maanantai 25. heinäkuuta 2011

Ruusuinen stolly-bolly


Jotkut varmaan muistavat 90-luvulla, ja sen jälkeen varmaan tuhat kertaa uusintana, tulleen BBC:n loistavan komediasarjan Absolutely Fabulous. Yksi sarjan eloon jääneistä perinnöistä on nerokas drinkki, stolly-bolly tai suomalaisittain stoliboli, eli sekoitus Stolichnaya vodkaa ja Bollingeria.

Itse en ole kuitenkaan koskaan aitona tätä päässyt maistamaan, sillä jos minulla sattuu olemaan pullollinen bolia, niin sitä harvemmin uskaltaa haaskata sekoittamalla vodkaan. Eikä toisaalta sen halvempi versio, stolibolista inspiroitu kossu-gancia, ollut kovin juhlallista eikä erityisen hyvääkään.

Kuitenkin kun katsoin tämän vuoden Glorian ruuista ja viineistä A21:n baarimestarin Timo Siitosen ohjeita, löytyi siitä drinkki "Ruusuinen samppanjacocktail" numerosta 3/2011, jossa oli ehkä hiukan tahattomastikkin viety tätä stoliboli teemaa vähän pidemmälle. Drinkissä vodkan potkua pehmitetään sitruunamehulla, vadelmalla, ruusuvedellä ja sokeriliemellä ja tätä seosta sitten jatketaan samppanjalla.

Eikä tästä stolibolia siltikään tullut, vaan ruski standart-rose möettiä. Todella hyvää silti.

Ruusuinen samppanjacocktail (2 lasillista)

4 cl (vadelma)vodkaa
2 cl tuorepuristettua sitruunamehua
kuohuviiniä tai samppanjaa

Ruususiirappi
2 cl sokerilientä (ks. vinkki)
1/4 cl ruusuvettä (ks. vinkki)
1 vadelma

Lisäksi
Jääpaloja

Valmista ensin ruususiirappi: Mittaa sokeriliemi ja ruusuvesi astiaan. Murskaa vadelma joukkoon. Siivilöi kuorenkappaleet ja siemenet pois.

Täytä noin 3/4 cocktailravistimen metalliosasta jäillä. Mittaa ruususiirappi, vodka ja sitruunamehu ravistminen lasiosaan. Sulje ravistin. Sekoita voimakkaasti ravistamalla. Siivilöi juoma kahden siivilän läpi kuohuviinilaseihin. Pidennä juoma kuohuviinillä tai samppanjalla ja sekoita kevyesti.

Vinkki! Valmista sokeriliemi kiehauttamalla 1/2 dl vettä ja 1/2 dl sokeria. Jäähdytä sokeriliemi jääkaappikylmäksi ennen juoman valmistamista. Ruusuvettä saa etnisistä ruokakaupoista. Varmista pakkauksesta, että kyseessä on elintarvikekäyttöön sopiva tuote. Jos ruusuvesi on suihkepullossa, voit korostaa cocktailin aromeja suihkauttamalla sen pinnalle ruusuvettä juuri ennen tarjoamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti