sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Tattirisotto


Söin maailman parasta sienirisottoa vuosi sitten Luomossa. Sen lisäksi, että se oli koostumukseltaan täydellisen al denteä, oli se myös maultaan uskomattoman sieneisää. Tämän jälkeen kaikki itse tekemäni sienirisotot ovat olleet pettymyksiä. Yleensä niistä puuttuu tuo sama todella voimakas sienisyys.

Tällä kertaa pääsin kuitenkin jo melko hyviin tuloksiin. Löysin viimein Hakaniemen torilta tatteja joista sitten halusin tehdä alkuruuaksi risoton. Kuitenkin tiesin, että pelkillä tateilla en saisi haluttua sieneisyyttä aikaan vaan voimakas parmesaani ja muut maut peittäisivät sen. Tattien lisääminen ei tähän auttaisi, sillä tarkoitus oli kuitenkin tehdä tattirisottoa eikä riiseistä sienimuhennosta.

Avuksi sitten keksin käyttää aiemmin kuivaamiani mustia torvisieniä, joista jauhoin hienoa jauhetta morttelissa. Lisäsin jauheen sitten kanaliemeen, jotta sen sieneisät ominaisuudet voimistuisivat. Ihan yhtä hyvää, kuin tuo Luomon sienirisotto tästä ei vieläkään tullut, mutta alan päästä jo lähelle. Pitää kokeilla vielä suppilovahveroilla tattien sijaan samaa.

Tattirisotto (neljälle alkuruuaksi tai lisukkeeksi pääruualle)

300 g tuoreita tatteja
1 iso salottisipuli
2 rkl oliiviöljyä
2 1/2 dl risottoriisiä
1/2 dl kuivaa valkoviiniä
8 dl kasvislientä
1 rkl mustatorvisienijauhetta
1 rkl sherryä
1 1/2 dl parmesaaniraastetta
suolaa ja mustapippuria myllystä
(basilika tai persiljasilppua)

Silppua salottisipuli hienoksi. Pilko tatit pienemmiksi suikaleiksi. Kuumenna kanaliemi lähes kiehuvaksi ja lisää siihen 1 rkl mustatorvisienijauhetta.

Kuulota sipulia oliiviöljyssä kunnes ne ovat läpikuultavia. Lisää pilkotut tatit ja jatka kuulottamista parin minuutin ajan. Lisää risottoriisi ja kuulota, kunnes riisi on hiukan läpikuultavaa.

Lisää valkoviini ja kypsennä keskilämmöllä, kunnes kaikki valkoviini on imeytynyt. Lisää kuumaa kanalientä kauhallinen kerrallaan, kunnes edeltävä on imeytynyt. Risotto on valmista, kun riisi on hiukan al denteä.

Lisää ruokalusikallinen sherryä, anna alkoholin haihtua ja lisää parmesaariraaste. Sekoita, kunnes juusto on sulanut. Tarkista maku ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

Koristele tarvittaessa basilika tai persiljasilpulla. Tarjoa heti.

5 kommenttia:

  1. Varmimmin vahvan sienen maun saa, kun käytät kuivattuja tatteja - ja tattien liotusliemen myös. Kuivatuissa tateissa on erittäin paljon umamia.

    VastaaPoista
  2. Totta. Kuivattuja suppilovahveroita mulla on aika iso kasa vielä jäljellä, niin pitää kokeilla niistä. Kuivatut tatit on aika tylyn hintaisia, niin saa nähdä uskaltaako niitä käyttää. Melkeen 200 euroa/kg.

    VastaaPoista
  3. Dilemma on kiinnostava. Eräässä ruokatorstain reseptissä käytettiin herkkutatteja ja suppilovahveroita, joista jälkimmäiset lisättiin ihan viimeisessä vaiheessa, jotta ne eivät peitä kaikkea alleen. En ole tätä testannut ja harkitsen pitkään, sillä se tatin maku olisi hyvä maistaa vielä valmiistakin ruuasta.

    VastaaPoista
  4. Mulla on tällä hetkellä jemmassa toisen kotikotona kuivattuja herkkutatteja. Eivät ainakaan kuivina tuoksu yhtä hyville kuin Stockalta tähän saakka ostamani kuivatut herkkutatit: niistä syntyy niiiiiiiiiin ihanaa herkkutattirisottoa (myös liotusvettä käyttäen), että voisin syödä sitä yksinään ja lusikalla. Huom. Olen parmezhaanin suuri ystävä...

    Pikkuenkeli

    VastaaPoista
  5. Se on sitten päätetty. Seuraava tattirisottoni tulee kuivatuista tateista :)

    VastaaPoista