torstai 26. toukokuuta 2011

Mud House Marlborough Sauvignon Blanc 2010

Italialaisten koettelemuksien jälkeen päätin pysyä omalla mukavuusalueella ja kun olin muutenkin tarjoamassa viiniä vieraille, ajattelin pelata varman päälle. Huomasinkin onnekseni Ympyrätalon Alkossa Vuoden Viiniä 2011, Mud House Marlborough Sauvignon Blancia, joka minulla oli vielä kokeilematta.

Kuvasta kiitokset
Alkolle.
Viinin tekijä on Uusi Seelantilainen Mud House Wines, joka on perustettu 1993. Mud Housella on viinitarhat Marlboroughssa, Waiparassa and Central Otagossa, sekä viinitilat Marlboroughssa ja Waiparassa. Mud House kasvattaa pääosin valkoviinirypäleitä, mutta heillä on myös jonkin verran Merlota (Waiparassa) ja Pinot Noiria (Waiparassa ja Central Otagossa). Mud Housen www-sivut ovat viinitiloille yleiseen tapaan melko kammottavat, mutta heidän viinit löytyivät sieltä hyvin ja niistä löytyi hyvin tietoa.

Mud House Marlborough Sauvignon Blanc 2010 rypäleistä neljäsosa on tullut Marlboroughn Wairua Valleysta ja loput ulkopuolisilta viinitiloilta muualta Marlboroughsta. Sadonkorjuu oli huhtikuun alussa jonka jälkeen käyminen tapahtui terässäiliöissä. Vuosi 2010 oli ilmeisesti loistava vuosikerta Uudessa Seelannissa, viileän alkuvuoden, mutta lämpimän loppuvuoden johdosta.

Väriltään Mud House Marlborough Sauvignon Blanc 2010 on vaalean oljenkeltainen. Tuoksu oli erittäin voimakkaan ja raikkaan mustaherukkainen ja passiohedelmäinen, jossa taustalta havaitsi kevyitä sitruksia sekä vastaleikattua nurmikkoa. Maku oli kuiva ja hapokas, sekä yrttinen mutta makua tuoksun tavoin dominoi tuo raikas mustaherukkaisuus. Tarjosin tämän korvasienipastan kanssa, jonka kanssa tämä toimi todella hyvin, vaikkei tämä varsinaisesti pastaviini olekkaan.

Makunsa puolesta en yhtään ihmettele miksi tämä on vuoden viiniksi valittu. Tuon raikkaan mustaherukkaisuuden vuoksi, on vaikea kuvitella ihmisiä, jotka eivät pitäisi tästä viinistä. Todennäköisesti heitä on kuitenkin. He ovat niitä samoja ihmisiä jotka eivät myöskään pidä koiranpennuista, koska ne eivät ole riittävän "intellektuellisti herättäviä".

Tämän viinin suhteen heillä on vähän pointtinsakin. Viinin muut maut jäivät melko lailla taustalle mutta vaikkei tämä ollutkaan mikään äärimmäisen moniulotteinen oli tämä silti todella hyvää. Voisin kuvitella tämän sopivan mitä loistavammin kesäisiin rentoihin illanistujaisiin, joiden ei tarvitse ollakkaan niin "intellektuellisti herättäviä".

Kuten muiden erilaisissa arvosteluissa noteerattuja viinejä, on tätäkin ollut vaikea saada Alkosta, mut nyt näyttää olevan hyvin hyllyssä kamaa. Saa nähdä kuin kauan.

Alkon linkki: http://www.alko.fi/tuotteet/fi/569227

2 kommenttia:

  1. Kun nyt aloin kommentoimaan niin pakko huudella tästäkin. :) Tämä viini menee jotenkin samassa kategoriassa kuin Amaronet. Tahvoinkin tajuaa, että kyseessä on laadukas viini. Mutta ei siinä mitään ihmeellistä, suurta sielua ole. Hyvää kamaa kuiteskin, niihin ei niin filosofisiin hetkiin.

    VastaaPoista
  2. Joo, tuo kommenttisi kyllä kuvaa aika hyvin tätä. Vähän samanlaisia on olleet melkein kaikki erilaiset vuoden viinit (esim Viinilehden). Mutta noi on tosiaan hyviä kun pitää tarjota muillekkin viiniä niin on jotain takuuvarmaa eikä hirvittävän hintaistakaan.

    VastaaPoista