torstai 6. lokakuuta 2011

Key lime pie


Ottaen huomioon, että tästä klassikkopiirakasta löytyi eri ruokablogeista noin 100 eri versiota, on se silti yllättävän tuntematon monelle. Key lime pie tulee alunperin Floridan Keys saarilta, jossa kasvaa luonnonomaisina alueelle ominaisia key limettejä. Key limetit eroavat tavallisista limeteistä pienemmän kokonsa ja voimakkaan makunsa puolesta. Suomestahan näitä key limettejä ei saa, joten minun oli tyytyminen tavanomaisiin.

Toinen erikoisuus, mikä näihin piirakoihin tulee on tiivistetty, eli kondensoitu maito. Suomessa se on vähän tuntemattomampi elintarvike, mutta ainakin yhdysvalloissa kuten myös itänaapurissamme se on paljon käytetympi.

Vaimoni, jonka juuret ovat puoliksi venäjältä, sanoikin sen maistuvan neuvostoliitolta. Minun mielestäni se maistui kinuskille, mutta jos neuvostoliitto maistuu kinuskille niin hyvinhän siellä aikoinaan sitten meni. Kondensoitua maitoa saa suurimmista ruokakaupoista ja etnokaupoista sitä saattaa myös löytyä.

Key lime pie

Pohja
150 g digestive-keksejä (itse käytin piparkakkuja, kun niitä oli kaapissa)
75 g voita

Täyte
4 kananmunan keltuaista
400 g kondensoitua maitoa
1 dl limettimehua
2 rkl (luomu) limetin kuorta

Marenkipäällys
4 kananmunan valkuaista
1 dl tomusokeria

Tee ensin täyte: Vatkaa limetin kuoret sekaisin keltuaisten kanssa. Lisää joukkoon kondensoitu maito ja limettimehu. Vatkaa sekaisin. Anna asettua huoneenlämmössä noin puolen tunnin ajan.

Murskaa keksit tehosekoittimessa tai morttelissa. Sekoita joukkoon sulatettu voi. Laita irtopohjavuoan päälle leivinpaperi ja levitä seos vuoan pohjalle ja reunoille.

Paista pohjaa 10 minuuttia 175 asteisessa uunissa. Nosta pois uunista ja kaada täyte pohjan päälle. Laita takaisin uuniin 15 minuutiksi.

Tee piirakan paistuessa marenkipäällys. Vatkaa valkuaiset ja tomusokeri kovaksi vaahdoksi. Pursota marenkipäällys piirakan päälle ja laita piirakka vielä 10 minuutiksi uuniin, kunnes marenki ruskistuu hiukan.

Säilytä piirakka viileässä parin tunnin ajan ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti