä-Amerikkalaisten viinien pariin. Pienen arvonnan jälkeen päädyin 14,98 euroa maksavaan Arboleda Carmenèreen vuodelta 2008.

Kuva täältä.
Arboleda on chileläinen Eduardo Chadwickin vuonna 1999 perustama viinitila. Se sijaitsee Valle de Aconcaguassa, 100 km Santiagosta, Chilen pääkaupungista pohjoiseen. Arboleda valmistaa viittä eri viiniä, chardonnayta, syrah'ta, cabernet sauvignonia, sauvignon blanccia sekä nykyään Chilelle ominaista carmenèrea.

Vuoden 2008 Arboleda Carmenère on kasvatettu Colchaguan laaksosa 200 km Santiagosta etelään. Alue on yleensä talvisin sateinen ja kesäisin kuiva, mutta vuoden 2007 talvi oli poikkeuksellisesti kuiva ja kylmä kesän taas ollessa lämmin. Korkean lämpötilan vuoksi vuoden 2007 sadonkorjuu oli poikkeuksellisen aikaisin, eikä sato niin suuri kuin tavanomaisesti. Sadonkorjuun jälkeen viini on käytetty teräksisissä tankeissa, jossa viiniä kierrätettiin tasaisesti, jotta sen hedelmäisyys korostuisi. Käyttämisen jälkeen viini sai kypsyä rypäleiden kanssa 20-30 päivän ajan. Lopuksi viiniä kypsytettiin 12 kuukautta 70% ranskalaisissa ja 30% yhdysvaltalaisissa tynnyreissä, joista 43% on uusia.

Arboleda Carmenère on väriltään tasaisen violetihtavan tumman punaista, jossa on parhaimmillaan jopa sinisiä sävyjä. Tuoksu on voimakkaan mustaherukkainen, ja hiukan tanniininen, mutta voimakas mustaherukkaisuus on päällimmäisin elementti. Mustaherukkaisuus toistuu myös maussa, mutta siinä on myös muita marjoja. Lihauuan kanssa tanniinit korostuivat pippurisina, ja jopa chilisinä.

Melkoista marjamehua tämä oli, mutta paremmasta päästä niitä. Ei kuitenkaan ehkä ihan hintansa arvoinen ja vähän moniulotteisempaa tästä olisi toivonut. Nyt tuo mustaherukkaisuus dominoi liikaa. Voi olla, että vuosikerta ei myöskään ollut kaikkein suosiollisin ainakaan tuon kuvauksen perusteella.

Alkon linkki: http://www.alko.fi/tuotteet/fi/412787

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti