torstai 26. toukokuuta 2011

Bric Cenciurio Roero Arneis 2009

Italialaiset valkoviinit vainoavat minua. Kun vuonna 2009 olin käymässä Toscanassa vietimme vaimoni kanssa hänen syntymäpäiviään Ravintola Arnolfossa. Join siellä alkuruokien kanssa yhtä parasta valkoviiniä mitä olen ikinä maistanut. Se oli samaan aikaan sekä hapokkaan raikasta, että myös kukkeaa ja aromikkaan leveää.

Kuva täältä.
Huono puoli tässä oli, että minulla ei ole aavistustakaan nimestä, rypäleistä, eikä mistä päin se tuli (ehkä Umbriasta) ja minkä hintaista se oli. Muistan vain, että se oli todella hyvää ja, että se oli 0,375 litran pullo. Tämän jälkeen olen yrittänyt etsiä samantapaista viiniä Alkon Italialaisten viinien valikoimasta, mutta lähes jokainen ostamani Italialainen valkkari on osoittautunut pettymykseksi.

Niin kävi myös tämän Piemontelaisen Arneis -rypäleistä tehdyn valkoviinin suhteen. Valitsin tämän sokkona risoton pariksi lupaavan kuvauksen ja mielenkiintoisen rypäleen perusteella. Arneisia kasvatetaan Piemontessa Roerossa, jossa sillä on oma Denominazione di Origine Controllata (DOC) luokitus. Arneisista sanotaan, että se on vaikea rypäle kasvattaa matalan hapokkuutensa sekä taipumuksensa ylikypsyä tai homehtua vuoksi.

Bric Cenciurio Roero Arneis 2009 on väriltään vaalean keltainen hiukan vihertävällä sävyllä. Tuoksu oli todella miellyttävä, jossa havaitsi apprikoosia, kevyttä sitruksista hapokkuutta ja päärynää. Maku taas oli hiukan hapokas ja kevyt, jossa päärynäisyys toi mukanaan pientä makeutta. Jälkimaku oli hiukan kitkerä, joka riiteli tuon päärynäisyyden kanssa. Varsinkin ruuan kanssa kitkeryys korostui hiukan liikaa.

Oli tämä loppupeleissä ihan ok viini. Varsinkin tuoksu oli todella miellyttävä, mutta maku jäi keskinkertaiseksi. Tämä toimi paremmin ilman ruokaa, kuin risoton kanssa, joka nyt on vähän omituista Italialaiselle viinille. Todennäköisesti en tule ostamaan tätä uudestaan.

Luulen muutenkin, että näillä näkyminen luovutan näiden Italiaanojen suhteen. Oma valkoviinimakuni on enemmän kallellaan raikkaisiin uuden maailman valkoviineihin ja Alsacen rieslingeihin ja siellä valkoviineissä hinta ja laatu kohtaa huomattavasti alhaisemmalla tasolla.

Alkon linkki: http://www.alko.fi/tuotteet/fi/587767

PS. Itseasiassa tein hiukan salapoliisin työtä ja huomasin, että Arnolfo oli päivittänyt nettisivujaan ja laittanut viinilistansa sinne. Luulen, että juomamme viini oli Antinorin Castella Della Sala. Hinta on kyllä varsin tyly valkoviiniksi. Alkosta löytyi yksi toinen Italialainen sauvignon blanc. Pitää varmaan ottaa se testiin.

1 kommentti:

  1. Ihan ekaksi onnittelut blogisi ekalle vuodelle! En muista mitä kautta tänne eksyin, mutta mainota meininkiä.

    Italialaiset valkkarit on jotenkin, no italialaisia valkkareita. Mulle henk.koht todella vaikea aihe. Mutta muistan ton Antinorin Castello della Salan takavuosilta, kun opiskeluaikana olin töissä Careliassa tarjoilijana. Se teki sellaisen vaikutuksen jo silloin, että vieläkin ses muistan. Ja makuelämysestä on tosiaan jo vuosia... Ehdottomasti paras nauttimani itskuvalkkari. Nykyisin en enää edes jaksa kokeilla niitä. No, on sen hinta aika suolainen kyllä!

    VastaaPoista