torstai 20. lokakuuta 2011

Rapeaa possua, palmusokerikaramellia ja riisiviinietikkaa


Ja tässä sitten menun pääruoka. Rapeaa possua, palmusokerikaramellia ja riisiviinietikkaa. Tämä oli näistä kaikkein työläin, mutta loppupeleissä koko menun tekeminen oli aika helppoa, mikä on poikkeuksellista kun tekee ruokia huippuravintolan kokkikirjasta.

Taino, en nyt tiedä onko tämä kenenkään muun kuin minun mielestäni helppoa. Näin taas kaupassa kun joku osti ruuakseen broilerin jauhelihaa ja valmista pastakastiketta. Eikai siinä mitään väärää ole, askel ylöspäin eineksistä, mutta tajusin vaan eläväni aika eri ruuanlaittomaailmassa tuon kyseisen henkilön kanssa.

Kuitenkin vaimon avustuksella sain parissa tunnissa plus edeltävän päivän säädöillä kolme ruokalajia aikaan eikä kertaakaan ehtinyt alkaa vituttamaan. Minun mielestäni se on helppoa. Teknisesti haastavinta on ehkä noiden ostereiden avaaminen, joka voi vaatia noviisilta pientä harjoittelua. Ei sekään kovin vaikeaa ole, kunhan vaan pitää huolen, ettei tule verisiä ostereita.

Tässä työvaiheet tähän menuun.
Päivä 1.
1. Tee possun esivalmistelut.

Päivä 2.
1. Tee nahm jim kastike
2. Tee chili-salottisipulikastike
3. Tee paahdetut salotti- ja valkosipulit
4. Tee karamelli ja pidä lämpimänä, tee samaan aikaan salaatin pohja valmiiksi
5. Ota possu painon alta pois ja leikkaa se kuutioiksi, pistä takaisin jääkaappiin
6. Paista mustekalat.
7. Avaa osterit ja kasaa ne annoksiksi.

Syö ensimmäinen ruokalaji.

8. Kasaa salaatti annoksiksi.
9. Laita riisi valmistumaan

Syö toinen ruokalaji.

10. Uppopaista possukuutiot
11. Laita possu ja riisi tarjolle

Syö kolmas ruokalaji.
Eli, helppoa...

Jätin jälkkärin tekemättä, mutta esimerkiksi limetti-kermavanukas voisi makunsa puolesta sopia hyvin ja sen voi tehdä etukäteen jääkaappiin odottamaan.

Jotkut ehkä huomaavat, että tuossa allaolevassa reseptissä, kuten myös sen nimessä mainitaan riisiviinietikka, mutta missään ei mainita mihin se tulee. Se kuuluu tietysti erilliseen kuppiin tarjolle, josta sitä voi annostella karamellisoidun possun päälle leikkaamaan makeutta. Kirjassa tätä ei vaan viitsitty mainita missään.

Vaikka kaikki Farang -kirjan reseptit ovat olleet loistavia toivisi, että kirja olisi vähän viimeistellympi ja selkeämpi. Nyt siinä on hirveästi tuon tapaisia virheitä ja epämääräisyyksiä.

Kuitenkin possu oli todella hyvää, vaikkakin aika jännää. Tuo karamelli on todella makeaa, mutta chili ja etikka leikkaavat sitä mukavasti. Karamellia ei mielestäni kannata tehdä täyttä määrää, sillä sitä jäi puolikkaasta määrästäkin paljon yli.

Rapeaa possua, palmusokerikaramellia ja riisiviinietikkaa

500 g possun niskaa
2 l kasvisöljyä

Lihan haudutusliemi
1 l vettä
1 valkosipulinkynsi
1 inkivääri
1 korianterinjuuri
2 valkopippuria
10 cm pala cassian kuorta
4 tähtianista
1 dl sokeria
2 dl valkoviiniä
4 dl kevyt soijakastiketta
1/2 dlKetjap Manis -soijakastiketta
1 dl osterikastiketta

Possukaramelli
400 g palmusokeria
4 kpl tähtianista
10 cm pala cassian kuorta
2 1/2 dl lihan haudutuslientä
1 dl vettä

Lisäksi
2 rkl paahdettua rapeaa valkosipulia
4 rkl paahdettua rapeaa valkosipulia
2 punaista pitkää chilipaprikaa
3 rkl valkoista riisiviinietikkaa
1 dl korianterin lehtiä

Päivä 1
Karamellipossun valmistus aloitetaan päivää ennen sen tarjoilua. Valmista possu: Kiehauta kaikki haudutusliemen aineet yhdessä kattilassa kunnolla, lisää kokonainen possun niska liemeen ja hauduta kattilassa tai uunivuoassa uunissa noin 160 asteessa 3-4 tuntia, kunnes liha on pehmeää ja ylikypsää.

Nosta liha jäähtymään ja etsi astia, johon voit säilyö lihan ja laittaa sen kevyen painon alle yön yli. Siivilöi liemi, jäähdytä ja säilytä eri astiassa.

Päivä 2
Aloita karamellin valmistuksella. Kuori hyytynyt rasva liemen päältä ja mittaa kattilaan tarvittava neste, lisää siihen anis ja cassia. Kiehauta ja laita sivuun.

Mittaa kattilaan sokeri ja vesi ja aloita hiljalleen lämmittäen, jotta sokeri sulaa. Kuumenna, kunnes sokeri alkaa karamellisoitua. Se on karamellisoitunut, kun se alkaa tummua ja tuoksua paahtuneelta. Lisää liemi karamellin joukkoon varoen ja kantta kilpenä käyttäen. Karamelli kuplii alkuun voimakkaasti ja on erittäin kuumaa. Kiehauta seos, jolloin se muuttuu paksuksi karamelliksi.

Paloittele possu arpakuution kokoisiksi paloiksi ja lämmitä öljy 170 asteeseen. Friteeraa paloja öljyssä, kunnes ne ovat kullanruskeita, nostele sitten pois ja valuta niistä ylimääräinen öljy. Yhdistä kulhossa possu, osa karamellista, viipaloidut chilirenkaat, korianteri ja molemmat rapeat sipulit. Annostele kulhoon ja tarjoile.

(toim. huom. 3 rkl riisisiviinietikka tarjotaan erillisessä kulhossa, josta sitä voi annostella possun päälle.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti