tiistai 18. lokakuuta 2011

Ostereita nahm jim -kastikkeessa


Kokeilut Farang -kirjan parissa jatkuvat. Tällä kertaa vähän onnistuneemmin, vaikkei niissä viimeksikkään mitään vikaa ollut pienet ulkonäköerot poislukien. Kokosin sunnuntaiksi kirjan ohjeista kolmen ruokalajin menun, ottamalla yhden reseptin kirjan snackit-osiosta, yhden freesit- ja yhden lämpimät-osiosta. Jälkiruuan jätin väliin, koska kirjan jälkkärit ovat melko työlään oloisia muistuttaen enemmän perinteisiä länsimaisia fine dining jälkiruokia aasiahenkisillä raaka-aineilla.

Ensimmäiseksi ruokalajiksi tein ostereita nahmjim -kastikkeessa. Nahm Jim kastike on käytännössä todella hyvää morttelissa tehtyä chilikastiketta. Hapokasta, tulista ja hiukan makeaa. Kirjan ohjeen mukaan kastikkeeseen tulisi 2 dl limettimehua, mutta itse laitoin vain 1 dl sillä mielestäni kastike oli riittävän hapanta jo sillä määrällä. Jos tätä tekee, niin kannattaa maistella siinä vaiheessa kun alkaa lisäämään nesteitä.


Näistä tuli ehkä parhaita ostereita mitä olen tehnyt. Tuo nahm jim toi tyylikkään tulisen ja happaman elementin, peittämättä kuitenkaan ostereiden ominaista merellistä makua. Jätin myös jonkin verran osterilientä jokaisen osterin pohjalle, korostamaan ostereiden ominaismakua. Ostereiden avaaminenkin sujui tällä kertaa hyvin, kun tajusin oikeaoppisesti avaa ne saranapäästä.

Kaksi seuraavaa ruokalajia seuraa myöhemmin samalla keittiönatsi kanavalla, samaan keittiönatsi aikaan...

Ostereita nahm jim -kastikkeessa

16 tuoretta juuri avattua osteria
korianterin lehtiä
friteerattua salottisipulia
karkeaa merisuolaa tai jäämurskaa
1 dl punaista nahm jim -kastiketta

Irroita osterinliha kuorestaan ja poista lihas, joka on kiinni kuoressa. Huuhtele kuorista hiekka ja lika.

Tee merisuolasta tai jäämurskasta kasoja lautaselle tai vadille. Asettele osterinkuoret ja osterit niiden päälle pystyyn. Laita osterin päälle lusikallinen punaista nahm jim -kastiketta ja koristele korianterin lehdillä ja friteeratulla salottisipulilla.

Punainen nahm jim -kastike
2 valkosipulinkynttä
2 korianterinjuurta
1 pieni punainen chili
3 pitkää punaista chiliä
3 rkl palmusokeria
2 dl limetinmehua tuoreista limeteistä (toim. huom. käytin itse vaan 1 dl)
1 rkl merisuolaa
3 rkl kalakastiketta (toim. huom. käytin itse vaan 2,5 rkl)

Leikkaa valkosipulinkynnet ja korianterinjuuret pienemmäksi ja lisää ne suolan kanssa mortteliin. Hakkaa, kunnes tahna on tasaista. Lisää ensin pienet chilit ja hienonna. Lisää sen jälkeen loput chilit ja jatka hakkaamista, kunnes tulos on tasainen. Lisää palmusokeri ja sekoita kunnes sokeri on liuennut. Lisää limetinmehu ja mausta kalakastikkeella. Lisää tarvittaessa hienoa sokeria, limetinmehua tai kalakastiketta. Tavoitteena on saavuttaa tulisen, happaman, makean ja suolaisen tasapaino.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti