keskiviikko 11. toukokuuta 2011

Bogle Cabernet Sauvignon 2008

Hyvä Alkon viinien sisäänostaja,

olen kehittänyt teorian siitä, miksi Alkon yhdysvaltalaisten viinien valikoima on niin surkea. Se johtuu siitä, ettet pidä George W. Bushista. Tiedäthän, siitä entisestä presidentistä, joka tykkäsi sotien aloittamisesta ja jolla oli ongelmia pitkien sanojen kanssa. En voi moittia tästä, en minäkään pitänyt hänestä. Hänen valtakaudellaan oli trendikästä boikotoida yhdysvaltalaisia tuotteita.

Kuva täältä.
Kuitenkin pidin silloin, ja pidän yhä yhdysvaltalaisista viineistä. Erityisesti Napan cabernet sauvignoneista ja Sonoman zinfandeleista. Tästä syystä mietin, että olisiko mitenkään mahdollista hiukan supistaa tätä kauppasaartoa, varsinkin kun heillä on nykyään uusi mustaihoinen sosiaalidemokraattisempi presidentti. Presidentti, josta eurooppalaisetkin voivat pitää.

Alkon valikoimassa on tällä hetkellä hädin tuskin kourallista mielenkiintoisia viinejä jenkkilästä, joka on melko säälittävää varsinkin kun vertaa tilannetta esimerkiksi Chilen, Austraalian tai Uuden Seelannin viineihin. Erityisen paha tilanne on Kalifornian cabernet sauvignonien suhteen, joka on kuitenkin juuri se tunnusomaisin yhdysvaltalainen viini. Jopa ranskalaiset hyväksyivät nämä viinit vuoden 1976 viinimaistelussa, jonka vuoden 1973 Stag's Leap voitti jättäen taakseen useita arvostetuimpia ranskalaisia viinejä.

Tästäkin huolimatta, valikoimassanne on vain kaksi järkevää Kalifornian cabia: William Hill Napa Valley Cabernet Sauvignon ja vähän halvempi Bogle Cabernet Sauvignon. William Hill minulla on vielä maistamatta, mutta Boglen join noin viikko sitten. Väriltään se oli tasaisen tumman punainen, ja hiukan läpikuultava. Sen tuoksu oli yrtteisän tanniininen ja cabernet sauvignonille ominaisen nurmikkoinen. Taustalta pystyi havaitsemaan happamia kirskoita, karamellisoitunutta lihaa ja mustapippuria. Maussa päällimmäisenä oli kiereä, mutta silti miellyttävä tanniinisuus ja jälkimaku oli keskipitkä ja pippurinen.

Bogle Cabernet Sauvignon oli tasapainoinen ja ihan hyvä viini, mutta ottaen huomioon valikoiman niukkuuden, olisin halunnut pitää siitä enemmänkin. Parhaimpiin Kalifornian cabeihin verrattuna, se jäi hiukan ohueksi. Tämä jättääkin kovat odotukset tuolle William Hillille, mutta jos sekin jää torsoksi joudun siirtämään ostovoimani Alkon ulkopuolelle etsiessäni hyvää yhdysvaltalaista viiniä.

Näin ollen pyydänkin hartaasti, että Alko korjaisi tätä jo vuosia jatkunutta epäkohtaa valikoimassaan ja hankkisi muutaman noin 10-30 euron hintaluokan ythdysvaltalaista cabin lisää, ja miksei toki myös zinfandeleja ja chardonnayta. Solidaarisuuden hengessä. Erityisesti, jos otatte valikoimaanne Seghesion Sonoma Zinfandelin (mieluiten vuodelta 2006), lupaan olla haukkumatta Alkoa viidessä seuraavassa viiniarviossa.

t. Klasu, Keittiönatsi

Alkon linkki: http://www.alko.fi/tuotteet/fi/457467.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti