keskiviikko 6. huhtikuuta 2011

Chilillä ja ilmakuivatulla kinkulla peitelty lohi


Kun tarjoaa vieraille ruokaa niin sanotaan, että pitäisi käyttää vain tuttuja reseptejä niin epäonnistumisen, omituisten makujen ja stressaantuneen säheltämisen vaaraa ei ole. Tämä on monesti vaan helvetin tylsää, ja juuri vieraille olisi mukava kokeilla uusia juttuja. Varsinkin isommalle posselle ruokaa tehdessä pystyisi kokeilemaan niitä reseptejä, joita pienemmälle syöjämäärälle ei voi oikein tehdä. Esimerkiksi kokonainen lampaan potka, josta riittää syötävää ainakin kuudelle.

Onneksi on kuitenkin lähisuku, jota voi piinata ihan rauhassa kokkailuilla ilman pelkoa kasvojen menettämistä. Tällä kertaa kuitenkin äidille ruokaa tehdessäni onnistui kaikki lähes täydellisesti, vaikka vain yksi osa ruuasta oli etukäteen tuttu. Tulinkin tästä lopputulokseen, että tärkeintä ei ole se käyttääkö tuttua reseptiä vaan hyvä ennakkosuunnittelu ja riittävän yksinkertaisten reseptien tekeminen.

Lohen resepti on Glorian Ruuan ja Viinin numerosta 01/2010, fenkolisalaatti (tuttu jo tästä kirjoituksesta) numerosta 3/2007 ja perunamuusi oli oma sävellykseni. Todella hyvää ja helppoa. Oikeastaan koko annos oli sen verran herkullinen, että jos perustaisin ravintolan, tarjoaisin varmaan tätä ruokaa siellä vähän pienemmässä annoskoossa ja lisäisin pari kikkailevaa elementtiä, esimerkiksi vaahtoa.



Chilillä ja ilmakuivatulla kinkulla peitelty lohi

600-800 g (kirjo)lohifileetä
4 viipaletta ilmakuivattua kinkkua (toim. huom. 6-8 viipaletta on oikeampi määrä)
vajaa 1 tl suolaa
2-3 tl sambal oelekia (chilitahnaa)
8 timjaminoksaa tai vajaa 1 tl kuivattua timjamia (toim. huom. itse käytin korianterin lehtiä)

Poista fileestä nahka ja tarvittaessa rasvaista vatsalievettä. Leikkaa filee 4 annospalaksi. Paloittele kinkkuviipaleet muutamaan osaan.

Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen.

Sirottele kevyesti suolaa ja sivele sambal oelek kalapalojen pintaan. Aseta timjaminoksat ja kinkut päälle. Aseta kalat uunivuokaan tai leivinpaperilla peitetylle uunipellille.

Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Lämmin fenkolisalaatti
2 keskikokoista fenkolia
1 rkl voita
1 rkl öljyä
1 rkl vaaleaa balsamiviinietikkaa
1 tl suolaa
1 ruukku tuoretta korianteria
ripaus rouhittua mustapippuria

Huuhtele fenkolit ja poista niistä tupsulliset yläosat ja kuivaa kannat. Leikkaa fenkoli erittäin ohuiksi suikaleiksi. Kuumenna voi ja öljy pannussa ja paista fenkosuikaleita kovalla lämmöllä hetki, niin että ne pehmenevät ja saavat hiukan väriä. Mausta balsamiviinietikalla, suolalla, silputulla korianterilla ja pippurilla. Pidä lämpimänä.

Vuohenjuustoperunamuusi
750 g jauhoisia perunoita, esimerkiksi rosamunda
8 dl vettä
1 tl suolaa
75 g vuohenjuustoa
1 dl kermaa
75 g voita

Kuori perunat ja laikkaa ne pienemmiksi kuutioiksi. Laita perunat, suola ja vesi kattilaan ja keitä kunnes perunat ovat kypsiä, noin 20 minuuuttia.

Leikkaa vuohenjuustosta kovat reunat pois, ne eivät sula muusin joukkoon. Kuumenna kerma mikroaaltouunissa.

Kaada kattilasta vesi pois. Lisää voi, vuohenjuusto ja kerma ja muusaa perunat tasaiseksi massaksi. Lisää tarvittaessa suolaa.

3 kommenttia:

  1. Mekin tarjoamme tosi usein vieraille ihan uusia sävellyksiä tai kokeiluja. Silloin usein tulee ostettua kalliimpia/harvinaisempia raaka-aineita ja suunniteltua enemmän. Harvoin on mennyt aivan männikköön (joskin yksi kerta muistuu aina kirkkaana mieleen) nimim. purkkalammas :)

    VastaaPoista
  2. Uskallanko kysyä, mitä on purkkalammas? :D

    VastaaPoista
  3. Uskalla vaan!

    Ja vastaan saman tien: se on lammaspaistia, jota voit jäystää suussasi melkein loputtomiin, eikä se silti katoa minnekään. Lopulta voit sylkeä sen ulos ja todeta homman toivottomaksi. Onneksi oli tosi tuttuja vieraita ja tästä on aikaa paljon!

    VastaaPoista