tiistai 12. lokakuuta 2010

Lohipokea ja soija-sitrus-korianterikastiketta

Japaninreissun aiheuttama sushiähky alkaa olla ohi, niin tätä ikisuosikkia tuli tehtyä pitkästä aikaa kotona. Sushiohjeita on kuitenkin Internet pullollaan niin en viitsi kyllästyttää ketään niillä, vaan sen sijaan saatte ohjeen eräänlaiselle sashimille, eli pokelle jota tein sushin lisäksi.

Ohje on WSOY:n kultainen keittokirja - mestarit keittiössä kirjasta, jossa on todella hyvä Charlie Trotterin kirjoittama luku kalojen ja äyriäisten käsittelystä ja kalaruuista. Siinä yhtenä ohjeena oli hänen versionsa Hawaijilaisesta kypsentämättömästä kalaruuasta pokesta.

Lohipokea ja soija-sitrus-korianterikastiketta

Poke
225 g nahatonta lohifileetä
1 rkl hienonnettua valkosipulia
1 tl chilikastiketta
1 1/2 rkl hienonnettua tuoretta inkivääriä
1 1/2 rkl hienonnettua salottisipulia
2 tl mustia seesaminsiemeniä
3 rkl ruohosipulia silputtuna
1 1/2 rkl oliiviöljyä
Kastike
1 rkl sitruunamehua
1 rkl appelsiinimehua
1 rkl soijakastiketta
1 rkl silputtua korianteria
1 rkl oliiviöljyä

Leikkaa lohi noin 1 cm kuutioiksi. Pane lohi, valkosipuli, chilikastike, inkivääri, salottisipuli, seesaminsiemenet, ruohosipuli ja oliiviöljy kulhoon. Kääntele ainekset kunnolla sekaisin ja mausta maun mukaan karkealla merisuolalla. Peitä ja säilytä jääkaapissa tarjoiluun asti.

Valmista kastike. Pane yuzumehu, soijakastike ja korianterisilppu pieneen kulhoon ja vatkaa oliiviöljy seokseen vähitellen.

Annostele lautasen keskelle hieman pokea ja lusikoi kastiketta poken ympärille.
Tein muutamia muutoksia saatavuussyistä alkuperäiseen reseptiin. Korvasin mm. tonnikalan eettisyyssyistä lohella ja yuzumehun sitrusmehulla, koska yuzumehun saatavuus on hiukan huono näillä leveysasteilla. Wikipedian mukaan yuzu muistuttaa maultaan greipin ja mandariinin sekoitusta, itse käytin kuitenkin appelsiinia ja sitruunaa kun niitä sattui kotoa valmiiksi löytymään.

3 kommenttia:

  1. Aivan mahtava ohje, kiitos tämän jaosta. Kopsasin ohjeen hiukan muokattuna omaan blogiin, pakko oli laittaa jakoon kun oli niiiiiin hyvää. =)

    VastaaPoista
  2. Tämä on kyllä hyvää. Pitäisköhän itsekkin tehdä taas varsinkin kun tuota Yuzumehua saattais nyt jopa olla saatavilla.

    VastaaPoista
  3. Löysin tän sun ohjeen ja oli aivan pakko kokeilla! Todella hyvää!

    VastaaPoista