keskiviikko 6. heinäkuuta 2011

Straight outta Kentucky

80-luvulla juotiin vodkaa lantrattuna (sprite, russian jne), 90-luvulla konjakkia ja 2000-luvulla mallasviskiä. Mutta mikä olisi sitten tämän vuosikymmenen tiukka? Jos ameriikkalaisilta kysytään, niin nyt esillä ovat olleet erilaiset pienten indietislaamojen laatujuomat, kuten ginit, rommmit ja erityisesti erityyppiset bourbonit ja ruisviskit.

Alkon valikoima ei jenkkiviskien suhteen ole mikään erityinen, mutta kuvissa näkyvää todella hyvää 10 vuotta kypsytettyä Kentuckylaista Evan Williams Single Barrel Vintage 2000 bourbonia siellä on. En nyt muista paljon tuo maksoi ja kepulaissosiaalidemokraattinen illuminaatti estää tämän tarkistamisen Alkon sivuilta, mutta taisi olla jotain 40 euron luokkaa.

Vaikka Evan Williams on hyvää pelkiltäänkin, niin olen myös käyttänyt tuota Evan Williamsia erilaisissa klassisissa cocktaileissa, joten tässä esittelen näistä kolme kuuluisinta.

(Varoitus! Nämä kaikki ovat sitten melko viinaisia ja viskisiä. Jos kuvittelet saavasi limudrinkkiä, mene sedulaan.)

Old fashioned


4 cl bourbonia
sokeripala
3/4 tl vettä
muutama tippa agnostuuraa
palanen appelsiininkuorta

Laita old fashioned lasiin sokeripala, 3/4 tl vettä, appelsiininkuoren palanen ja muutama tippa agnostuuraa. Murskaa ja sekoita ne keskenään. Täytä lasi jäillä ja kaada viski sekaan. Sekoita lusikalla kevyesti ja koristele appelsiinin lohkolla tai kuorenpalasella.

Old fashioned on tietääkseni yksi vanhimmista cocktaileista, joiksi aikoinaan kutsuttiin yhdistelmää viinaa, sokeria, vettä ja katkeroa. Jotkut lähteet tosin sanovat Sazeracista samaa, joten täyttä varmuutta asiasta ei ole. Jokatapauksessa old fashioned on vanha klassikko ja helvetin hyvän makuinen. Oma suosikkini näistä bourbon drinkeistä.

Lisäksi kaikki coolit tyypit juovat old fashionedeja, koska Don Draperkin juo niitä.

Whiskey Sour


4,5 cl bourbonia
3 cl sitruunamehua
1,5 cl sokerilientä (50/50)
1/2 kananmunan valkuainen

Tee sokeriliemi sekoittamalla 1:1 suhteessa sokeria ja vettä. Jäähdytä old fashioned lasi, tai kuohuviinilasi joko jäillä tai pakastimessa.

Täytä shaker jäillä. Kaada sinne bourbon, sitruunamehu ja sokeriliemi. Esiravista drinkkiä hetken, avaa shaker ja lisää 1/2 kananmunan valkuaisesta ja jatka ravistamista voimakkaasti.

Koristele lasi sokerireunuksella. Kaada drinkki lasiin ja koristele vielä sitruunalohkolla.

Kananmunan käyttö ei ole pakollista, mutta sillä drinkistä saa kauniin kuohkean.

Sour tyyppisten drinkkien historia on alunperin lähtöisin briteistä, jossa limettimehua sekoitettiin rommin sekaan keripukin ehkäisemiseksi. Tästä alunperin britit ovat saaneet kansallisen haukkumasanansakin limey (samasta syystä saksalaiset ovat taas krautteja, koska he söivät limettien sijaan hapankaalia).

Jossain vaiheessa jokin keksi sitten kokeilla rommin sijaan viskiä ja lisätä sokeria ja whiskey sour on syntyi.

Mint julep


6 cl bourbonia
1 tl sokeria
1/2 tl vettä
10 mintun lehteä

Laita mintunlehdet, sokeri ja vesi old fashioned lasiin (klassisesti tämä drinkki tehdään hopeiseen tai tinaiseen kuppiin, mutta lasi käy myös). Hämmennä painellen minttua kevyesti. Et halua murskata mintunlehtiä, sillä silloin kitkerä lehtivihreä alkaa irrota.

Täytä lasi puolilleen jäämurskalla ja kaada 3cl bourbon perään. Lisää jäämurskaa niin, että lasi on täynnä ja kaada loput 3 cl bourbonia. Lisää vielä jäämurskaa hiukan.

Koristele mintunoksilla, joita olet lyönyt pari kertaa kämmentä vasten.

Kuten muutkin klassiset etelävaltioiden bourbondrinkit, on Mint Julepista historiallisia merkintöjä jo 1800 luvulta. Alkuperä on kuitenkin tuntematon. Nykyään mint julep yhdistetään Kentucky Derbyyn, jossa näitä juodaan hulpeat 120 000 kahden päivän aikana. Tämä drinkki on melko brutaali, joten jos tilaat mint julepin ja kuvittelet saavasi mojiton, petyt rankasti. Jotta pitää mint julepista, täytyy pitää bourbonista, ja täytyy pitää mintusta. Mutta toisaalta tällainen drinkki on loistava kesäpäivien viilentäjä.

Tässä reseptissä on vain 6 cl viskiä, toisin kuin mint julepin virallisessa reseptissä, jossa sitä on melkein desi (3 nesteunssia, 89 ml). Tuo viinan määrä hiukan selittänee Hunter S. Thompsonin The Kentucky Derby is Decadent and Depraved -artikkelia.
"Is it safe out there?" Will we ever come back?"

"Sure," I said. "We'll just have to be careful not to step on anybody's stomach and start a fight." I shrugged. "Hell, this clubhouse scene right below us will be almost as bad as the infield. Thousands of raving, stumbling drunks, getting angrier and angrier as they lose more and more money. By midafternoon they'll be guzzling mint juleps with both hands and vomitting on each other between races. The whole place will be jammed with bodies, shoulder to shoulder. It's hard to move around. The aisles will be slick with vomit; people falling down and grabbing at your legs to keep from being stomped. Drunks pissing on themselves in the betting lines. Dropping handfuls of money and fighting to stoop over and pick it up."

He looked so nervous that I laughed. "I'm just kidding," I said. "Don't worry. At the first hint of trouble I'll start pumping this 'Chemical Billy' into the crowd."

1 kommentti:

  1. Onneksi on perustettu sivusto, josta nämä väkevien hinnat voi tarkistaa: http://www.isokaato.com/

    VastaaPoista