torstai 21. heinäkuuta 2011

Turku (2011) ei ole perseestä

En muista onko tullut ilmi tässä blogissa, mutta olen ollut tämän ja viime viikon lomalla. Lomaa minulla on nyt vain kaksi viikkoa ja loput lomat säästän myöhemmälle talvelle. Näin ollen olenkin viettänyt nämä kaksi viikkoa kesäkaupungeista parhaassa, Helsingissä, pääosin tekemättä mitään. Aika on mennyt suurimmaksi osaksi rannalla tai puistossa oleskeluun, leffassa käymiseen, Magic the Gatheringin pelaamiseen ja tietty ruuanlaittoon.

Yksi poikkeuksellinen päivä kuitenkin lomaankin mahtui, kun kävin vaimoni ja muutaman kaverin kanssa Euroopan Kulttuuripääkaupungissa Turussa viettämässä yhden päivän ja illan. Aiemmin olen käynyt Turussa vain osallistumassa Akateemiseen Aurajokilaivuritutkintoon. Kuitenkaan näiltä reissuilta ei jokilaivojen juomatuotteiden ja Hamburger Börsin jatkojen lisäksi hirveästi muuta jäänyt koskaan käteen, niin nyt oli hyvä tutustua Turkuun vähän kattavammin.


Päivän aloitin syömällä ensiksi Logomossa Turku 2011 leivoksen, jonka jälkeen kävimme katsomassa siellä Tom of Finland näyttelyä, joka oli hyvä vaikkakin ihan liian pieni. Suurimman osan näyttelytilasta vei pääosin täysin turha Liisa Ihmemaassa valokuvanäyttely ja jokin Kiasman sivunäyttely, jossa oli mediakokoelmia. Mediakokoelmat taidenäyttelyissä on aina ankeita, jotta tajuaa koko teoksen niitä joutuu katsomaan aivan liian pitkää vaikka jo ensimmäisten sekunttien aikana huomaa taiteilijan olevan täysin lahjaton.

Minulla olisi ollut tähän hieno kuva yhdestä Tom of Finlandin piirroksesta, jossa oli hieno "sirkustemppu", mutta kun tämä on ruokablogi ja Tom of Finlandin taide on, noh, Tom of Finlandmaista nin se ei ehkä ole soveliasta.

Lisäksi Logomossa oli varsin hauska "Tuli on irti!" näyttely Turun tulipaloista ja ylipäänsä ihmisen suhteesta tuleen. Näyttely osoittautui varsin ironiseksi, kun seuraavana aamuna Omenahotellissa pärähti palohälyytin soimaan puoli kahdeksalta aamulla. Jokatapauksessa näkemisen arvoinen tuokin näyttely.Illaksi meille oli varattu paikat Cirque Draculaan, mutta ennen sitä kävimme lasillisella Viinille -viinibaarissa. Siellä oli suhteellisen edukkaiden viinien (samppanjalasillinen esimerkiksi 6,9€) lisäksi oli myös tarjolla juustoja ja pieniä piiraita. Kaikenkaikkiaan todella viihtyisä paikka ja laseittain tarjottavien viinien valikoima on melko kadehtittava. Tämän jälkeen on pakko kysyä, miksi Helsingissä ei ole viinibaaria!!!


Cirque Dracula oli myös todella hyvä. Mannerheiminpuistoon rakennetussa hienossa teltassa istuttiin pöydissä todella lähellä lavaa ja mikä parasta, siellä sai juoda alkoholia! Minä kun katson kaljan voimalla vaikka anarkistifeministien itkulauluesitystä aiheesta vagina, niin on ihan parasta, kun sekä esitys on loistava että alkoholitarjoilu on jossain muualla kuin erillisissä anniskelukarsinoissa.

Draculan jälkeen illan ruokapuolen hoiti Aurajoen varrella sijaitseva Italialainen ravintola Sergio's, jonka bongasin kun katsoin mitkä turkulaisravintolat on listattu 50 suomen parhaassa ravintolassa. Ykkösvalinta olisi tietysti ollut sijalla 11 ollut Mami, mutta se ja suurin osa muistakin Turun ravintoloista meni kiinni kymmeneltä, niin näistä sitten sijalla 21 sijaitseva Sergio's kello 23 asti jatkuvalla aukioloajalla oli melko helppo valinta.

Tässä kuvat muutamasta ruokalajista.

Alkuruoka, en muista tämän nimeä, mutta tässä oli ainakin basilikasorbettia, mozzarella moussea ja salaattia.
Piccante pizza, jossa tulista salamia, paprikaa ja chiliöljyä.

Ihan kiva ravintola Sergio's oli. Ruuat olivat maukkaita ja kauniita, viinilista oli hyvä ja palvelu toimi eikä hintatasokaan ollut mitenkään kohtuuton. Pientä kritiikkiä voisin antaa esimerkiksi täytteiden puolesta loistavan pizzan pohjan löysyydestä ja toisaalta olen syönyt myös parempaakin italialaista ruokaa, en vaan Suomessa.

Onko Sergio's sitten Suomen 21. paras ravintola? Vaikea sanoa. Kun listataan Suomen 50 parasta ravintolaa, tuntuu vähän kuin listattaisiin kaikki suomen ravintolat jotka eivät ole S-ketjun lääviä tai korttelipizzerioita.

Loppuillan vietimme Bar Kukassa, jossa huomasimme, että Turun hipsterit ovat vielä hipsterimpiä kuin Helsingin vastaavat. Hassua.

2 kommenttia:

 1. Tossa ravintoloiden listaamisessa on vähän sama ongelma kuin leffojen: vertaa nyt siinä sitten komediaa ja kauhua - tai jaapanilaista ja italialaista keittiötä. Kai joku senkin osaa, mutta minä ainakaan en: mielipide kun vaihtuu aina sen mukaan, millä tuulella on.

  Toki jotain teknisiä perusjuttuja voi verrata kuten vaikka annosten esillepanoa (tai leffan leikkausta), mutta minä kyllä miellän sekä ravintola- että leffaelämykset niin kokonaisvaltaisiksi fiilisjutuiksi, että en lähtisi vertailemaan. Ennemmin sitten valitsen parhaan kustakin lajista (paitsi scifi-leffoista, koska niitä on liikaa hyviä).

  VastaaPoista
 2. Kai monesti noita listauksia tehdään useamman ihmisen toimesta, niin tulos on vähän objektiivisempi.

  Itsekin jos pitäisi parhaita ravintoloita listata, niin listalle menisi häämatkalla käyty meksikolainen syrjäkujan kortteliravintola jonka chilisooseilla läträäminen ei varmasti ole suurimman osan mieleen. Samoin tuon Sergio'sin on vaikea kilpailla ukkosmyrskyn raikastaman Rooman kesäillan kanssa, jossa trattoriassa päivän erikoisuus on puolikas jänis ja tarjoilija on herttainen italialaismummo.

  Tietenkin aivot voi yrittää asettaa mahdollisimman objektiiviseen asentoon, jota itse yritän aina kun näistä kirjoitan ja jos fanitusta tuntuu menevän mukaan niin sitten on hyvä antaa disclaimer.

  VastaaPoista