lauantai 11. joulukuuta 2010

LAN Crianza 2005

Espanjan Rioja on viinialue, josta en oikeastaan tiedä kovin paljoa. Periaatteessa vain sen, että 2004 ja 2005 olivat hyviä vuosikertoja ja siellä on ainakin kaksi todella hyvää viinitilaa: Bodegas Muga ja Bodegas LAN.

Nyt viime viikonloppuna etsin sisäfileelle jotain hyvää pihviviiniä ja arvelin Espanjasta sellaisen löytyvän. Pitkällisen pohdinnan jälkeen päädyin tähän LANin Crianzaan. Aikaisemmin olin juonut LANin vanhennetumpaa todella hyvää vuoden 2004 Reservaa, jonka vaimoni toi Espanjasta. Crianzat eroaa Reservoista siinä, että niitä ikäännytetään vähintään vuosi tammitynnyrissä ja vuosi pullossa, siinä missä Reservaa vähintään kolme vuotta joista yhden oltava tynnyrissä (Okei eli siis valehtelin, tiesin Riojoista myös tämän luokittelujärjestelmän).

2004 Reservan perusteella odotukset olivat korkeahkot. Väriltään LAN Crianza 2005 oli tumman punainen (tai voisi jopa sanoa viininpunainen, vähän niinkuin kaikki punaviinit, miks ees yritän kuvailla näitä värejä, ei niitä miehillä oo niin paljoa.) Tuoksultaan viini oli aluksi todella mieto, erotin siitä hiukan tanniineja ja kevyen multaista aromia, mutta tuoksu oli erittäin heikko. Yrittäessäni saada viinistä jotain otetta, onnistuin nenääni syvemmälle viinilasiin työntäessäni ja lasia kallistaessani lopulta kaatamaan viiniä paidalleni. Todella tyylikästä. Maultaan viini oli kevyen punaviineisä, hiukan marjainen ja notkea lyhyellä pippurisella jälkimaulla. Helposti juotava, mutta erittäin tylsä. Olin pettynyt.

Kuitenkin syödessäni alkuruuaksi vaimoni kanssa tehtyjä etanoita, tapahtui viinille jotain: se heräsi henkiin. Runsaan maaperäiset tanniinit ja muut viinin aromit voimistuivat ja viini tuki ruokaa todella upeasti. Sama ilmiö toistui pihvin kanssa. Ei tämä viini vieläkään ollut mikään äärimmäinen makupommi, mutta ruuan kanssa se oli erittäin tyylikäs ja tamminen ja multainen tanniinisuus tuki sekä etanoita, että pippuripihviä upeasti.

Ruuan loputtua, alkoi viinin aromit jälleen pikkuhiljaa heikkenemään. Vaikka itse ostin tämä pihviviiniksi, suositellaan LANin webbisivuilla tätä enemmän kylmien alkupalojen kanssa. Tämä voisikin olla hyvä tapasviini. Voin suositella tätä, mutta varauksella. Ilman ruokaa tämä jää todennäköisesti ontoksi.

Kuva täältä.
LAN Crianzaa saa Alkon tilausvalikoimasta, mutta itse nappasin tämän Arkadian Alkon hyllystä, jossa tilausvalikoiman kamaa on usein esillä.

Alkon linkki: http://www.alko.fi/tuotteet/fi/914297

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti