keskiviikko 12. lokakuuta 2011

Farangin ruokia kotona


Sain kaveriltani lainaan Tomi Björckin ja Matti Wikbergin Farang keittokirjan, joka nimensä mukaan on täynnä reseptejä heidän saman nimisestä ravintolasta. Farangissa en ole vielä ehtinyt käymään, mutta nyt onkin hyvä mahdollisuus kokeilla miten heidän ruokansa toimivat kotikeittiössä.

Erotuksena moniin huippuravintoloiden keittokirjoihin, on Farangin ohjeet huomattavasti yksinkertaisempia. Ruuat onnistuvat melko yleisillä välineillä ja eivät vaadi kohtuuttomasti välivaiheita. Raaka-aineet tuppaavat taas olemaan melko eksoottisia ja visiitti Vii Voaniin tai vastaavaan on pakollinen. Se haittaakin minua näissä resepteissä eniten. Vaikka asunkin kävelymatkan päässä noista Hämeentien etnokaupoista, niin näin lähiruuan kannattajan tuntuu aina vähän valjulta valmistaa ruoka toiselta puolen maapalloa tehdystä raaka-aineista. Sitäkin voi miettiä, kuinka ekologista on syödä Farangissa vegemaistelumenu, kun kirjassa kehutaan ison osan raaka-aineista lennätettävän suomeen.

Otin kirjasta kaksi mielenkiintoista reseptiä jotka molemmat tein aasialaiseen tyyliin samaan aikaan tarjolle pöydälle. Ensiksi noita ylemmässä kuvassa näkyviä paahdettuja kurpitsoja keltapapu-soijakastikkeella ja cashewpähkinöillä. Toiseksi paahdettua massaman-lammascurrya ja pikkelöityä inkivääriä. Massaman curryn ohjetta modasin hiukan ja lisäsin lihan määrää, sillä alkuperäisessä ohjeessa oli naurettavat 140 grammaa paistia. Itse laitoin noin 350 grammaa, ja enemmänkin olisi voinut laittaa. Lisukkeeksi tein riisiä.


Vaikka kirjan ohjeet ovatkin päällisin puolin helppoja, täytyy antaa negatiivista palautetta kirjan epämääräisistä ohjeista. Mitä esimerkiksi tarkoittaa kasvisten paahtaminen "tummanpuhuviksi"? Pitääkö ne ruskistaa hiukan, täysin vai polttaa täysin mustiksi. Samoin mitä tarkoittaa "paloittele tulitikkua paksummiksi paloiksi"? Julienneksi, brunoiseksi vai tulitikun paksuisiksi viipaleiksi, kuten itse tulkitsin tuon.

Toiseksi, vaikka noudatin reseptejä melko 1:1 tuli niistä melko erinäköisiä kuin kirjan kuvissa. Esimerkiksi massaman curry oli kirjan kuvassa täysin tumman ruskeaa, jollaiseksi sitä on täysin mahdoton saada jos käyttää siihen 6 dl kookosmaitoa. Sama vaivasi myös paahdettuja kurpitsoja. Kirjan versiot näyttivät enemmän uppopaistetuilta kuin uunissa paahdetuilta.

Tästä huolimatta reseptien tuloksena oli todella herkullista ruokaa. Varsinkin tuo massaman curry oli erittäin onnistunut ja sitä varmasti teen uudestaankin. Samoin paahdetut kurpitsat olivat hyviä, vaikkakin vaimolleni ne eivät jostain syystä maistuneet.

Tulenkin varmasti tekemään tästä kirjasta lähiviikkoina vielä lisää ruokia niin kauan kuin kirja minulla on, sillä puutteistaan huolimatta reseptit olivat todella inspiroivia ja ehdin jo hankkia Vii Voanista thaikeittiön perustarpeita, jotka voisi yrittää käyttää loppuun.

Paahdettua Massaman-lammascurrya, pikkelöityä inkivääriä

140 g lampaanpaistia tai -niskaa (toim. huom. itse käytin 350 g)
1 keltasipuli
4 pientä perunaa (toim. huom. itse käytin 2 isoa)
kasvisöljyä

Currytahna
2 isoa punaista liotettua ja siemenetöntä kuivaa chilipaprikaa
1 rkl suolaa
1 salottisipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl galangajuurta
1 rkl sitruunaruohoa
1 rkl raputahnaa

Mausteseos
1 rkl korianterinsiemeniä
1 rkl kuminansiemeniä
2 neilikkaa
1 rkl valkopippuria

6 dl kookosmaitoa
4 rkl palmusokeria
3 rkl kalakastiketta
2 rkl osterikastiketta
2 limetin lehteä

Aloita jauhamalla kuivatut chilit ja suola morttelissa. Paahda kuumassa wokkipannussa currytahnan kasvikset, kunnes ne ovat tummanpuhuvia. Lisää kasvikset mortteliin ja jauha tasaiseksi tahnaksi. Lisää raputahna, sekoita. Ota tahna morttelista ja aseta sivuun. Sekoita keskenään mausteet ja hienonna morttelissa. Sekoita lopuksi mausteseos currytahnan joukkoon.

Aloita currypohjan kypsennys lisäämällä kasariin öljyä, kuumenna se ja lisää currytahna ja limetin lehdet. Kypsennä currytahnaa hiljalleen noin 20 minuuttia muutaman minuutin välein sekoittaen. Lisää joukkoon palmusokeri, kalakastike ja kookosmaito. Kiehauta curry ja mausta osterikastikkeella.

Lisää sekaan kuutioitu lampaanliha ja pestyt puolitetut perunat. Kuori ja viipaloi keltasipuli ja lisää joukkoon. Hauduta miedolla lämmöllä, kunnes perunat ja lammas ovat kypsiä. Tarkista vielä maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja sokeria.
Inkivääripikkelsi
1 dl pikkelöityä inkivääriä
1 dl makeaa viinietikkaa
1 banaanisalottisipuli viipaloituna
1 punainen chilipaprika, siemenet poistettuna ja viipaloituna
1/4 kurkkua viipaloituna
1 dl korianterin lehtiä

Sekoita pikkelsin aineet kulhossa etikkaa lukuunottamatta, annostele tarjoiluastiaan ja lisää päälle makeaa etikkaa. Tarjoa curryn kanssa.

Pikkelöity inkivääri
500 g inkivääriä
3 dl valkoista riisiviinietikkaa
2 dl kalakastiketta
200 g sokeria
2 punaista chilipaprikaa
4 limetinlehteä
2 sitruunaruohoa

Kuori inkivääri j apaloittele se tulitikkua hieman paksummiksi paloiksi. Ryöppää, eli kiehauta inkivääri suolaisessa vedessä. Toista sama kolme kertaa ja anna jäähtyä. Valmista pikkelsiliemi. Mittaa kattilaan kaikki ainekset ja paloitellut aromaatit. Kiehauta ja anna jäähtyä 2 minuuttia. Yhdistä inkivääri ja liemi. Jäähdytä jääkaapissa. Säilytä kylmässä.

Makea etikka
1/2 dl sokeria
1 dl valkoista riisietikkaa
2 korianterinjuurta
3 valkopippuria

Kiehauta ainekset keskenään ja anna hautua viitisen minuuttia. Säilytä jääkaapissa.

Paahdettua kurpitsaa, keltapapu-soijakastiketta ja cashewpähkinöitä

1 talvikurpitsa
suolaa, pippuria
2 rkl pähkinäöljyä
1 dl paahdettuja cashewpähkinöitä
1 punainen chilipaprika
8 minisipulia
2 rkl rapeaa sipulia (toim. huom. tulkitsin tämän paistetuksi salottisipuliksi)
1 dl keltapapu-soijakastiketta

Kuori talvikurpitsa ja paloittele se suurehkoiksi kuutioiksi, noin 3 cm:n korkuisiksi. Mausta kuutiot kulhossa suolalla, pippurilla ja pähkinäöljyllä. Lisää joukkoon myös minisipulit. Paahda 175-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä ja kullanruskeita.

Viipaloi punainen chilipaprika hiuksenhienoiksi suikaleiksi. Annostele paahdetut kurpitsat ja sipulit lautasella, koristele chilipaprikalla ja paahdetulla sipulla. Valele annosta keltapapusoijakastikkeella ja asettele päälle vielä paahdetut cashew-pähkinät. Annos on valmis nautittavaksi.

Keltapapu-soija-salaattikastike
1 pala inkivääriä
1 valkosipulinkynsi
1 pieni chili
1 dl soijapaputahnaa pullosta
2 dl makeaa soijakastiketta (ABC)
2 dl vähäsuolaista soijakastiketta
1 1/2 dl riisiviinietikkaa
1/2 dl sokeria

Hienonna inkivääri, chili ja valkosipuli morttelissa hienoksi tahnaksi. Sekoita kaikki aineet keskenään kattilaan ja anna kiehahtaa. Kastike on valmis.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti