lauantai 4. joulukuuta 2010

Borgo Salcetino Lucarello Riserva Chianti Classico 2006

Chiantit ovat ehkä punaviineistä itselle se parhaiten tuntemani. Tämä johtuu viikosta, jonka vietin puolitoista vuotta sitten kesällä Toscanassa asuen vuokramökissä keskellä viinialuetta. Oli upea kokemus asua keskellä vuoristoista Chiantia tehden itse ruokaa alueen tuoreista raaka-aineista ja juoden alueen punaviinejä. Kun juo näitä happamia ja tanniinisia punaviinejä ilta toisensa jälkeen paikallisen ruuan kanssa ja näkee alueen ja tilat joilla viiniä kasvatetaan, alkaa saamaan hieman paremman kuvan siitä millainen viini on luonteeltaan. Tästä syystä oikeastaan chianti, ja ehkä myös brunello, ovat ainoat viinit mitkä pystyn sanomaan tietäväni edes joten kuten. Ja silti tietämykseni on todella vähäistä. Matkailu avartaa myös viineissä ja tulevaisuudessa tarkoituksena on vierailla ainakin Bordeax'ssa, Champagnessa, Piemontessa ja Riojassa unohtamatta myöskään uuden maailman viinialueita.

Kuva täältä.
Yksi klassisista Chiantin pareista on paistettu maksa, jonka kanssa valitsin Alkosta Borgo Salcetino Lucarello Riserva Chianti Classicon vuodelta 2006. 2006 oli Chiantissa todella upea vuosi, jolle Wine Spectator antaa pisteitä Robert Parker antoivat molemmat 96 pistettä. Huippuvuosikerran lisäksi yksi valintakriteereistäni oli, että tämä viini on tuotettu Raddan alueella Chiantissa, joka sijaitsi parin kilometrin päässä mökistä missä asuin vaimoni kanssa.

Tämä Chianti oli väriltään syvän tumman punainen ja tuoksussa oli chianteille ominaisia punaisia happamia marjoja ja tanniineja. Lisäksi tuoksusta pystyi aistimaan karamellisoitunutta lihaa, pippuria ja hiukan vaniljaa. Maku oli happamahko, mutta chiantiksi yllättävän pehmeä ja moderni, viini oli melko notkea eli keskitanniininen. Jälkimaku oli pippurinen ja keskipitkä.

Borgo Salcetino Lucarello Riserva Chianti Classico oli ihan ok chianti, muttei mitenkään suuria tunteita herättävä. 19,99 euron hintaan olettaisi saavansa paljon parempaa. Teknisesti tämä viini oli ok ja sopii varmasti chiantinoviiseille hyvin, mutta itse olisin kaivannut tähän paljon enemmän asennetta. Ikävä kyllä chiantin alueen arvostus on viimevuosina kasvanut todella paljon ja sitä mukaa myös viinien hinta-laatusuhde heikentynyt.

Alkon linkki: http://www.alko.fi/tuotteet/fi/443037

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti