keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Sieneisä nuudelikeitto ja tempuraa


Kovin pitkälle en Kaakkois-Aasiasta päässyt, sillä itämaisilla linjoilla jatketaan. Tällä kertaa nousevan auringon maasta. Farangin ruokia tehdessäni huomasin keittiökaapeista löytyvän melkoinen määrä kaikkia Japanilaisen keittiön tarvikkeita, muun muassa udon-nuudeleita ja kombua. Näistä syntyikin herkullinen nuudelikeitto.

Perus pikanuudeleihin verrattuna tämä vaatii vähän enemmän työvaiheta, mutta lopputulos on sen arvoinen. Tämä oli lähellä niitä lämmittäviä nuudelikeittoja, mitä itse söin Japanissa. Jos tästä haluaa vielä parempaa, niin kannattaa kokeilla paksuja tuoreudoneita, jos niitä löytää vaan jostaa.

Sieneisä nuudelikeitto ja tempuraa

4 kuorellista raakaa tiikerirapua
300 g udon-nuudeleita
100 g siitakesieniä
4 kevätsipulia ohuina viipaleina
2 rkl seesamiöljyä
1/2 l rypsiöljyä
suolaa, pippuria

Liemi
1 l vettä
10 cm pala kombulevää
2 cm pala inkivääriä ohuina viipaleina
1 kourallinen kuivattuja suppilovahveroita
1 rkl sitruunamehua
2 1/2 rkl kevyttä soijakastiketta
1 tl sokeria

Tempurataikina
1 kananmuna
2 dl olutta
110 g vehnäjauhoja

Tee ensin liemi: Pyyhi liinalla kombulevän pinnalta epäpuhtaudet pois. Mittaa vesi kattilaan ja kuumenna, kunnes se on lähes kiehuvaa. Lisää kombulevä kattilaan ja jatka hauduttamista kiehumisen rajalla 20 minuuttia.

Nosta kattila pois levyltä. Nosta kombulevä pois kattilasta ja laita kattilaan inkivääri, sekä kuivatut suppilovahverot. Anna maustua kannen alla 20 minuuttia.

Siivöi liemi ja ota suppilovahverot talteen. Purista niistä neste liemen joukkoon. Mausta liemi soijalla ja sitruunamehulla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa jompaakumpaa.

Kuori tiikeriravut ja säilytä jääkaapissa uppopaistamiseen asti. Tee tempurataikina sekoittamalla ainesosat kevyesti keskenään. Älä vaivaa taikinaa liikaa, jotta sitkoa ei pääse muodostumaan.

Leikkaa siitakesienet ja suppilovahverot muutamaan pienempään palaan. Lämmitä paistinpannulla seesamiöljy ja paista siitakesieniä ja suppilovahveroita muutama minuutti. Mausta sienet suolalla ja pippurilla. Pidä lämpimänä.

Keitä nuudelit ohjeiden mukaan suolaisessa vedessä. Lämmitä liemi lähes kiehuvaksi. Kuumenna rypsiöljy 170 asteeseen. Pyöräytä tiikerirapuja ensin jauhoissa ja sen jälkeen tempurataikinassa. Uppopaista niitä muutama minuutti, kunnes ne ovat kauniin ruskeita.

Asettele nuudelit lautasen pohjalle. Lisää kauhalla lientä niin, että nuudelit peittyvät. Nosta päälle kevätsipuleita, paistettuja sieniä ja yksi tiikerirapu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti