torstai 2. joulukuuta 2010

Sienisalaattia ruislastuilla

Pidän todella paljon joulusta. Se tuo yleensä mukavan piristyksen tähän muuten ankeaan ja synkkään talveen. On todella mukava saada hiukan rauhaa keskellä kylmää pimeyttä ja keskittyä elämän hyviin asioihin, ruokaan ja hyvään seuraan. Itse halusin juhlistaa joulukuun alkua tekemällä hiukan jouluhenkistä ruokaa ja juomalla jouluolutta. Yritin jopa tätä ennen pitää pientä jouluolutpaastoa, joka nyt tosin jäi kahden päivän mittaiseksi. No, ajatus oli tärkein.

1.12. oli arkipäivä niin halusin tehdä jotain simppeliä ja suht kevyttä. Päädyin sitten muutamaan juustoon pipareiden kera ja pariin erilaiseen cocktailpalaan. Tein sienisalaattia ruiskekseillä ja kylmäsavustettua poroa käärittynä verkkomeloniin. Noista jälkimmäiset olivat vähän plääh. En ole koskaan oikeen innostunut tuosta melonin ja leikkeleiden yhdistelmästä, johon yksi syy saattaa tosin olla suomesta saatavien melonien surkea taso. Nytkin nuo brasiliasta rahdatut verkkomelonin puolikkaat olivat liian raakoja ja mauttomia. Kylmäsavustettu poro, joka on aivan superhyvää, olisi ollut parempaa pelkkänään.

Kuitenkin, nuo sienisalaatilla päällystetyt ruiskeksit olivat aivan uskomattoman hyviä. Tässä käyttämäni sienisalaattiohje poikkeaa tavanomaisista siinä, etten sekoita smetanaaa sekaisin salaattiin vaan päällystän salaatin sillä jälkikäteen. Tämä tapa on peräisin muistaakseni veljeni appiukolta, jotakautta tähän itse tykästyin. Myös äitini, joka tekee aivan parasta sienisalaattia, tekee minulle sienisalaatin tällä tavoin nykyään ja muistaa mainita, kuinka minä pidän sienisalaatistani näin tarjottuna. Kun smetana ja sienisalaatti ovat eri kerroksissa, korostuu salaatissa upeasti smetanan kermainen pehmeys ja sienisalaatin sienten upea aromi ja mausteisuus. Luulen, että teen näitä myös joulupöytään, tästä ohjeesta tulee 20 kappaletta.

Sienisalaattia ruislastuilla

400 g suolasieniä
1 pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
1,5 rkl sitruunamehua
4 tl oliiviöljyä
1/2 tl mustapippuria
2 rkl persiljasilppua
(suolaa)

Lisäksi
20 ruislastua
1,5 tölkkiä smetanaa
persiljasilppua koristeluun

Liota suolasieniä 4 tuntia kylmässä vedessä, jotta suolaisuus vähenee. Silppua sienet, sipuli ja valkosipuli pieneksi silpuksi. Sekoita keskenään, ja lisää sitruunanmehu, oliiviöljy, mustapippuri ja persiljasilppu. Tarkista maku ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa. Laita salaatti jääkaappiin maustumaan yön yli.

Lusikoi ruiskeksin päälle ensin sienisalaattia, sitten smetanaa noin teelusikallinen ja lopuksi hiukan persiljasilppua koristeeksi.

Itse käytin tähän Myllärin luomu ruislastuja, mutta esimerkiksi pienet hapankorpun palat käyvät myös.

Sivuhuomautuksena, juomani olut oli ehkä eniten odottamani jouluolut Mikkellerin Santa's Little Helper 2010 ja oih ja voi pettymystä! Jostain syystä olut oli huomattavan tunkkainen ja siinä on melkein epämiellyttävä sivumaku. Viimevuoden editio oli huomattavasti parempaa. Ei tämä pahaa ole, muttei erityisen hyvääkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti