keskiviikko 21. syyskuuta 2011

Banfi Centine 2008

Aiemmassa postauksessa kerroin Tignanellosta ja super toscanalaisista, eli punaviineistä jotka eivät sovi Toscanan DOCG luokitukseen vaan niillä on vain viinin alkuperästä kertova IGT (indicazione geografica tipica) luokitus. Monilla tiloilla nuo super toscanalaiset ovat huippuviinejä, mutta niitä löytyy myös edullisempina. Tietty en ole varma voiko niitä silloin enää kovin supereiksi kutsua.

Kuva täältä.
Banfi Centine 2008 on Toscanan Montalcinosta, eli brunellon kotisijoilta, tulevan Castello Banfin edullinen IGT viini (Alkon tilausvalikoimassa 11,99 €). Rypäleinä viinissä on käytetty sekoitusta sangioveseä, cabernet Sauvignonia, ja Merlot'a. Käymisen ja maseroitumisen jälkeen Centine on saa olla lyhyen ajan pienissä tammitynnyreissä, jonka jälkeen se on pullotettu sadonkorjuuta seuraavana keväänä ja jätetty vielä joksikin aikaa kypsymään pulloon.

Ulkonäöltään Centine on tasaisen tumman punaista pienellä rusehtavalla vivahteella. Tuoksu on selkeän italialaishenkisen runsas ja siinä on ensialkuun tanniininen ja punaviinimarjaisan hapokas alkutuoksu, jossa taustalta löytyy myös muita marjoja ja häivähdys kellarista puuta.

Maku on ei kuitenkaan noudata samaa klassista toscanalaista linjaa, vaan se on enemmän modernin karhunvatukkainen ja täyteläinen, sekä kevyen makea. Todennäköisesti viinissä on hiukan jäännössokeria jäljellä. Jälkimaku on hiukan pippurinen ja siinä oli myös jokin omituinen ja hiukan epämiellyttäväkin sivumaku. Siitä oli vaikea saada kiinni, mutta se oli oli hiukan makea ja kitkerä ja muistutti vähän käyneitä marjoja.

Todella hienon tuoksun jälkeen viini jäi vähän pettymykseksi. Jotenkin tuntui, että viini yritti olla enemmän kuin mihin se pystyy, jolloin varsinkin maku jäi yksiulotteiseksi ja jätti taustalle tuon pienen epämiellyttävän jälkimaun. Ei tämä pahaa kuitenkaan ollut ja ilman tuota jälkimakua, olisin voinut jopa suositella tätä. Se myös ei ollut niin voimakas, etteikö tätä ihan ilolla juonut loppuun.

Castello Banfin muut tuotteet ovat kuitenkin tutustumisen arvoisia. Tuo tila on minulle itselle myös tuttu kahden vuoden takaa. Toscanassa käydessäni kaksi vuotta sitten kävin vierailulla heidän linnassaan ja ostin kaksi pulloa vuoden 2004 Poggio alle Mura brunelloa. Nämä pullot ovat vielä odottamassa isoveljeni kellarissa avaamistaan, joskin tänä vuonna niiden pitäisi olla juomakelpoisia niin saa nähdä josko korkkaisin piakkoin yhden.

Alkon linkki: http://www.alko.fi/tuotteet/fi/948057

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti